308
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει απτόητος την προεκλογική του εκστρατεία. Εδώ, στην Αϊοβα, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Scott Morgan

ΗΠΑ: «Οχι» και από το Μέιν στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 09:26
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει απτόητος την προεκλογική του εκστρατεία. Εδώ, στην Αϊοβα, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Scott Morgan

ΗΠΑ: «Οχι» και από το Μέιν στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 09:26

Οι αρχές στην πολιτεία Μέιν ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα.

Το Μέιν έγινε έτσι η δεύτερη πολιτεία, μετά το Κολοράντο, που απαγορεύει στον πρώην πρόεδρο -και φαβορί για το χρίσμα- να είναι ξανά υποψήφιος.

Η απόφαση συνδέεται με την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

«Δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου» με δεδομένη την 14η τροπολογία του Συντάγματος, η οποία αποκλείει την ανάδειξη σε οποιοδήποτε αξίωμα προσώπων που επιδόθηκαν σε «ανταρσία», είπε χαρακτηριστικά η Σένα Μπέλοους, υπουργός Εσωτερικών του Μέιν, αρμόδια για την οργάνωση των εκλογών, με επίσημο έγγραφό της.

Η απόφαση του Μέιν θα αμφισβητηθεί στη Δικαιοσύνη από τον Τραμπ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η υπόθεση, όπως και αυτή του Κολοράντο ενδέχεται να είναι το αντικείμενο τελικής προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου την πλειοψηφία έχουν δικαστές διορισμένοι από τον Τραμπ ή φιλικά προσκείμενοι στη Ρεπουμπλικανική παράταξη.

Ο Τραμπ καταδίκασε την απόφαση που πήρε η αξιωματούχος της «ριζοσπαστικής αριστεράς», όπως την χαρακτήρισε, και «θερμής υποστηρίκτριας» του Τζο Μπάιντεν.

Η Μπέλοους ανήκει στους Δημοκρατικούς.

«Παρακολουθούμε απευθείας απόπειρα κλοπής των εκλογών και στέρησης του δικαιώματος ψήφου κάθε αμερικανού ψηφοφόρου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τραμπ.

Η ιστορική απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου την 1η Αυγούστου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και κατόπιν την 14η Αυγούστου στην πολιτεία Τζόρτζια για τις φερόμενες παράνομες ενέργειές του με σκοπό να επιτύχει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 άνοιξαν νομικές συζητήσεις για το εάν έχει δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος για το ανώτατο κρατικό αξίωμα και οδήγησαν σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη αρκετών πολιτειών.

Από τις περίπου 15 τέτοιες διαδικασίες που κινήθηκαν σε διάφορες πολιτείες, οι δύο απορρίφθηκαν σε Μινεσότα και Μίσιγκαν.

Το Κολοράντο και το Μέιν αντίθετα, αποφάνθηκαν πως ο Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος εξαιτίας των πράξεών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...