640
| INTIMENEWS/ Mega/ CreativeProtagon

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 6,9% άνοιξε το προβάδισμα της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2023, 21:41
|INTIMENEWS/ Mega/ CreativeProtagon

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 6,9% άνοιξε το προβάδισμα της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2023, 21:41

Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει ένα μέρος των δημοσκοπικών απωλειών που είχε λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου· το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να υφίσταται μια φθορά, πιθανότατα λόγω της ασάφειας της εκλογικής στρατηγικής του· το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εμφανίζονται να είναι οι κερδισμένοι της περιόδου· ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός· τα ποσοστά των κομμάτων δεν δίνουν κυβέρνηση συνεργασίας σε κανένα από τα βασικά σενάρια, είτε συγκυβέρνησης ΝΔ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε «κυβέρνησης ηττημένων», δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25: αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής».

Πρόκειται για την πρώτη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διεξήχθη σε ενεργό προεκλογικό χρόνο και έχει και αυτό τη σημασία του καθώς απομένουν πια μόλις τέσσερις εβδομάδες για τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Με βάση την έρευνα της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ φαίνεται να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου, η οποία είχε διενεργηθεί σε κλίμα βαρύτατου πένθους και κοινωνικής οργής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος καταγράφεται στο 27,8% (έναντι 26,2% του Μαρτίου). Ανοδο σημειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 22,2% (από 21,5% τον Μάρτιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στο 5,6%.

Αντιθέτως κάμψη εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο υποχωρεί στο 8,5% (από 9,4% τον Μάρτιο).

Ενδιαφέρον έχει ότι το ΚΚΕ συνεχίζει να κινείται ανοδικά, καθώς μετριέται πια στο 6% (από 5,7% τον Μάρτιο), ενώ σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με ποσοστό 4,4% (είχε 3,9% στην προηγούμενη μέτρηση). H Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πέρασε στην έκτη θέση με 4% στην πρόθεση ψήφου (από 4,2% τον Μάρτιο).

Το Έλληνες-Εθνικό Κόμμα («κόμμα Κασιδιάρη»), μετρήθηκε στο 3,5% (έναντι 3,8%), ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 13,2%.

H Metron Analysis δημοσιοποιεί και μια εκτίμηση ψήφου, συνεκτιμώντας την (απο)συσπείρωση των κομμάτων, την αδιευκρίνιστη ψήφο και την προβλεπόμενη συμμετοχή.

Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση, η ΝΔ εκτιμάται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου —οι οποίες, ως γνωστόν, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής— θα έχει ένα ποσοστό της τάξεως του 33,8%, σημαντικά μακριά δηλαδή από την εκλογική της επίδοση το 2019 (39,85%). Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την εκτίμηση της Metron Analysis θα είναι στο 29,9% (από 31,53% στις κάλπες της 7ης Ιουλίου 2019), επομένως η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων μετριέται στο 6,9%.

Το ΠΑΣΟΚ θα έχει διψήφιο ποσοστό αλλά οριακά, στο 10,3% (από 8,10% το 2019). Το ΚΚΕ θα φτάσει στο 7,3% (σημαντικά ενισχυμένο από το 5,3% πριν τέσσερα χρόνια), η Ελληνική Λύση στο 4,9% (από 3,70%) ενώ το ΜέΡΑ25 εκτινάσσεται στο 5,4% (από 3,44% το 2019). Η Εθνική Δημιουργία μετρήθηκε στο 1,1%, και το Έλληνες – Εθνικό Κόμμα 4,2%, με την αίρεση βέβαια της έγκρισης ή όχι από τον Αρειο Πάγο της συμμετοχής του στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, με αυτά τα ποσοστά, η ύπαρξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς ακόμα και αν συμμαχήσουν ΝΔ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το αθροιστικό σύνολο είναι στο 44,1%, ενώ η «κυβέρνηση των ηττημένων» με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 δίνει ακόμα πιο μικρό σύνολο, στο 42,6%.

Κατά τα άλλα, στην καταλληλότητα για τη Πρωθυπουργία ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να επιβεβαιώνει την πολιτική ηγεμονία του: συγκεντρώνει ποσοστό 35%, σχεδόν διπλάσιο από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος καταγράφεται στο 18%. Το σημαντικότερο προβάδισμα του Πρωθυπουργού καταγράφεται στην αξιολόγηση για το διεθνές κύρος που διαθέτει, με ποσοστό 51%, έναντι μόλις 10% του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερή εμφανίζεται και η αξιολόγηση του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, καθώς το 54% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική γνώμη με το 38% να κρίνει θετικά τον κ. Μητσοτάκη.

Σταθερή και η κακή αξιολόγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: το 71% των ερωτηθέντων τον αξιολογεί αρνητικά, ενώ το 23% κρίνει θετικά τον κ. Τσίπρα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...