416
Ο Κίλιαν Μέρφι εξαιρετικός ως Ρόμπερτ Οπενχάιμερ | Universal Pictures/ CreativeProtagon

Είναι βλάσφημο το «Oppenheimer» του Νόλαν;

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2023, 12:46
Ο Κίλιαν Μέρφι εξαιρετικός ως Ρόμπερτ Οπενχάιμερ
|Universal Pictures/ CreativeProtagon

Είναι βλάσφημο το «Oppenheimer» του Νόλαν;

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2023, 12:46

Η ατομική βόμβα μόλις έπεσε και η διάθεση στις εγκαταστάσεις του Λος Αλαμος είναι εύθυμη. Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Κίλιαν Μέρφι), ο αμερικανός φυσικός υπεύθυνος για τη δημιουργία του όπλου, εμφανίζεται μπροστά στους συναδέλφους του που τον επευφημούν. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού του βομβαρδισμού», δηλώνει, πριν προβεί σε ένα φριχτό χλευασμό: «Αλλά θα στοιχηματίσω ότι δεν άρεσε στους Ιάπωνες».

Η παραπάνω είναι μία σκηνή από την ταινία «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, οι εισπράξεις της οποίας έχουν ξεπεράσει τα 550 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά την εμπορικότερη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οσον αφορά τους Ιάπωνες τους οποίους χλευάζει ο Οπενχάιμερ στο έργο, πριν από λίγες ημέρες τίμησαν τους νεκρούς των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι που πραγματοποιήθηκαν πριν από 78 χρόνια, την 6η και την 9η Αυγούστου του 1945 αντίστοιχα.

Η ταινία δεν έχει ακόμα αρχίσει να προβάλλεται στην Ιαπωνία (την τρίτη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα) ενώ κάποιοι ήδη εικάζουν πως θα μπορούσε να μην προβληθεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη.

«Παρ’ όλα αυτά το “Oppenheimer” προκαλεί κατακραυγή», όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Ecοnomist, το οποίο είναι παραπάνω από κατανοητό, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι υπολογίζεται πως πέθαναν 210.000 άνθρωποι ενώ περίπου 113.000 άνθρωποι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία από τους βομβαρδισμούς είναι ακόμη ζωντανοί. Το «Oppenheimer», ωστόσο, όπως δεν παραλείπει να αναφέρει το έγκριτο βρετανικό έντυπο, εστιάζει στον επιστήμονα, όχι στην καταστροφή που προκάλεσε το τρομακτικό δημιούργημά του.

Πάντως πολλοί Ιάπωνες έχουν σοκαριστεί και φρικιάσει με τα μιμίδια «Barbenheimer» που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ανέμελους χαρακτήρες από την ταινία «Barbie» (την άλλη μεγάλη επιτυχία του φετινού καλοκαιριού που κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με το «Oppenheimer») να στέκονται δίπλα σε πυρηνικά μανιτάρια. Οι ιάπωνες χρήστες του Διαδικτύου επινόησαν το hashtag #NoBarbenheimer για να επικρίνουν αυτές τις αναρτήσεις, υποστηρίζοντας ότι υποβιβάζουν τις εθνικές τραγωδίες της χώρας.

Την ίδια ώρα, όμως, κάποιοι στην Ιαπωνία θέλουν να προβληθεί η ταινία, παρά τις όποιες ατέλειές της. Ο Τανάκα Μίχο, για παράδειγμα, ένας ακτιβιστής κατά των πυρηνικών, θεωρεί ότι η ταινία προσφέρει «μια ευκαιρία στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σκεφτούν την κληρονομιά των βομβαρδισμών».

«Το θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού είναι εκ νέου επείγον καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία. Σε μια δήλωση που διαβάστηκε στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι “τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου ηχούν ξανά”. Και οι Ιάπωνες ξέρουν πόσο απαίσιος είναι αυτός ο ήχος», συνοψίζει ο Economist.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...