879
Μισέλ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους, Μελάνια Τραμπ, Τζιλ Μπάιντεν: μια σειρά από μικρά παιδικά βήματα πάνω σε ψηλά τακούνια, συνοδευόμενα από ένα ευγενικό νεύμα και ένα διαρκές χαμόγελο. | CreativeProtagon

Από τη Χίλαρι έως τη Τζιλ: Ο άχαρος ρόλος της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 19:31
Μισέλ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους, Μελάνια Τραμπ, Τζιλ Μπάιντεν: μια σειρά από μικρά παιδικά βήματα πάνω σε ψηλά τακούνια, συνοδευόμενα από ένα ευγενικό νεύμα και ένα διαρκές χαμόγελο.
|CreativeProtagon

Από τη Χίλαρι έως τη Τζιλ: Ο άχαρος ρόλος της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 19:31

Παρά τα πολυτελή καταλύματα, το προεδρικό αεροπλάνο και το ανώτατο προσωπικό που περιλαμβάνει, η θέση της Πρώτης Κυρίας είναι μάλλον βαρετή. Ο ρόλος της συζύγου του εκάστοτε αμερικανού προέδρου είναι να τον εκπροσωπεί και να προωθεί την ατζέντα του, αλλά όσες λιγότερες σκέψεις εκφράζει δημοσίως, τόσο το καλύτερο για τη δημόσια εικόνα της.

Βρίσκεται υπό διαρκή πίεση να έχει άψογη εμφάνιση, καθώς κάθε ατέλεια μπαίνει στο μικροσκόπιο του Τύπου και χρεώνεται στην κληρονομιά της. Παράλληλα, βρίσκεται σε μόνιμη διαδικασία σύγκρισης με την Τζάκι Κένεντι, την πιο στιλάτη Πρώτη Κυρία των τελευταίων 100 ετών, ενώ, παρά τον αρχαϊκό άτυπο τίτλο της, είναι υποχρεωμένη να εκφράζει τη σύγχρονη εποχή της.

Στο νέο της βιβλίο, «American Woman», η ρεπόρτερ Λευκού Οίκου των New York Times, Κέιτι Ρότζερς εξετάζει τις περιπτώσεις των πέντε τελευταίων Πρώτων Κυριών, από τη Χίλαρι Κλίντον ως τη Τζιλ Μπάιντεν. «Ο ρόλος δεν απονέμει στον κάτοχό του καμία επίσημη ευθύνη, παρά μόνο την πίεση να ανταποκριθεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες του προέδρου, των βοηθών και συμμάχων του, του αμερικανικού λαού και των δημοσιογράφων», γράφει χαρακτηριστικά.

Η Washington Post αναφέρει ότι ο τίτλος του βιβλίου της βετεράνου ρεπόρτερ, αλλά και ο υπότιτλος του, «Η Μεταμόρφωση της Σύγχρονης Πρώτης Κυρίας, από τη Χίλαρι Κλίντον ως τη Τζιλ Μπάιντεν», είναι ελαφρώς αποπροσανατολιστικοί, καθώς το μισό περιεχόμενό του αφορά τη νυν Πρώτη Κυρία, την οποία η συγγραφέας έχει γνωρίζει από κοντά.

Η Μελάνια Τραμπ, απ’ την άλλη, είναι κάθε άλλο παρά αμερικανίδα και αυτή η «εξωτικότητά της» είναι που συναρπάζει – είτε μέσω των εργασιών αναβάθμισης του Λευκού Οίκου που διεύθυνε, είτε μέσω των υπερβολικών χριστουγεννιάτικων στολισμών στη διάρκεια της θητείας της. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του βιβλίου για την κυρία Τραμπ: Ανέθετε σε βοηθούς της να κουβαλούν μια τεράστια βαλίτσα καλλυντικών, την οποία αποκαλούσαν «Το Τούβλο».

Το βιβλίο ξεκινά με την πιο δυναμική από τις πέντε Πρώτες Κυρίες, η οποία είχε χαρακτηριστικά δηλώσει στη διάσημη ενημερωτική εκπομπή «60 Minutes» ότι δεν είχε έρθει στο Λευκό Οίκο για να το παίζει καλή σύζυγος (αναφερόμενη στον κάντρι ύμνο του 1969 «Stand By Your Man» της Τάμι Γουινέτ). Η Χίλαρι Κλίντον ήταν πιο μορφωμένη από τις προκατόχους της, φεμινίστρια και φιλόδοξη – ένας εκρηκτικός συνδυασμός που την έφερε αντιμέτωπη με ατελείωτες αντιδραστικές κριτικές, αναφέρει η Washington Post.

