257
Toύρκος πολίτης παρακολουθεί σε μπαρμπέρικο της Πόλης τα αποτελέσματα των εκλογών | Reuters

Δεύτερος γύρος και επισήμως στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2023, 16:28
Toύρκος πολίτης παρακολουθεί σε μπαρμπέρικο της Πόλης τα αποτελέσματα των εκλογών
|Reuters

Δεύτερος γύρος και επισήμως στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2023, 16:28

Σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου – με σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του αντιπάλου του της ηνωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου- οδηγείται και επισήμως πια η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στη γείτονα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Αχμέτ Γενέρ, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 44,88%.

Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 89% (88,92%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Τούρκους του εξωτερικού διαμορφώθηκε στο 52,69%.

Αν και φαντάζει δύσκολο να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο το προβάδισμα του Ερντογάν, ρόλο ρυθμιστή έχει πλέον ο τρίτος του πρώτου γύρου, ο εθνικιστής Σινάν Ογάν, o οποίος δεν έχασε χρόνο και άρχισε ήδη τα παζάρια.

Οπως είπε, περιθώρια στήριξης στον Κιλιτσντάρογλου υπάρχουν μόνο αν αρθούν οι παραχωρήσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP.

«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για το δεύτερο γύρο. Ωστόσο έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες, είναι οι κόκκινες γραμμές μας», τόνισε ο Ογάν σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters.

«Ο Ερντογάν ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες, ο Κιλιτσντάρογλου απογοήτευσε… Το πλεονέκτημα φαίνεται να το έχει ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο. Έχει δυναμική και θα εκμεταλλευτεί τους διχασμούς που πιθανότατα θα εμφανιστούν τώρα στην αντιπολίτευση», εκτίμησε από την πλευρά του Τίμοθι Ας, υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management.

«Οι αγορές θα είναι νευρικές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου», προειδοποίησε ο Ας μετά τα πρώτα δείγματα της εν λόγω νευρικότητας το πρωί της Δευτέρας (εδώ) στο Χρηματιστήρο της Κωνταντινούπολης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...