291
O Zοζέπ Μπορέλ κατά την επίσκεψή του στο Λουγκάνσκ, στις αρχές του μήνα. «Η Ουκρανία είναι εταίρος και γείτονάς μας» υπογράμμισε από το μπλογκ του | REUTERS/Maksim Levin

Μπορέλ: «Η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο νεύρων»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2022, 21:13
O Zοζέπ Μπορέλ κατά την επίσκεψή του στο Λουγκάνσκ, στις αρχές του μήνα. «Η Ουκρανία είναι εταίρος και γείτονάς μας» υπογράμμισε από το μπλογκ του
|REUTERS/Maksim Levin

Μπορέλ: «Η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο νεύρων»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2022, 21:13

Για «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά της Ρωσίας κάνει λόγο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε κείμενο υπό τον τίτλο  «Με τις εντάσεις να αυξάνονται στα ανατολικά μας σύνορα, η ενότητα παραμένει η δύναμή μας» που δημοσιεύει στο ιστολόγιό του.

«Η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο νεύρων – επομένως πρέπει να κρατήσουμε τα δικά μας. Σε αυτήν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να λειτουργήσει η διπλωματία, χρησιμοποιώντας όλους τους πιθανούς δρόμους», αναφέρει ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, και χαρακτηρίζει «απόφαση η οποία στερείται νομικής αιτιολόγησης και διαφάνειας» την ενέργεια της Μόσχας να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία σε εκπροσώπους των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. «Θα έχει την κατάλληλη απάντηση» σχολίασε δηκτικά και σχολίασε πως «η Ρωσία συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα κλίμα εντάσεων στην Ευρώπη αντί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές και τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εταίρους όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν, στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να μειώσει ή να σταματήσει τις παραδόσεις», επισημαίνει ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ προσθέτοντας: «Στο πλαίσιο του έργου μας για την αποτροπή, έχουμε προχωρήσει στις προετοιμασίες μιας αντίδρασης με υψηλό ακτίκτυπο που θα προκαλούσε σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εδώ εξετάζουμε επίσης μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που θα είχαν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αρνούμενοι στη Ρωσία προϊόντα που χρειάζεται για να εκπληρώσει τις στρατηγικές της φιλοδοξίες».

Επιπροσθέτως, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα παραιτηθεί από το να υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και το δικαίωμά της για αυτοδιάθεση. «Η Ουκρανία είναι εταίρος και γείτονάς μας: η ασφάλειά της είναι και η δική μας ασφάλεια» υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...