348
Το καλωσόρισμα του Μακρόν στον Ζελένσκι στις 8 Φεβρουαρίου | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ακύρωσε έξοδο με την Μπριζίτ για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 19:14
Το καλωσόρισμα του Μακρόν στον Ζελένσκι στις 8 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ακύρωσε έξοδο με την Μπριζίτ για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 19:14

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι μόνον αφότου είδε την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Και μόλις έκλεισε το ραντεβού ακύρωσε ένα άλλο ραντεβού, προγραμματισμένο για την ίδια ώρα, που είχε με τη σύζυγό του Μπριζίτ και αφορούσε έξοδο για θέατρο. Τα παραπάνω βεβαίωσε ανώνυμος αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων και τα μετέδωσε το βρετανικό Μέσο Telegraph.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ζελένσκι έφυγε από το Κίεβο για να επισκεφθεί Δυτικούς ηγέτες, η Γαλλία δεν του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση. Μόνον όταν οι συνεργάτες του Μακρόν είδαν πλάνα από την ομιλία του Ζελένσκι στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου ο Ουκρανός ζήτησε «φτερά για την ελευθερία» (δηλαδή πολεμικά αεροσκάφη), έσπευσαν να του απευθύνουν πρόσκληση και κανόνισαν την επίσκεψη στο Παρίσι. Μέχρι την τελευταία στιγμή η ατζέντα του Μακρόν περιελάμβανε την έξοδο με την Μπριζίτ.

Το Telegraph έγραψε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι είχαν επικρίνει ζωηρά τον Μακρόν, πως θολώνει την εικόνα της αρραγούς ενότητας της Δύσης επιδιώκοντας διάλογο με τον Πούτιν, ζητώντας μάλιστα και «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη Ρωσία. Θύμισαν, δε, ότι «η συνεισφορά της Γαλλίας στην πολεμική προσπάθεια αποτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ», είναι δηλαδή «σημαντικά μικρότερη της Βρετανίας (7 δισ, ευρώ) της Γερμανίας (5,5 δισ. ευρώ) και της Πολωνίας (3 δισ. ευρώ)».

Θύμισαν, επίσης, ότι ο Φρανσουά Χεϊσμπούρ, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, από την αρχή της σύγκρουσης είχε τονίσει πως «ο δρόμος ήταν ανοιχτός» για τον Μακρόν ώστε να αναλάβει τα ηνία στην ευρωπαϊκή άμυνα στην Ευρώπη μετά το Brexit και «τα δεινά του πολιτικού συνασπισμού στη Γερμανία». Ωστόσο, «η προσέγγισή του στο Ουκρανικό μετέτρεψε το 2022 σε χρονιά χαμένων ευκαιριών». Και τώρα, έναν χρόνο μετά την εισβολή, ο Μακρόν «έχει καθυστερήσει να οξύνει τη ρητορική του απέναντι στο καθεστώς Πούτιν».

Πάντως, οι Βρετανοί κατέγραψαν στα υπέρ του προέδρου της Γαλλίας το γεγονός ότι «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο ή και της εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων», ενώ «έχει υποσχεθεί ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, υλικό Πυροβολικού και ένα σύστημα αεράμυνας Mamba». Ο Χεϊσμπούρ λέει ότι «η Γαλλία μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ξεκάθαρη στο Ουκρανικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...