895
Ντόναλντ Τραμπ, Ανγκελα Μέρκελ, Τερέζα Μέι και Τζάστιν Τριντό για χάρη της φωτογραφίας βάζουν τα προβλήματα στην άκρη | REUTERS/Carlos Barria

Η διαφωνία των ΗΠΑ για το κλίμα δίχασε την G20

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2017, 18:13
Ντόναλντ Τραμπ, Ανγκελα Μέρκελ, Τερέζα Μέι και Τζάστιν Τριντό για χάρη της φωτογραφίας βάζουν τα προβλήματα στην άκρη
|REUTERS/Carlos Barria

Η διαφωνία των ΗΠΑ για το κλίμα δίχασε την G20

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2017, 18:13

Με «καταπληκτικές συναντήσεις» και κάποια ενδιαφέροντα παραλειπόμενα, αλλά και διαφωνίες για την κλιματική αλλαγή, έστω και αν έξω από τους καλά φρουρούμενους χώρους της συνόδου επικρατούσαν περίπου πολεμικές συνθήκες από τους χιλιάδες διαδηλωτές, ολοκληρώθηκε η δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Οι 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου βρήκαν κοινό πεδίο δράσης και συμφωνίας στα οικονομικά θέματα, αλλά όχι στο ζήτημα της κλιματικής  αλλαγής.

Στο τελικό ανακοινωθέν επιβεβαιώνονται, μεταξύ άλλων, η μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών και η δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης και επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Περιλαμβάνεται ακόμη η δέσμευση των χωρών να «καταπολεμήσουν τον προστατευτισμό», παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει αρχικά οι ΗΠΑ επί του θέματος.

Ακόμη, οι χώρες της συνόδου, πλην των ΗΠΑ, δεσμεύονται στη θέση ότι η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη και συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της. Πάντως γίνεται λόγος για την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Αυτή η διάσταση απόψεων είναι γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο αν όχι πρωτόγνωρο στα χρονικά της G20, αναφέρει η Deutsche Welle.

Υπάρχει όμως και άλλο ένα σημείο διαφωνίας: Στο Προσφυγικό δεν πέρασε ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των διακινητών ανθρώπων. Η πρόταση προσέκρουσε στις αντιστάσεις Ρωσίας και Κίνας για αδιευκρίνιστους λόγους, δέχτηκαν πάντως να συμπεριληφθεί μια επισήμανση για την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των διακινητών.

Εκεχειρία στη Συρία αποφάσισαν Πούτιν-Τραμπ

Oταν ο Πούτιν κούρασε την Μέρκελ

Οι συζητήσεις διεξάγονταν σε δύο επίπεδα, με τους ηγέτες να συναντούν ο ένας τον άλλο στο περιθώριο της συνόδου και να ανταλλάσσουν θερμά λόγια, υποσχέσεις για επίσημες επισκέψεις και για υπογραφή συμφωνιών.

Στο παρασκήνιο, οι ομάδες εργασίας των 20 χωρών της συνόδου αναζητούσαν εντατικά κοινό έδαφος για το ανακοινωθέν, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να είναι το μεγάλο σημείο διαφωνίας, λόγω της θέσης των ΗΠΑ.

Το τετ α τετ
Στιγμιότυπο από την πολυσυζητημένη συνάντηση της Παρασκευής (Reuters)
«Καταπληκτική συνάντηση»

Ηταν πολυαναμενόμενη και μάλλον κατάφερε να εκπλήξει θετικά τους παρατηρητές γιατί μεγάλη διάρκεια και το καλό κλίμα της.Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κυριάρχησε στις συζητήσεις την Παρασκευή, καθώς θα έφερνε τους δύο άνδρες πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά (έχουν μιλήσει τηλεφωνικά μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ).

Όσο για το πώς πήγαν τα πράγματα, ο Τραμπ σε δηλώσεις του το Σάββατο δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του: «Η συνάντηση ήταν καταπληκτική».

Η παράκαμψη του Πούτιν

Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τη Μόσχα στο Αμβούργο, έκανε παράκαμψη περίπου 500 χιλιομέτρων προκειμένου ν’ αποφύγει να πετάξει στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ!

