532
Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού | ΣΚΑΪ

Φαρμακονήσι: Καρέ – καρέ η παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 22:41
Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού
|ΣΚΑΪ

Φαρμακονήσι: Καρέ – καρέ η παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 22:41

Νέο σοβαρό επεισόδιο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης κοντά στο Φαρμακονήσι, αυτή τη φορά από τουρκική ακταιωρό, η οποία επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ αυτό εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών.

«Πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική aκταιωρό, η οποία εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του», ανακοίνωσε το Λιμενικό.

Στη συνέχεια, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους «προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική aκταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια».

Στα πλάνα που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ από το περιστατικό φαίνεται πως τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται «μια ανάσα» από το νησί.

«Οι Τούρκοι ειδοποίησαν το δικό τους Λιμενικό και ήρθε να διώξει το ελληνικό Λιμενικό από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το τούρκικο Λιμενικό ήταν δυο μίλια, τουλάχιστον, δυτικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ξεπέρασε και το Φαρμακονήσι και πήγαινε», ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό αυτόπτης μάρτυρας.

«Τα τούρκικο λιμενικό έκανε γύρω-γύρω στροφές από το δικό μας ελληνικό, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για να το βουλιάξει. Ερχεται δίπλα ή θα σου φωνάξει στο VHF σαν πρώτη προειδοποίηση και θα σου πει “είσαι στα τουρκικά χωρικά ύδατα γύρισε πίσω”, έρχεται δίπλα σου, θα σου κάνει μανούβρες αν είσαι μικρό σκάφος, ένα 90% θα σε βουλιάξει, μετά θα αρχίσει η μορφή της απειλής και γυρίζει το πολυβόλο επάνω σου», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Δείτε το βίντεο:

Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα η Αγκυρα

Οπως ήταν αναμενόμενο, η τουρκική πλευρά έδωσε τη δική της εκδοχή για το συμβάν. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι τουρκικές Αρχές έκαναν λόγο για παρενόχληση των τουρκικών αλιευτικών από το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, αντιστρέφοντας πλήρως τα γεγονότα.

Το λιμενικό της γείτονος ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, τα εξής:

«Οταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα, καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Η διοίκηση της τουρκικής Ακτοφυλακής συνεχίζει να εκπληρώνει το καθήκον της να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα, εντός της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, επί 24ώρου βάσεως».

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο για την Πέμπτη δεν περιορίστηκαν στα παραπάνω.

Με διαδοχικά τηλεγραφήματά του, το ΑΠΕ ΜΠΕ μετέδωσε ότι τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, στις 14:44, πάνω από την Κανδελιούσσα, στα 19.000 πόδια.

Αργότερα, το ίδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV εισήλθε και πάλι στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε στις 14:47 πάνω από την Παναγιά, στις 14:50 πάνω από τις Οινούσσες και στις 14:51 εκ νέου πάνω από την Παναγιά, στα 19.000 πόδια.

Στη συνέχεια, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών, επίσης χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο πετώντας πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στις 17:00, στα 26.000 πόδια.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...