268
Τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης περιγράφει άλλη μία δημοσκόπηση | INTIMENEWS/SOOC/CreativeProtagon

Δημοσκόπηση GPO: Σε μονοψήφια ο ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγει ευρωβουλευτή η Νέα Αριστερά;

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 08:24
Τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης περιγράφει άλλη μία δημοσκόπηση
|INTIMENEWS/SOOC/CreativeProtagon

Δημοσκόπηση GPO: Σε μονοψήφια ο ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγει ευρωβουλευτή η Νέα Αριστερά;

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 08:24

Μια ακόμα δημοσκόπηση, αυτή της GPO που διενεργήθηκε για τα «Παραπολιτικά» που κυκλοφορούν το Σάββατο, επιβεβαιώνει το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα μείζονα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου, δηλαδή τη διπλή νίκη της ΝΔ στις γενικές εκλογές και την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτή προκάλεσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

α) η πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητη, παρά τις όποιες μικροφθορές που προκαλεί η άσκηση εξουσίας (βλ. φορολογικό νόμοσχέδιο). Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35,7%, έχοντας μια απόσταση 25,6 ποσοσιταιών μονάδων από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο είναι πλέον ξεκάθαρα δεύτερο, αλλά με το αναιμικό 12,1%.

β) Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και μετά τη διάσπαση —τους «11» που έφυγαν για να δημιουργήσουν τη Νέα Αριστερά— καταρρέει και πλέον μετριέται σε μονοψήφια ποσοστά, 9,8. Σύμφωνα με την GPO, το ΚΚΕ, με 8,9%, απειλεί πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων.

γ) Στην πρώτη της παρουσία σε δημοσκόπηση η Νέα Αριστερά, η οποία δεν είναι καν κόμμα ακόμα, αλλά μία κοινοβουλευτική ομάδα, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα 2,5%. Μάλιστα, με βάση την έρευνα της GPO, ένα 5,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να ψηφίσει τη Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα αντίστοιχα ποσοστά πρόθεσης ψήφου είναι: Νέα Δημοκρατία 31,5%, ΠΑΣΟΚ 10,2%, ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, Νέα Αριστερά 2,6%. Υπό αυτό το πρίσμα, το νέο σχήμα υπό τον Αλέξη Χαρίτση (που ακόμα δεν έχει δείξει τη δυναμική του), είναι σε θέση να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...