298
Η φωτογραφία με τους τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού με την οποία συνόδευσε την ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών | Twitter/NikosDendias

Δένδιας: Δεν ξεχνάμε τους πεσόντες στα Ιμια Καραθανάση, Βλαχάκο, Γιαλοψό

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 11:18
Η φωτογραφία με τους τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού με την οποία συνόδευσε την ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών
|Twitter/NikosDendias

Δένδιας: Δεν ξεχνάμε τους πεσόντες στα Ιμια Καραθανάση, Βλαχάκο, Γιαλοψό

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 11:18

Τη μνήμη των ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Εκτορα Γιαλοψού, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος τη νύχτα των Ιμίων, τίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη συμπλήρωση 26 ετών από την κρίση που σημάδεψε το Αιγαίο.

«Δεν ξεχνάμε τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος στα #Ίμια, Αντιπλοιάρχους (ΠΝ) Χρ. Καραθανάση, Π. Βλαχάκο και τον Σημαιοφόρο (ΠΝ) Έ. Γιαλοψό. Επαγρυπνούμε για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, έχοντας ως οδηγό πάντα τo Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», έγραψε σε ανάρτησή του (δείτε τη πάνω) ο υπουργός των Εξωτερικών, ενώ ανάλογη ανάρτηση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Την 31η Ιανουαρίου 1996 το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, με επιβαίνοντες τους Καραθανάση, Βλαχάκο και Γιαλοψό, απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» και έπειτα από επιχείρηση αναγνώρισης στη βραχονησίδα μικρή Ιμια χάνεται από τα ραντάρ μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος.

Ο θάνατος των τριών αξιωματικών ήρθε ως θλιβερή κατακλείδα στην τετραήμερη κρίση που αποτέλεσε την κορύφωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας από τους Τούρκους σε μία σειρά από νησιά και νησίδες του ανατολικού Αιγαίου – αμφισβήτηση που έχει κλιμακωθεί εσχάτως με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν και προκλητικές κινήσεις ακόμα και στα Ηνωμένα Εθνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...