712
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην ομιλία του την Τετάρτη στη Σχολή Ικάρων | INTIMEnews

Δένδιας: Στο ΥΕΘΑ η ΕΑΒ – Δεν θα παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής, «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών»

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 16:16
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην ομιλία του την Τετάρτη στη Σχολή Ικάρων
|INTIMEnews

Δένδιας: Στο ΥΕΘΑ η ΕΑΒ – Δεν θα παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής, «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών»

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 16:16

Σε εθνικό στόχο αναγόρευσε την «ανάσταση» της Αμυντικής Βιομηχανίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στη Σχολή Ικάρων με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η  Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επιστρέφει στην εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (από το υπουργείο Οικονομικών) με τον υπουργό να υπογραμμίζει ότι  «η ΕΑΒ οφείλει να εξυγιανθεί».

Ετσι αφού αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Νίκος Δένδιας πέρασε στη συνέχεια στο τι πρέπει να γίνει ώστε η χώρα να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που  χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Η  Πολιτεία, τόνισε, «συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα. Δεκαοκτώ ετοιμοπόλεμα Rafale βρίσκονται στη βάση της Τανάγρας, συνεχίζονται οι παραλαβές των υπολοίπων έξι αεροσκαφών. Τα F-16 στην έκδοση Viper ενισχύουν τα σμήνη μας.

»Εκτελείται η σύμβαση υποστήριξης των Mirage 2000-5 για πρώτη φορά μετά το 2012. Υλοποιούνται προμήθειες επιλεγμένων οπλικών συστημάτων. Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων πιλότων μας. Η καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης στην Ανδραβίδα αποδεικνύει ότι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον».

«Πρέπει όμως», συνέχισε, «να μη σταθώ απλώς σε έναν επετειακό λόγο, αλλά να σας μιλήσω καθαρά και ειλικρινά για το υπαρκτό σημερινό διακύβευμα. Αναφέρομαι στη δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που χτίσθηκε και χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού.

»Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην απολύτως προβληματική επί δεκαετίες Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία».

Και στο σημείο αυτό ο Νίκος Δένδιας δεν άφησε περιθώρια ούτε για τη σημερινή κατάσταση στην ΕΑΒ, ούτε για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του:

«Δεν έχω καθόλου την πρόθεση να παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής της σημερινής κατάστασης. Όπως θα έλεγε και ο νομπελίστας ποιητής μας [Οδυσσέας Ελύτης] δεν προτίθεμαι να καταστώ «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών».

«Η κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την Αμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης. Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας το ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων», ήταν το μήνυμα που θέλησε εκπεμψει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και έθεσε τον εθνικό στόχο της αναγέννησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας:

«Το ισχυρό, το ισχυρότατο τολμώ να πω, μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας χρειάζεται τη ραχοκοκαλιά που μπορεί να του παρέξει μια σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.  Στις προσευχές μας στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προστάτη μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και του μικρού μου χωριού, των κάτω Δενδιάτικων στους Παξούς, στις προσευχές μας αυτές λοιπόν, πρέπει να προσθέσουμε την επιμελή και επίπονη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Αυτό συνιστά εθνική υπόθεση και εθνικό στόχο. Υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα. Για αυτό και θα ενημερώσω όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν αρωγοί στην εθνική προσπάθεια».

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Η νέα γενιά των Ελλήνων, το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, μπορεί να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια. Δεν χρειάζεται οι νέοι Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται τα ελληνικά μυαλά να υπηρετούν ξένες πατρίδες και ξένες σημαίες», παρατήρησε ακόμη ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στη προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία (εδώ)  για τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων που θα παράξει ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα υποστηρίξει -αν όχι θα εκτινάξει- την αμυντική μας δυνατότητα, δεν είναι πέραν των δυνατοτήτων της κοινωνίας μας».

«Το κατόρθωσαν άλλες χώρες στην περιοχή μας. Μπορούμε και εμείς.  Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα, το σχετικό νομοθέτημα για την καινοτομία συντάσσεται ήδη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Και μεγάλο μέρος της εσωτερικής προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε ο υπουργός στη σχετική αναφορά του.

Κλείνοντας ο Νίκος Δένδιας απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες πιλότους της ΠΑ:

«Οφείλω, ολοκληρώνοντας, να αποκαλυφθώ νοερά, αποτίοντας φόρο τιμής, στους πιλότους που έχουν “φύγει”. Αναφέρομαι πιο ειδικά στους 166 πεσόντες πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Έπεσαν την ώρα του ύψιστου καθήκοντος» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...