483
Ο Λαβρόφ καθήμενος και ο Μπλίνκεν διερχόμενος – καρέ από τις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των G20 στην Ινδία | OLIVIER DOULIERY/Pool via REUTERS

G20: Κόντρα Μπλίνκεν-Λαβρόφ και δεκάλεπτη κουβέντα «στο πόδι»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 16:16
Ο Λαβρόφ καθήμενος και ο Μπλίνκεν διερχόμενος – καρέ από τις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των G20 στην Ινδία
|OLIVIER DOULIERY/Pool via REUTERS

G20: Κόντρα Μπλίνκεν-Λαβρόφ και δεκάλεπτη κουβέντα «στο πόδι»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 16:16

Δεκάλεπτο τετ α τετ είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο ομόλογός του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των G20 στο Νέο Δελχί, την Πέμπτη 2 Μαρτίου. Αυτός ο χρόνος ήταν αρκετός για να πει ο Μπλίνκεν στον Λαβρόφ δύο πράγματα: ότι «οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την αμυνόμενη Ουκρανία όσο χρειαστεί», αλλά και ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να ανακαλέσει η Ρωσία την απόφασή της να ποχωρήσει από την πυρηνική συνθήκη New START.

Οι παραπάνω πληροφορίες διακινήθηκαν από διεθνή μέσα και προέρχονται από υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο. Αντιθέτως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες μίλησαν «στο πόδι» και ότι «δεν συναντήθηκαν, ούτε διαπραγματεύτηκαν οτιδήποτε». Οσον αφορά την κεντρική συνεδρίαση της ομάδας των υπουργών Εξωτερικών των G20, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι προέτρεψαν τα μέλη του κλαμπ να συνεχίσουν την πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει τον πόλεμο. Από πλευράς της, η Ρωσία κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι «μετέτρεψαν τις εργασίες της συνάντησης σε φάρσα εκτός ατζέντας».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία για χάρη της διεθνούς ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας» είπε ο Μπλίνκεν σε δηλώσεις που κυκλοφόρησε μετά την ομιλία του στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση. «Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση αμαυρώθηκε ξανά από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είπε. Ο αμερικανός πολιτικός υποστηρίχτηκε από τους ευρωπαίους ομολόγους του, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

«Δυστυχώς, ένα μέλος της G20 εμποδίζει τα υπόλοιπα 19 να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους σε αυτά τα ζητήματα για τα οποία δημιουργήθηκε η G20» είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Σας ζητώ, κύριε Λαβρόφ, να επιστρέψετε στην πλήρη εφαρμογή του New START και να επαναλάβετε τον διάλογο με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά». Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «πλήγωσε σχεδόν κάθε χώρα στον πλανήτη, όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια, τον πληθωρισμό». Και ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέστρα δήλωσε στα media ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον πόλεμο και ότι πρέπει να συνεχίσει να τιμωρείται.

Ο Λαβρόφ, ωστόσο, κατηγόρησε τη Δύση για τις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις: «Ορισμένες Δυτικές αντιπροσωπείες μετέτρεψαν τις εργασίες για την ατζέντα της G20 σε φάρσα, θέλοντας να μεταθέσουν την ευθύνη για τις οικονομικές αποτυχίες τους στη Ρωσία. Η Δύση είναι αυτή που δημιουργεί εμπόδια στην εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων». Επίσης ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση ότι «θάβει ξεδιάντροπα» την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, «η οποία διευκολύνει την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας από τα νότια λιμάνια της», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στην εναρκτήρια ομιλία, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών να βρουν κοινό έδαφος για παγκόσμια ζητήματα. Η Ινδία, η οποία κατέχει την προεδρία του κλαμπ εφέτος, έχει αρνηθεί να κατηγορήσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναζήτησε διπλωματική λύση ενισχύοντας συγχρόνως το εξαγωγικό πετρελαϊκό εμπόριο της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...