«Καμία Πρώτη Κυρία δεν είχε προσπαθήσει ποτέ να ξεπεράσει τα όρια του ρόλου της τόσο πολύ και τόσο γρήγορα», γράφει η Ρότζερς. «Οι Αμερικανοί δεν έχουν δει άλλη Πρώτη Κυρία σαν αυτήν έκτοτε, αλλά ο χρόνος της Χίλαρι άλλαξε μόνιμα και θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί βλέπουν τον ρόλο», συμπληρώνει. Η Λόρα Μπους που την ακολούθησε, επωφελήθηκε από τις αντιδράσεις απέναντι στη Χίλαρι και επανέφερε μια πιο παραδοσιακή χροιά στο πόστο της Πρώτης Κυρίας.

Το εξώφυλλο του βιβλίου της Κέιτι Ρότζερς, «American Woman: Η Μεταμόρφωση της Σύγχρονης Πρώτης Κυρίας από τη Χίλαρι Κλίντον ως τη Τζιλ Μπάιντεν» (Amazon)

Πολλές από αυτές τις γυναίκες παντρεύτηκαν σε τρυφερή ηλικία, χωρίς να καταλαβαίνουν πλήρως με τι έμπλεκαν. «Ξέρετε ότι μισώ την πολιτική», είχε πει η Μισέλ Ομπάμα ενώ έκανε εκστρατεία υπέρ του Τζο Μπάιντεν πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, σε προεκλογικές εκδηλώσεις πολλών υποψηφίων –συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της– αποδείχθηκε μια από τις πιο ταλαντούχες ομιλήτριες του αιώνα μας, όπως επισημαίνει η Washington Post.

Επειδή η Χίλαρι εμφανίστηκε ως υπερφιλόδοξη στην απόπειρά της να λύσει τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης από τους πρώτους μήνες της στο Λευκό Οίκο, «τις τελευταίες δεκαετίες, η ιδέα μιας απρόθυμης Πρώτης Κυρίας έχει γίνει ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση», γράφει η Ρότζερς.

Παρά τα ταλέντα και τις εμπειρίες τους, οι σύγχρονες Πρώτες Κυρίες αναλώνονται σε στόχους που προκαλούν τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις – τον αναλφαβητισμό, την υποστήριξη των οικογενειών των στρατευμένων, την καταπολέμηση του εκφοβισμού, την υγιεινή διατροφή (αν και το τελευταίο, ως πρωτοβουλία της Μισέλ Ομπάμα, αντιμετώπισε πληθώρα υποτιμητικών αναφορών περί ελιτισμού από τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της αμερικανικής πολιτικής σκηνής).

Στα 26 της, η Τζίλ Μπάιντεν μπήκε σε μια οικογένεια που υπέφερε από τον άδικο χαμό της πρώτης συζύγου του Τζο και της μικρής κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Γνωρίζοντας τις υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες του συζύγου της, η Τζιλ είχε υποστηρικτικό ρόλο στις αλλεπάλληλες αποτυχημένες απόπειρες του Μπάιντεν για να κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ. Η Ρότζερς παραδέχεται ότι όταν ξεκίνησε το βιβλίο της, η σημερινή Πρώτη Κυρία ήταν «ένα μυστήριο» για εκείνη.

Γνωρίζοντάς την καλύτερα, συνειδητοποίησε ότι παρά την ηλιόλουστη διάθεση που προβάλει πάντα δημοσίως, η Τζιλ είναι «το μαντρόσκυλο της οικογένειας, που ποτέ δεν ξεχνά όλες τις κακίες, και που με τίποτα δεν σε συμφέρει να την προδώσεις», όπως γράφει η συγγραφέας. Παράλληλα είναι ο στυλοβάτης της τραυματισμένης από τους εθισμούς και τις απώλειες οικογένειας, και κορυφαία σύμβουλος του Τζο. Υπό αυτό το πρίσμα, θυμίζει λίγο τη Νάνσι Ρέιγκαν, γράφει η Post.

Η Τζιλ επιχείρησε να κάνει το κοινοτικό κολέγιο δωρεάν για όλους –μια κίνηση αντίστοιχης φιλοδοξίας με εκείνη της Χίλαρι για την υγειονομική περίθαλψη– και απέτυχε. Παρόλα αυτά, έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα σημαντικό τμήμα του ρόλου της, επισημαίνει η Ρότζερς, κάνοντας τηλεοπτικές εμφανίσεις χαμηλού προφίλ, που της προσφέρουν κολακευτική δημοσιότητα.

Το τελικό συμπέρασμα του βιβλίου είναι ότι ακόμα και στον 21ο αιώνα, ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας είναι προσκολλημένος στο διακοσμητικό παρελθόν του. Η εξέλιξή του, συμπεραίνει η Washington Post, είναι μια σειρά από μικρά παιδικά βήματα πάνω σε ψηλά τακούνια, συνοδευόμενα από ένα ευγενικό νεύμα και ένα διαρκές χαμόγελο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...