302
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεξιά, κατά την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα | ΥΠΕΞ

Δένδιας για την επίσκεψη του Πάπα: Θέτουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Χάλκης

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 11:27
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεξιά, κατά την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα
|ΥΠΕΞ

Δένδιας για την επίσκεψη του Πάπα: Θέτουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Χάλκης

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 11:27

Τις κοινές αξίες στις οποίες βασίζονται οι σχέσεις Ελλάδας και Βατικανού, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών και των θρησκειών, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιαςμε αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.

Σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «αμφότεροι επιδεικνύουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της θρησκευτικής ελευθερίας». Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «θέτουμε μετ’επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε εγκάρδια το Σάββατο στο αεροδρόμιο τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και είχε σύντομη συνομιλία μαζί του. Είναι η δεύτερη συνάντησή τους ύστερα από την ακρόαση του Νίκου Δένδια τον Οκτώβριο του 2019 στο Βατικανό. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε πρόσφατα το Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

«Η επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από την εμβληματική επίσκεψη στην Κύπρο, του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας και Αρχηγού του Κράτους του Βατικανού Πάπα Φραγκίσκου έρχεται σε μια συμβολική συγκυρία. Η Ελλάδα εορτάζει τα 200 χρόνια ελευθερίας και παράλληλα την συνομολόγηση 40 και πλέον ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» σημειώνει ο κ. Δένδιας.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «οι κοινές προκλήσεις που μας απασχολούν είναι πολλές». Ειδικότερα, τόνισε ότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η πρόθεση «να συνεργαστούμε περαιτέρω για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή, οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται υπό καθημερινή απειλή, καθώς και για την ειρηνική συνύπαρξη τους με το πλειοψηφικό Μουσουλμανικό πληθυσμό».

Περαιτέρω, αναφέρει ότι «έχουμε συμφωνήσει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, με ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αντιμετώπισης ακραίων Ισλαμιστικών ιδεολογιών, καθώς και του εθνικισμού, που έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους στην Γειτονία μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News