467
Παλαιστίνιοι κάθονται ανάμεσα στα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου κατοικιών, στον απόηχο των ισραηλινών επιδρομών, στην πόλη της Γάζας | REUTERS/Mohammed Salem

Φρίντμαν προς Ισραήλ: «Προσοχή! Η εισβολή στη Γάζα είναι παγίδα…»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2023, 11:15
Παλαιστίνιοι κάθονται ανάμεσα στα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου κατοικιών, στον απόηχο των ισραηλινών επιδρομών, στην πόλη της Γάζας
|REUTERS/Mohammed Salem

Φρίντμαν προς Ισραήλ: «Προσοχή! Η εισβολή στη Γάζα είναι παγίδα…»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2023, 11:15

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λόγος για τον οποίο η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της τώρα, τόσο βίαιη και δολοφονική, ήταν η πρόκληση υπερβολικής αντίδρασης από το Ισραήλ. Δηλαδή, η απόφασή του να εισβάλει στη Γάζα. Τέτοια κίνηση θα αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να εγκαταλείψει τις αμερικανόπνευστες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Και οι αραβικές χώρες που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα, θα κάνουν και αυτές ένα βήμα πίσω». Τα παραπάνω είπε στην Corriere della Sera ο αρθρογράφος των New York Times Τόμας Φρίντμαν.

Ισως είναι από τις λίγες φορές που αρθρογράφος καλείται να απαντήσει ξεκάθαρα, «αυτό ή εκείνο», «το ένα ή το άλλο», όμως δηλώνει ότι αδυνατεί να το πράξει… Εντιμο μεν, ελάχιστα διαφωτιστικό δε, απ’ όποια γωνία και αν κοιτάζει κανείς το θέμα. Ο Φρίντμαν το εξέτασε, πάντως, από τη σκοπιά του αμερικανικού συμφέροντος. Είπε ότι δεν ξέρει αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο πέραν της εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Επίσης είπε ότι δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής του εβραϊκού κράτους όσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις – και όχι μόνο του παρόντος, βέβαια.

Παράλληλα ο Φρίντμαν έβαλε κατά της ηγεσίας του εβραϊκού κράτους και προσωπικώς κατά του πρωθυπουργού του, Μπένιαμιν Νετανιάχου, για τον οποίο δεν δίστασε να πει ότι κάποτε πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Πότε; Οταν οι Ισραηλινοί τον διώξουν από την εξουσία, με εκλογές, αφού προηγουμένως τελειώσει η τρέχουσα κρίση. Στις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του, ο παραλληλισμός της «βάρβαρης μανίας» της Χαμάς εναντίον αμάχων Ισραηλινών με τη δολοφονική δράση των δεξιών Λιβανέζων εις βάρος των Παλαιστινίων το 1982, στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα. Κατά τα λοιπά, ο Φρίντμαν συνέδεσε τη Χαμάς με το Ιράν.

Απ’ όσα είπε, συνάγεται ότι, κατ’ αυτόν, η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα είναι δίκοπο μαχαίρι για το ίδιο το Ισραήλ. Το κόστος σε ζωές αμάχων θα είναι υψηλό, ενώ η καταστροφή της Χαμάς δεν σημαίνει αυτομάτως και λύση του προβλήματος. Ποιος θα κουμαντάρει τη Γάζα κατόπιν; Ούτε το Ισραήλ μπορεί να το κάνει ούτε κάποια διεθνής αραβική δύναμη. Αυτά είναι ουτοπίες. Ζήτησε από τους Ισραηλινούς σύνεση κατ’ αρχάς: «Να είστε προσεκτικοί, τους λέω: μην μπείτε στη Γάζα προτού βρείτε τον τρόπο να βγείτε από αυτή»… Και καλή φύλαξη των συνόρων, ώστε να μη βρίσκει εύκολα η Χαμάς τα όπλα που χρειάζεται.

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο ειρήνευσης που ενδεχομένως έχει ελπίδες να περπατήσει, κατά τον Φρίντμαν, αφορά αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό ένθεν και ένθεν του τείχους. «Χρειαζόμαστε τους καλύτερους ισραηλινούς πολιτικούς και τους καλύτερους παλαιστινίους πολιτικούς. Δυστυχώς έχουμε ζήσει τους χειρότερους και των δύο πλευρών. Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να μεταρρυθμιστεί αμέσως». Και σε ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούν τέτοιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις; «Στα δύο ξεχωριστά κράτη. Αν αυτοί οι λαοί δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο σε δύο κράτη, πώς περιμένουμε να το κάνουν σε ένα;…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...