567
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο Star Channel | YouTube

«Aναγκαίο κακό» για τον Βαρουφάκη ο Κασιδιάρης

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2023, 09:43
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο Star Channel
|YouTube

«Aναγκαίο κακό» για τον Βαρουφάκη ο Κασιδιάρης

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2023, 09:43

Λίγες ώρες πριν από την απόφαση από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου –ανάμεσά τους και αυτό του καταδικασθέντος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη–  ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε εκ νέου σαφή θέση κατά του αποκλεισμού του (μέσω της –δεύτερης– τροπολογίας που ψήφισε εσχάτως η Βουλή).

«Δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία, να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, εκφράζοντας σε δηλώσεις του στο Star Channel, την αντίθεσή του με τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα του εγκλείστου στις φυλακές Δομοκού, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε αρνητικά λέγοντας:

«Οχι, το λέω με βαριά καρδιά. Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αυγό του φιδιού, αλλά αυτά παθαίνουμε μετά το 2008.

»Αλλά δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του.

»Εμείς, ως ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε την τροπολογία. Δεν υπάρχει τρόπος να φωτογραφίσεις, να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα. Πρέπει να τους συντρίψουμε στις κάλπες, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας, ειρηνικά, βεβαίως, αλλά πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς τον ναζισμό επειδή έχουν μια οργή μέσα τους για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα οποία δεν μπορούν να τα εκφράσουν αλλιώς».

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ήδη υπομνήματα κατά της ανακήρυξης του κόμματος Κασιδιάρη, με την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου να αναμένεται απόψε.

Το υπόμνημα του κυβερνώντος κόμματος συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αίσθημα ευθύνης, είχε την πρωτοβουλία για την κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων που εμποδίζουν εγκληματικές οργανώσεις να μπουν στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Αποτελεί χρέος κάθε δημοκρατικού πολιτικού σχηματισμού και κάθε πολίτη να προστατεύει τη δημοκρατία από τους εχθρούς της. Σε αυτό τον διαρκή αγώνα θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Aπό την πλευρά του, ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε στον Αρειο Πάγο υπόμνημα, ζητώντας να τεθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι ο νόμος που απαγορεύει τη συμμετοχή του στις εκλογές, είναι αντισυνταγματικός.

Σύμφωνα πάντως με δικαστικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», το κόμμα «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη  θα κοπεί από την εκλογική διαδικασία, καθώς η συμμετοχή του καταδικασμένου ηγετικού μέλους της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον πρόσφατο νόμο.

Αντιθέτως, όσον αφορά το κόμμα «ΕΑΝ» του επιτίμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου (ο οποίος προσφάτως έχει αναλάβει μέχρι και ρόλο «μπροστινού» του Κασιδιάρη),  πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να περάσει τελικά τον έλεγχο νομιμότητας και να του επιτραπεί να μετέχει στην εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι κατά τον πρώτο έλεγχο για τη νομιμότητα των σημάτων και τις επωνυμίες των κομμάτων, οι δικαστές του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου έθεσαν εκτός εκλογικής μάχης τόσο το κόμμα «Πατριωτική Ενωση» των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου, όσο και το «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ενώ εκτός βγήκε και κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου «Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες», καθώς δεν κατέθεσε έγκαιρα στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών τα αναγκαία, προβλεπόμενα από την εκλογική νομοθεσία, έγγραφα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...