483
| ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα ξέρει να απαντά στην Τουρκία – Νέες κορβέτες και ταξίδι στις ΗΠΑ για τα F-35

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2022, 11:32
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα ξέρει να απαντά στην Τουρκία – Νέες κορβέτες και ταξίδι στις ΗΠΑ για τα F-35

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2022, 11:32

Την περεταίρω επέκταση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας —ακόμα και μετά την προμήθεια των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belh@ra από τη Γαλλία— και ενώ εκκρεμεί και το θέμα των κορβετών, προανήγγειλε το Σάββατο ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, θέτοντας ως στόχο την παρουσία της Ελλάδας στο πρότζεκτ των αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, τα γνωστά F-35.

O κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στον Μάνο Χαραλαμπάκη, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα στον τομέα των εξοπλισμών, ενώ έστειλε και μήνυμα στην Αγκυρα: η Ελλάδα επιλέγει να απαντήσει «όχι με ατάκες αλλά με ακόμη περισσότερο έργο».

Ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι μετά τις συμφωνίες για τα Rafale και τις γαλλικές φρεγάτες «η απόφαση για τις κορβέτες θα προκύψει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους. Η λήψη της καθίσταται πιο περίπλοκη εάν λάβουμε υπόψη ότι σκοπός και στόχος μας είναι να έχουμε οπωσδήποτε ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με τήρηση όμως των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που θα συμφωνηθούν», είπε.

Όσο για τα F-35 και τα ταξίδια που θα έχουν στις ΗΠΑ τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (εκκρεμεί η πρόσκληση από τον Τζο Μπάιντεν), ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε:

«Κατ’ αρχάς υπάρχει η πρόσκληση για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό μου, αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές επεξεργάζονται πιθανές ημερομηνίες. Αναμένω οι συζητήσεις να επικεντρωθούν τόσο στη σταθερά βελτιούμενη διμερή σχέση αμυντικής συνεργασίας, όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις σύνθετες και επικίνδυνες προκλήσεις ασφαλείας που έχουν ανακύψει. Οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά την άποψή μας αλλά και τον σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. Οσον αφορά τα F-35, ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενιάς. Η υπόθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτήν την προμήθεια. Προχωρούμε στη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων βήμα βήμα, αλλά με βήμα ταχύ».

Σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα και τις εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ, ο κ. Παναγιώτοπουλος επεσήμανε ότι όλα αυτά μαρτυρούν έναν εκνευρισμό ενώ προειδοποίησε την άλλη πλευρά πως δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να εγκαταλείψει τη διπλωματία.

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τη διπλωματία, δεν τη συμφέρει να το κάνει αυτό», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, για να συμπληρώσει: «Είναι γεγονός όμως ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων, ιδίως διά στόματος του ομολόγου μου. Θεωρώ ότι απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν. Επιπλέον εκτιμώ ότι υποκρύπτουν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των εξοπλισμών. Εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε όχι με ατάκες, αλλά με ακόμα περισσότερο έργο»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...