526
Η Μαριέττα Γιαννάκου στην παρέμβασή της στη Βουλή το πρωί της Τρίτης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Γιαννάκου προς ΝΔ και Μπακογιάννη: Ξανασκεφτείτε το για τους εποπτευόμενους χώρους ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 19:27
Η Μαριέττα Γιαννάκου στην παρέμβασή της στη Βουλή το πρωί της Τρίτης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Γιαννάκου προς ΝΔ και Μπακογιάννη: Ξανασκεφτείτε το για τους εποπτευόμενους χώρους ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 19:27

Σε όρους κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ πρόκειται για μία «ανταρσία»: η Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι διαφωνεί με κυβερνητική διάταξη. Σε όρους πολιτικού ρεπορτάζ πρόκειται για μια ανοιχτή διαφωνία της όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης, όρθια από τις πρώτες θέσεις της Ολομέλειας, η κυρία Γιαννάκου τόνισε εκ νέου τη διαφωνία της για τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών και στους δήμους, εξηγώντας ότι έχει αποτύχει το πρόγραμμα αυτό σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχει εφαρμοστεί.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πολιτική προστασία, στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη, η κυρία Γιαννάκου κάλεσε βουλευτές και δημάρχους να το ξανασκεφτούν, επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας δεν διαθέτει όλα όσα πρέπει να διαθέτει για να λειτουργήσουν αυτοί οι χώροι».

«Ολες οι σοβαρές χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν θεωρούν ότι οι χρήστες πρέπει δήθεν να παίρνουν ελεύθερα το ναρκωτικό, διαθέτουν πολύ ισχυρές και πλήρως εξοπλισμένες θεραπευτικές κοινότητες και με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό», υπογράμμισε η κυρία Γιαννάκου και πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα, με ποια υποδομή και ποια λογική οι δήμαρχοι θα συγκεντρώνουν σε ένα χώρο τους χρήστες και θα επιτρέπουν τη χρήση ναρκωτικών; Μάλιστα, από τη διάταξη αφαιρέθηκε η φράση που έθετε την προϋπόθεση ο χρήστης να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ληπτών».

«Αν πεθάνουν κάποιοι, ποιος θα έχει την ευθύνη; Στην πραγματικότητα, αυτά τα προγράμματα είναι φθηνά και βασίζονται στην πολιτική της μη όχλησης και δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί σε θεραπεία ο χρήστης», ανέφερε.

Ακόμα, η κυρία Γιαννάκου υποστήριξε ότι «θα είναι ακόμα χειρότερα γιατί θα καταστραφούν και τα λίγα θεραπευτικά κέντρα, αν οι δήμαρχοι θελήσουν να μεταφέρουν στους δήμους τους το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ».

«Είμαι υποχρεωμένη να καλέσω και τους βουλευτές και τους δημάρχους που φιλοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα των δρόμων να το ξανασκεφτούν. Και θα έλεγα ότι τα θεωρούμενα από κάποιους “σκουπίδια”, δεν καθαρίζονται όπως τα σκουπίδια που είναι και η πρώτη αρμοδιότητα των δημάρχων», κατέληξε η κυρία Γιαννάκου.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μπακογιάννης καλωσόρισε τη διάταξη για τους εποπτευόμενους χώρους λέγοντας ότι τη στηρίζει απόλυτα.

«Εχουμε αυτή τη στιγμή χώρους εποπτευόμενης χρήσης που λειτουργούν σε 11 χώρες, σε 97 πόλεις. Και έρχεται η κυβέρνηση και πολύ σωστά δίνει τη δυνατότητα οι χώροι αυτοί να μην είναι μόνο σε σταθερά σημεία, αλλά να λειτουργούν και με κινητές μονάδες ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται και στο εξωτερικό, να βγει μπροστά και να το πάρει πάνω της. Να σταματήσουμε, δηλαδή, να παίζουμε αυτό το παιχνίδι των αρμοδιοτήτων», είχε πει την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στον Real FM.

Οσον αφορά δε στη διαφωνία της κυρίας Γιαννάκου, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε σχολιάσει: «Είναι δυο διαφορετικές σχολές σκέψης. Προσωπικά θαυμάζω την κυρία Γιαννάκου. Τη σέβομαι απεριόριστα. Εχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα για τα ναρκωτικά. Η Μαριέττα Γιαννάκου μιλούσε για τα ναρκωτικά όταν όλοι οι άλλοι σιωπούσαν. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, αρχές της δεκαετίας του ’90. Δεν υπάρχει όμως μόνο μια λύση. Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και είναι λογικό, και νομίζω είναι θεμιτό, όλοι μας να έχουμε όσο γίνεται περισσότερα “εργαλεία”. Να έχουμε όλοι όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...