Στον ιστότοπο FlightRadar24 το αεροσκάφος πέταξε πάνω από την Βαλτική Θάλασσα και αμέσως μετά μέσω Φιλανδίας και Σουηδίας προτού εισέλθει στον εναέριο χώρο της Δανίας και της Γερμανίας.

ra
Η αντ’αυτού Ιβάνκα

Ασυνήθιστη κίνηση που συζητήθηκε πολύ ήταν αυτή της κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα Τραμπ, η οποία τον αντικατέστησε για λίγο στις εργασίες της συνόδου του πρωί του Σαββάτου, όταν εκείνος αποχώρησε για διμερή συνάντηση με τον ηγέτη της Ινδονησίας.

Στην φωτογραφία παρακάτω από tweet ρωσίδας αξιωματούχου, όπως κυκλοφόρησε ευρέως, διακρίνεται ανάμεσα στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. (Το tweet της Λάνα Λούκας διαγράφηκε).

Λίγη ώρα αργότερα ο Τραμπ επέστρεψε στη θέση, η κόρη του όμως δεν συνεισέφερε ιδιαίτερα στη συζήτηση για την μετανάστευση στην Αφρική και την υγεία, ανέφερε το BBC.

Τυπικά, όταν ένας ηγέτης χρειαστεί να απουσιάσει τον αντικαθιστά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, η οικογένεια Τραμπ φαίνεται να έχει άλλη, δική της «φιλοσοφία» σε αυτά τα θέματα. Η Ιβάνκα Τραμπ είναι άμισθη σύμβουλος του προέδρου αλλά έχει γραφείο στον Λευκό Οίκο.

Αν κρίνουμε από τις φήμες, αν δεν ασκεί μεγάλη επιρροή στον πατέρα της, τουλάχιστον είναι πρόσωπο με προνομιακή πρόσβαση σε αυτόν, άρα και λόγο στην άσκηση της πολιτικής. Σε κάθε περίπτωσή όμως η παρουσία της εκεί είναι παραβίαση του πρωτοκόλλου, για την οποία οι άλλοι ηγέτες μάλλον έκαναν τα στραβά μάτια.

2017-07-08T133435Z_1134650267_UP1ED780XKCF9_RTRMADP_3_G20-GERMANY-PROTEST
Η γερμανική αστυνομία έχει διαθέσει χιλιάδες αστυνομικούς για την τήρηση της τάξης (REUTERS/Fabrizio Bensch)
Και τρίτη νύχτα ταραχών;

Η αστυνομία στο Αμβούργο προετοιμάζεται, την ώρα που συνέβαιναν αυτά, για μια τρίτη ημέρα βίαιων ταραχών με τους διαδηλωτές κατά της συνόδου.

Το βράδυ της Παρασκευής, οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα, κατέστρεψαν καταστήματα και τραυμάτισαν αστυνομικούς. Οι αρχές μιλούν μάλιστα για την ομάδα Black Block με μέλη που έχουν φτάσει στο Αμβούργο από ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκφράζοντας την έκπληξή του για τέτοια ασυνήθιστα για τη Γερμανία γεγονότα, ο επικεφαλής των αστυνομικών στο Αμβούργο δηλώνει σοκαρισμένος από «το κύμα του καταστροφικού θυμού», τις βιαιοπραγίες, αλλά και τους εμπρησμούς που έκανε ο σκληρός πυρήνας των διαδηλωτών κατά της πόλης.

2017-07-08T123537Z_697071873_UP1ED780YZCH8_RTRMADP_3_G20-GERMANY-PROTEST
Διαδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου (REUTERS/Fabrizio Bensch))
Πάπας Φραγκίσκος: «Η G20 με ανησυχεί»

Εν τω μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε τους ηγέτες της G20 για το ενδεχόμενο σχηματισμού επικίνδυνων κι αποπροσανατολιστικών συμμαχιών, που θα μπορούσαν να βλάψουν τους φτωχούς, αλλά και τους μετανάστες.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σημειώνει ότι  «η G20 με ανησυχεί καθώς χτυπάει τους μετανάστες στις χώρες του μισού κόσμου, ενώ εξακολουθεί να τους χτυπάει ακόμη περισσότερο, όσο περνάει ο καιρός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...