644
|

Όχι, ρε μεγάλε, το νερό

Όχι, ρε μεγάλε, το νερό

Τα τέσσερα χρόνια που πέρασα στην Κομοτηνή, μου κληρονόμησαν την ικανότητα να αναγνωρίζω από την πρώτη γουλιά τη μάρκα του εμφιαλωμένου νερού, το κουβάλημα εμφιαλωμένων μπουκαλιών για χρόνια με έκανε να εκτιμήσω το νεράκι που έπινα από τη βρύση του σπιτιού μου στην Αθήνα.

Αυτό είναι ένα καθημερινό πρόβλημα δεκάδων πόλεων και εκατοντάδων χωριών στη χώρα μας αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Κανένας κάτοικος της Ρώμης δεν μπορεί να απολαύσει ένα κρύο ποτήρι νερό από τη βρύση του σπιτιού του, ούτε ένας τουρίστας στην Πράγα τολμά να πιει νερό από μια βρύση στο πάρκο που είχε πάει για τρέξιμο. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για την Αθήνα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας απολαμβάνει ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα.

Η Ελληνική Εταιρία Υδάτων, μετέπειτα ΕΥΔΑΠ με πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα σοβαρότητα, από το 1925 μέχρι σήμερα έχει κάνει τεράστια έργα τόσο για την εξασφάλιση της πρόσβασης των κατοίκων της Αττικής σε πόσιμο νερό όσο και για τη διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας του.

Πριν λίγο καιρό εν μέσω οικονομικής κρίσης και γενικότερης διάλυσης του Δημοσίου η ΕΥΔΑΠ είχε μια ακόμα τεράστια τεχνική επιτυχία, παρά τη σοβαρή ζημιά του κεντρικού αγωγού της Λίμνης του Μόρνου του βασικότερου προμηθευτή πόσιμου νερού της Αττικής, κατάφερε να υδροδοτήσει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς να καταλάβει κανένας το παραμικρό. Εδώ να θυμίσω ότι η ΕΥΔΑΠ είναι κερδοφόρα και η μόνη που έκανε, έστω και συμβολικά, μείωση τιμολογίων τα τελευταία (πολλά) χρόνια.

Η βεβαιότητα των κατοίκων για την ποιότητα του νερού και η εμπιστοσύνη που έχουν στην ΕΥΔΑΠ μπορεί να συγκριθεί μόνο με την βεβαιότητα ότι η Προεδρική Φρουρά φυλά το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αυτή την επιχείρηση, με τα δισεκατομμύρια δραχμών και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις, με μια τεχνογνωσία συγκρίσιμη με τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου και με απόδοση που πραγματικά μπορεί να μας κάνει να καμαρώνουμε, πάμε να την ξεπουλήσουμε σε τιμή ευκαιρίας σε όποιον προλάβει να τη βουτήξει.

Το επιχείρημα δε της ΝΔ ότι δεν πωλείται το νερό αλλά το δίκτυο είναι κάτι παραπάνω από καθρεφτάκια σε ιθαγενείς… 

Μπορούν να μας απαντήσουν πόσο κοστολογούν το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο της Ευρώπης που βρίσκεται στην Υλίκη; Το μεγαλύτερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης που βρίσκεται στον Μόρνο; Το μόνο φράγμα στον κόσμο κατασκευασμένο με Πεντελικό Μάρμαρο στον Μαραθώνα; Το δεύτερο μεγαλύτερο υδραγωγείο της Ευρώπης στον Μόρνο; Μπορούν να μας απαντήσουν πόσες εταιρίες θα μπορούσαν να εκτρέψουν τον Εύηνο Ποταμό κατασκευάζοντας μέσα σε δύο χρόνια σήραγγα 30 χλμ.; Αλήθεια, οι 105 γεωτρήσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε ειδικές περιπτώσεις πωλούνται και πόσο τις κοστολογούν;

Άλλα ερωτήματα που θα έκανε και ένα μικρό παιδί είναι για ποιον λόγο να επενδύσει κάποιος για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του όταν είναι μονοπώλιο; Για ποιον λόγο να μη μειώσει κάποιος το κόστος άρα και την ποιότητα έτσι ώστε να αυξήσει το κέρδος του όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός; Για ποιον λόγο να μην αυξήσει κάποιος τις τιμές όταν όλοι εξαρτώνται από αυτόν;

Αν θέλετε ιδιωτικοποιήσεις παραχωρήστε τον δρόμο Πάτρα-Κόρινθος, το Λιμάνι της Πάτρας και το Σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέψτε τα ψηλά κτήρια στην Πάτρα (ουρανοξύστες) και βελτιώστε τη Βιομηχανική Ζώνη έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια πύλη εξόδου προς τη Δύση. Αν τα καταφέρετε συνεχίστε με το Ελληνικό και τα μεγάλα σας οράματα, ανοίξτε την αγορά ενέργειας και πουλήστε μονάδες της ΔΕΗ (όχι το δίκτυο βέβαια), αξιοποιήστε όλα τα παρατημένα ΞΕΝΙΑ και τόσα άλλα εγκαταλελειμμένα ακίνητα.
Κάντε τέλος πάντων πρώτα όλα τα άλλα που συμφωνούν οι περισσότεροι και αφήστε για το τέλος την ΕΥΔΑΠ που στο κάτω-κάτω είναι κερδοφόρα και δεν σας ενοχλεί στο ψεύτικο πρωτογενές πλεόνασμα (δεν συμπεριλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ και Ασφαλιστικών Ταμείων) που ετοιμάζεστε να ανακοινώσετε.

Είστε τόσο επικίνδυνοι που μπορείτε να αφήσετε την Εταιρία της (πρώην) Λίμνης Κωπαΐδας ανοιχτή και να αναθέσετε σε εταιρία security να φυλά το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News