515
Η Ελίνα Βαλτόνεν μιλά σε δημοσιογράφους στη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο | EPA/JULIEN WARNAND

Φινλανδία: Η βοήθεια στο Κίεβο δεν είναι φιλανθρωπία – η Ουκρανία πολεμά για εμάς

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 14:53
Η Ελίνα Βαλτόνεν μιλά σε δημοσιογράφους στη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο
|EPA/JULIEN WARNAND

Φινλανδία: Η βοήθεια στο Κίεβο δεν είναι φιλανθρωπία – η Ουκρανία πολεμά για εμάς

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2023, 14:53

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ υπήρξαν κάποιοι σύμμαχοι που παραπονέθηκαν ότι η Ουκρανία δεν δείχνει «ευγνωμοσύνη» στη Δύση για τη στήριξη που της παρέχει από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Η φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Ελίνα Βάλτονεν απάντησε σε όσους γκρίνιαζαν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «εμείς στη Δύση πρέπει να καταλάβουμε ότι προφανώς, αυτό δεν είναι φιλανθρωπία επειδή η Ουκρανία αγωνίζεται για εμάς. Αγωνίζονται για την ελευθερία μας και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρατηρήθηκαν κάποιες εντάσεις, όπως σημειώνουν οι Financial Times, μεταξύ ουκρανών και ορισμένων δυτικών αξιωματούχων, υπονομεύοντας την επίδειξη ενότητας μεταξύ των συμμάχων απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για την «παράλογη» έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της χώρας του στη στρατιωτική συμμαχία.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να επιδείξει ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια και «να μην περάσει αμέσως στο επόμενο όπλο στη λίστα με τις επιθυμίες της».

«Δεν είμαστε Amazon», είπε θυμωμένος ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας.

Ο Ζελένσκι αργότερα απάντησε ότι δεν ήξερε ότι έπρεπε να εκφράσει ευγνωμοσύνη «προσωπικά» στον βρετανό υπουργό.

Η Βαλτόνεν είπε ότι η Δύση παραμένει προσηλωμένη στην Ουκρανία και ότι είναι προς το συμφέρον της να το πράξει.

«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κόπωση και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ», τόνισε.

Ακόμη και αν το ΝΑΤΟ ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της Ουκρανίας για μια σαφέστερη πορεία προς την ένταξη, αυτό «δεν θα ήταν εγγύηση 100%» ότι θα ενταχθεί σύντομα, πρόσθεσε.

Και ακόμα κι αν γίνει μέλος, η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ «είναι πάντα μια πολιτική απόφαση -τι να στείλει, πόσο να στείλει, με ποιους όρους να βοηθήσει», πρόσθεσε.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ανέλαβαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ασφάλειά της και υποστήριξαν την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ -αν και η υποστήριξη αυτή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Κιέβου, καθώς και εκείνων ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ, όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.

Ο Ζελένσκι αργότερα προσπάθησε να τονίσει την εκτίμηση της Ουκρανίας για τη συνεχή βοήθεια και περιέγραψε τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφαλείας από την G7 και άλλες δυνάμεις ως «σημαντική νίκη ασφαλείας» που τελικά θα βοηθούσε τη χώρα του στον δρόμο της προς το ΝΑΤΟ.

Η Βαλτόνεν είπε ότι το πιο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους να «συνεχίσουν να ενισχύουν την υποστήριξή τους».

Τόνισε επίσης ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βοήθειας προς το Κίεβο, αλλά ότι ο πόλεμος έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα.

«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ακλόνητη υποστήριξή τους, φαίνεται να υπάρχει πολύ, πολύ ευρεία υποστήριξη σε όλο το Κογκρέσο, και στις δύο πλευρές, γι ‘αυτό βασίζομαι πραγματικά σε αυτό», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα. Και νομίζω, όσο θλιβερός κι αν είναι ο πόλεμος, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ξαφνικά υπάρχει και η συνειδητοποίηση στην Ευρώπη ότι πρέπει να επενδύσουμε στην άμυνά μας, πολύ, πολύ περισσότερο από ό, τι έχουμε κάνει έως τώρα».

Τέλος, η φινλανδή υπουργός τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εξέθεσε «την αδυναμία της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...