336
Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στη ραδιοφωνική εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ | ΣΚΑΙ

Γεραπετρίτης: Ετοιμοι για όλα τα σενάρια με τους εθνικιστές του VMRO

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 13:47
Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στη ραδιοφωνική εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ
|ΣΚΑΙ

Γεραπετρίτης: Ετοιμοι για όλα τα σενάρια με τους εθνικιστές του VMRO

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 13:47

Απογοητευτική τόσο ως προς την ουσία όσο και τον χρονισμό, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τη κίνηση Ερντογάν με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, τονίζοντας πάντως ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Αντίθετα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα μας δοθεί η ευκαιρία να θέσουμε το θέμα ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας για να αντιληφθούν πόσο μεγάλης σημασίας είναι για ολόκληρη την Οικουμένη.

Σημειώνοντας το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα μαχητικά της γείτονος και παράλληλα καταγράφεται αισθητή και σταθερή μείωση στις μεταναστευτικές ροές από τις τουρκικές ακτές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Γεραπετρίτης παρατηρησε ότι πλέον  «έχουμε εδραιώσει κανάλια επικοινωνίας και συζητάμε στο ανώτερο επίπεδο την όποια διαφωνία, πριν προκληθεί κρίση».

Ταυτόχρονα όμως, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε εκ νέου ότι ζητήματα  κυριαρχίας δεν αποτελούν αντικείμενο  διαλόγου με την Αγκυρα.

Αναφορικά εξάλλου με την επίσκεψη-σίριαλ του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα (καθώς αναζητείται ακόμη χώρος για την ομιλία του στους ομοεθνείς του ), ο κ. Γεραπετρίτης την χαρακτήρισε άκαιρη, επαναλαμβάνοντας μία ημέρα μετά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πως δεν θα την εμποδίσουμε, αλλά θα παρέχουμε την ασφάλεια που απαιτείται.

Επιπλέον, ο υπουργός θέλησε να σημειώσει ότι το θέμα Μπελέρη και η διαχείριση της οποίας έτυχε, συνδέεται με το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται σε συμπόρευση με αυτά που συμβαίνουν στην Αλβανία.

Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία με τη συντριπτική νίκη των εθνικιστών του VMRO, ο υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να πει ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

«Ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική [των Σκοπίων] . Πρέπει να υπάρχει πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για να σημειώσει με νόημα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά μέσα από την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  • Oλόκληρη η συνέντευξη Γεραπετρίτη στον ΣΚΑΪ 100.3 εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...