630
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ | Alexandros Michailidis / SOOC

Επιμένει το ΝΑΤΟ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους τις διαφορές

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 09:43
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
|Alexandros Michailidis / SOOC

Επιμένει το ΝΑΤΟ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους τις διαφορές

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 09:43

Την θέση ότι μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη χώρα να γίνει μέλος εκφράζει σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γραμματέας, που μίλησε στο ΑΠΕ και τη Μαρία Αρώνη, χαιρετίζει την «ισχυρή πολιτική στήριξη» για την εξεύρεση λύσης.

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο γενικός γραμματέας  της Συμμαχίας διατυπώνει την ανησυχία του για τα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο. Χαιρετίζει, από την άλλη, την άμεση επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εκφράζοντας την ελπίδα του «οι διαφορές να αντιμετωπισθούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία», τονίζει ακόμη.

Ειδικότερα, σε ερώτημα για την ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη στάση του ΝΑΤΟ απαντά:

«Γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Και οι δύο συμβάλλουν στη συλλογική μας άμυνα και στην ασφάλεια. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μίλησαν μαζί.

» Το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ενθαρρύνω αυτό το είδος άμεσου διαλόγου και πραγματικά ελπίζω ότι οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας για να λύσουμε τις διαφορές που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σε άλλη ερώτηση για τις ενέργειες της Τουρκίας (πχ περιστατικά με πλοία και σύλληψη των αξιωματικών) ο Στόλτενμπεργκ απαντά ότι «φυσικά, είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας για μένα και για το ΝΑΤΟ όταν υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων.

» Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τονίζουμε τη σημασία της άμεσης επαφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών. Γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν περιστατικά που αφορούσαν τουρκικά και ελληνικά πλοία. Το τελευταίο περιστατικό έγινε πριν από λίγες μέρες. Μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί και σοβαρή ζημιά, ωστόσο το πλοίο είναι υπό έλεγχο για να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρή βλάβη.

» Φυσικά και μας προκαλεί ανησυχία όταν βλέπουμε τέτοια περιστατικά. Όμως ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι με άμεσες επαφές μεταξύ των δύο συμμάχων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πραγματικά ελπίζω ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και διαφωνιών στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας για να λυθούν οι διαφορές.

Για την φυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών ο γγ του ΝΑΤΟ καλεί «την Τουρκία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα στις άμεσες επαφές μεταξύ τους. Φυσικά, έχω συζητήσει αυτά τα θέματα τόσο με την ηγεσία στην Άγκυρα, με την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά τα συζητώ και με την ελληνική πολιτική ηγεσία».

Η ένταξη της ΠΓΔΜ

Για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, ο γγ της Συμμαχίας σημειώνει ότι « κύριος στόχος είναι να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται, αλλάζει, σε έναν κόσμο που αλλάζει» και ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προσαρμογή αυτή, η Ελλάδα είναι πολύτιμη και αποτελεί βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Προσθέτει ότι «θα εξετάσουμε το θέμα της διεύρυνσης στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, αλλά και με την ΠΓΔΜ. Χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλουν τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα για να προσπαθήσουν να βρουν λύση στο ζήτημα του ονόματος. Επισκέφτηκα τα Σκόπια πριν από μερικούς μήνες.

» Μίλησα επίσης με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, μετά την επίσκεψή μου και χαιρετίζω την ισχυρή πολιτική στήριξη για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Αλλά εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...