722
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας περνά μπροστά από τιμητικό άγημα μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο | INTIMEnews

«Η Τουρκία θα παράγει drones και εμείς θα κοιτάμε;» Το σχέδιο Δένδια για την παραγωγή εγχώριας αμυντικής τεχνολογίας

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2023, 16:40
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας περνά μπροστά από τιμητικό άγημα μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο
|INTIMEnews

«Η Τουρκία θα παράγει drones και εμείς θα κοιτάμε;» Το σχέδιο Δένδια για την παραγωγή εγχώριας αμυντικής τεχνολογίας

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2023, 16:40

«Δεν μπορεί η χώρα να είναι μόνον αγοραστής και καταναλωτής οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό. Πρέπει να υπάρχει ελληνική υπεραξία και ελληνική παραγωγή. Δεν μπορεί η Τουρκία να παράγει drones και η Ελλάδα να τα κοιτάει, δε γίνεται αυτό»…

Είναι τα λόγια του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Real FM για τη δημιουργία του αναγκαίου πλαισίου έτσι ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις να πάψουν να αποτελούν παθητικό καταναλωτή οπλικών συστημάτων και να γλιτώσουν δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως για παράδειγμα για την αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση UAV ή και άλλων μη επανδρωμένων συστημάτων.

Στόχος του σχεδίου του ΥΕΘΑ, να μπορούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια να αγοράζουν εγχώρια αμυντική τεχνολογία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), της κυβερνοασφάλειας και της παραγωγής λογισμικού (software), χωρίς να επιβαρύνεται αλόγιστα ο προϋπολογισμός με εισαγωγές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με το οποίο για πρώτη φορά δημιουργείται η Μονάδα Καινοτομίας κατά το πρότυπο χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ( με το jHub Defense Innovation), οι ΗΠΑ (με τη Defense Innovation Unit του αμερικανικού Πενταγώνου), η Γαλλία (με την Agence de l’Innovation de Défense) και του Ισραήλ (με την DDR&D – Directorate of Defense Research & Development) – μια εταιρεία με αυτονομία από τα Γενικά Επιτελεία και βασικό ρόλο την ενεργή σύνδεση με το ελληνικό οικοσύστημα startups.

Πρόκειται όπως είπε ο ίδιος ο κ. Δένδιας, για ένα νομοθέτημα που έχει τεράστια φιλοδοξία «να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας και παράλληλα ενίσχυση της αμυντικής ελληνικής βιομηχανίας». «Ακολουθώντας -όπως επεσήμανε- παραδείγματα που υπάρχουν, το Ισραήλ είναι το πιο γνωστό από αυτά, όχι το μόνο όμως, μπορεί κανείς να δει τα Εμιράτα, για να πάμε και στον αραβικό κόσμο, μπορεί να δει τη Βρετανία, μπορεί να δει τη Γαλλία».

«Με όλες αυτές τις χώρες», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. «είμαστε σε συνεργασία γι΄ αυτό. Όλο αυτό θα εξασφαλίσει ελπίζω ένα οικοσύστημα, το οποίο θα επιτρέψει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και στους έλληνες ερευνητές – και συμπεριλαμβάνω τους σπουδαστές των ανωτάτων σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν ενδιαφέρον γι΄ αυτό – να δημιουργήσουν μία τελείως νέα πραγματικότητα»..

Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί κυρίως ως μεσάζων ανάμεσα στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και τις λύσεις που μπορεί να δοθούν σε αυτές.

Οπως εξηγεί στο ρεπορτάζ του για την «Καθημερινή» ο Βασίλης Νέδος,  η Μονάδα Καινοτομίας θα λειτουργεί αυτόνομα, ως σημείο επαφής ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις και τους εκπροσώπους των startups, με σκοπό οι αξιωματικοί να γνωρίζουν τι υπάρχει στην αγορά και οι εταιρείες να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες των Γενικών Επιτελείων.

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) θα διατηρήσει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τα βαριά οπλικά συστήματα (αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, οχήματα, πυρομαχικά, πυραυλικά συστήματα κ.ά.) που αποτελούν το 95% του ετήσιου εξοπλιστικού προϋπολογισμού.

Και ο στόχος του νέου νομοθετήματος, είναι το υπόλοιπο 5%, που υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, να επενδύεται σε συστήματα και λογισμικό που θα παράγονται από ελληνικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί το Ταμείο Καινοτομίας του ΥΠΕΘΑ, όπου κάθε χρόνο αποταμιεύεται το 1% του αμυντικού προϋπολογισμού (δηλαδή 20 εκατ. ευρώ) και  στο οποίο θα μπορούν σε βάθος χρόνου να επενδύσουν και τρίτοι, με σκοπό τη μεγέθυνση του προϋπολογισμού.

Η εταιρεία που θα δημιουργηθεί, θα μπορεί να μεσολαβεί ως εγγυητής (όπως κάνουν όλες οι αντίστοιχες μονάδες ανά την Ευρώπη) προκειμένου οι ελληνικές startups να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από εργαλεία που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. ειδικά για αμυντικά project.

Οταν κάποιο από τα Eπιτελεία (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) θα ζητεί την κάλυψη μίας ανάγκης, η εταιρεία θα προκηρύσσει τον σχετικό διαγωνισμό στον οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος startups και πανεπιστήμια. Οι συμβάσεις που θα υπογράφονται θα περιέχουν αρκετές από τις προβλέψεις που ήδη συναντώνται σε συμβόλαια για τις τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use). Η στρατιωτική χρήση θα κατοχυρώνεται από το ενδιαφερόμενο επιτελείο και η εμπορική θα αποδίδεται για αξιοποίηση στη startup που θα κερδίσει το συμβόλαιο. Πρόκειται για έναν όρο ο οποίος είναι αμοιβαία επωφελής. Οι Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν την αποκλειστική χρήση ενός συστήματος, ενώ η startup που κερδίζει το συμβόλαιο έχει πλέον απόδειξη ότι η τεχνολογία της έχει πελάτη, ο οποίος, μάλιστα, παραχωρεί και πεδίο δοκιμών.

Επιπλέον, θα υπάρχει και δυνατότητα απόσπασης ειδικών αξιωματικών στην εταιρεία και αντιστοιχα η δυνατότητα στις στρατιωτικές σχολές (Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων) να παρέχουν και διδακτορικά στους σπουδαστές τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...