606
Οι πρώτες εικόνες που κυκλοφόρησαν μετά την έκρηξη δείχνουν φωτιές να υψώνονται από το ισοπεδωμένο νοσοκομείο | twitter

Φρίκη στη Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2023, 20:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/10/2023 22:48
Οι πρώτες εικόνες που κυκλοφόρησαν μετά την έκρηξη δείχνουν φωτιές να υψώνονται από το ισοπεδωμένο νοσοκομείο
|twitter

Φρίκη στη Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2023, 20:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/10/2023 22:48

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίστηκε το βράδυ της Τρίτης από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ όμως διέψευσε ότι επρόκειτο για δική του ενέργεια  και επικαλέστηκε βίντεο στο οποίο πύραυλος της Χαμάς παρεκκλίνει από την πορεία του κατά την εκτόξευση και κτυπά το νοσοκομείο.

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Και το Reuters μετέδωσε το βράδυ ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500 νεκροί. Λίγο αργότερα, o Guardian έκανε λόγο για 200 με 300 νεκρούς.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα έδειξαν σκηνές φρίκης με φωτιές, συντρίμμια και διαμελισμένα πτώματα.

Πολλοί από τους τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο φιλοξενούσε οικογένειες εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Εάν επιβεβαιωθεί η προέλευση του χτυπήματος, θα είναι μακράν η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από το 2008, έγραψε το Associated Press.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς που ακύρωσε τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά. Παρότι έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους, αυτό που έγινε σήμερα ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Μαχμούντ Μπάσαλ.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Αργότερα πάντως, ο ίδιος φαίνεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι είχε δοθεί εντολή να εκκενωθεί το συγκεκριμένο και ακόμη πέντε νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, κυκλοφόρησαν και βίντεο από την ισραηλινή πλευρά που υποστήριζαν ότι το περιστατικό με τις μαζικές απώλειες στο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας ήταν το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης εκτόξευσης ρουκέτας από τη Χαμάς.

Το ίδιο ισχυρίστηκαν αργά το βράδυ και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Αντιδράσεις

Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα.

«Αποτρόπαιο και απολύτως απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο καναδός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο να πλήττεται νοσοκομείο».

«Το χτύπημα σε ένα νοσοκομείο γεμάτο γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των πολιτικών του Ισραήλ που στερούνται εντελώς των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...