252
Απογείωση υπερατλαντικής πτήσης από το αεροδρόμιο Newark της Νέας Υόρκης (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Chris Helgren

ΗΠΑ και Ισραήλ στην κόκκινη λίστα της ΕΕ λόγω Covid

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 16:39
Απογείωση υπερατλαντικής πτήσης από το αεροδρόμιο Newark της Νέας Υόρκης (φωτογραφία αρχείου)
| REUTERS/Chris Helgren

ΗΠΑ και Ισραήλ στην κόκκινη λίστα της ΕΕ λόγω Covid

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 16:39

Να εισαγάγουν και πάλι περιορισμούς στην είσοδο τουριστών από έξι χώρες προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα κράτη-μέλη της, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού και την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι περιορισμοί αφορούν μη αναγκαία ταξίδια από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, το Κόσοβο, τον Λίβανο, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς οι χώρες αυτές έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Οι χώρες-μέλη διατηρούν το δικαίωμα να εξαιρέσουν από τον περιορισμό που θα θεσπίσουν τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αν όμως τελικά οι χώρες αυτές εξαιρεθούν από τη λευκή λίστα, αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες μπορεί να υποβληθούν σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, όπως επίσης και να τους επιβληθεί καραντίνα κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, είχαν ήδη συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στη λίστα των κόκκινων χωρών. Αντιθέτως, Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία θεωρούσαν τις ΗΠΑ ασφαλή χώρα.

Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών συντάσσεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η αμοιβαιότητα των μέτρων που επιβάλλονται κάθε φορά.

Στη λίστα των ασφαλών χωρών της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνο 17 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αλβανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία, η Ουκρανία και η Νέα Ζηλανδία.

Οπως γράφει ο Guardian, τα κράτη-μέλη ενημερώνονται ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν σταδιακά και για τις ειδικές διοικητικές περιοχές της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε συστήσει την άρση των εισερχόμενων διατλαντικών ταξιδιωτικών περιορισμών από τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...