569
Η Σβετλάνα με τον υφυπουργό Αμυνας «πρώην» σύζυγο και σε άλλες πόζες κραυγαλέας ευμάρειας. Προσέξτε τις ζαχαροπλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες στην τούρτα | CreativeProtagon/Instagram

Η κυρία Υπουργού τον «χώρισε» για να αποφύγουν τις Δυτικές κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 19:16
Η Σβετλάνα με τον υφυπουργό Αμυνας «πρώην» σύζυγο και σε άλλες πόζες κραυγαλέας ευμάρειας. Προσέξτε τις ζαχαροπλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες στην τούρτα
|CreativeProtagon/Instagram

Η κυρία Υπουργού τον «χώρισε» για να αποφύγουν τις Δυτικές κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 19:16

Ερευνητές από το Ιδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK), που ιδρύθηκε από τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης, απέκτησαν πρόσβαση σε 8.000 ηλεκτρονικά μηνύματα που στάλθηκαν σε διάστημα 12 ετών και περιγράφουν λεπτομερώς τα εξαιρετικά προνόμια και τις υπερβολές του Τιμούρ Ιβάνοφ και της Σβετλάνα Μανιόβιτς.

Το ίδρυμα ζητά να απαγορευτεί στη Μανιόβιτς να ταξιδεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω του ρόλου του πρώην συζύγου της στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν οι Times. Σημειώνει ότι το «προληπτικό» διαζύγιό της Σβετλάνα από τον Ιβάνοφ το περασμένο καλοκαίρι της επέτρεψε να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ που εφαρμόστηκαν αργότερα σε εκείνον. Τα emails υποδηλώνουν ότι δεν υπήρξε πραγματικός χωρισμός.

Η Μανιόβιτς παντρεύτηκε τον Ιβάνοφ το 2009, μετά τον χωρισμό της από τον πλούσιο επιχειρηματία Μιχαήλ Μανιόβιτς. Ο Ιβάνοφ διορίστηκε υφυπουργός Αμυνας το 2016, αφού εργάστηκε σε μια αμυντική βιομηχανία και είναι υπεύθυνος για στρατιωτικά κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του ερειπωμένου ουκρανικού λιμανιού της Μαριούπολης.

Ο 47χρονος Ιβάνοφ και η 50χρονη Μανιόβιτς είχαν νοικιάσει επίσης μια Rolls-Royce Corniche κατά τη διαμονή τους στη Γαλλική Ριβιέρα

Σύμφωνα με τα emails της Μανιόβιτς, η οικογένειά της ξόδεψε 850.000 ευρώ για ενοικίαση βίλας στο Σεν Τροπέ και 250.000 ευρώ για την ενοικίαση γιοτ μεταξύ 2013 και 2018. Η Μανιόβιτς ψώνιζε στο Παρίσι και στη Γενεύη, πληρώνοντας κάποια φορά 104.000 ευρώ για ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι και 15.000 ευρώ για σκουλαρίκια.

Αλλες αγορές περιελάμβαναν ένα φόρεμα Dolce & Gabbana έναντι 59.500 ευρώ και ένα σετ επίπλων του 19ου αιώνα έναντι 85.000 ευρώ, από το Βέλγιο.

Η Μανιόβιτς ως… Σταυροφόρος,  με φόρεμα Dolce & Gabbana αξίας 59.500 ευρώ

Ενα πάρτι γενεθλίων για τη Μανιόβιτς στην Κωνσταντινούπολη το 2018 κόστισε 178.000 ευρώ, ενώ στα γενέθλιά της στη Μόσχα το 2021 παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ και η σύζυγός του, Τατιάνα Νάβκα.

Ο 47χρονος Ιβάνοφ και η 50χρονη Μανιόβιτς είχαν νοικιάσει επίσης μια Rolls-Royce Corniche κατά τη διαμονή τους στη Γαλλική Ριβιέρα.

Το FBK λέει ότι οι λογαριασμοί της Μανιόβιτς πληρώνονταν συχνά από άλλα άτομα και εταιρείες, μια από τις οποίες ήταν η Olimpsitistroy, εργολάβος του υπουργείου Αμυνας που εμπλέκεται στην κατασκευή νέων πολυκατοικιών στη Μαριούπολη.

Η Μαρία Πέβτσικ, επικεφαλής ερευνών του FBK, κάλεσε τις γαλλικές αρχές να απαγορεύσουν στη Μανιόβιτς να ταξιδεύει στη Γαλλία, δημοσιεύοντας ένα βίντεο από πάρτι που έκανε στην Κουρσεβέλ, στις γαλλικές Αλπεις, πριν από τρεις εβδομάδες.

Η Πέβτσικ ανακοίνωσε επίσης ότι οργανώνεται μια διαμαρτυρία την Κυριακή 23 Απριλίου, έξω από το σπίτι της Μανιόβιτς στο Παρίσι, «απαιτώντας να επιβληθούν κυρώσεις στην οικογένεια, να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους διώξουν από την Ευρώπη».

Οι έρευνες του FBK έχουν συχνά καταδείξει τον πλούτο που κατέχει η πολιτική ελίτ της Ρωσίας, αλλά κανείς από αυτούς που κατονόμασαν δεν έχει παραιτηθεί ή δεν έχει διωχθεί.

Το 2020 το ίδρυμα αποκάλυψε ότι ένα παλάτι δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε χτιστεί για χρήση του Πούτιν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Εξι χρόνια νωρίτερα, είχε ισχυριστεί ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο υπουργός Αμυνας, «έκρυψε» μια έπαυλη 18 εκατομμυρίων δολαρίων, καταχωρίζοντας την στο όνομα μελών της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της 18χρονης κόρης του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...