649
| REUTERS/Yves Herman

Αξιολόγηση τον Μάρτιο και βλέπουμε…

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 09:08

Αξιολόγηση τον Μάρτιο και βλέπουμε…

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 09:08

Ο Αλέξης Τσίπρας το είχε θέσει ως ορόσημο: 5 Δεκεμβρίου η ολοκλήρωση του χρέους, μετά ρύθμιση του χρέους και έπειτα QE. Εχουν περάσει δύο εβδομάδες από την 5η Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση ελπίζει, λέει, τώρα ότι όλα θα κλείσουν στο επόμενο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου. Είναι όμως έτσι;

Διότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά πλέον για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάρτιο, «στην καλύτερη των περιπτώσεων». Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει τελικά το «πράσινο φως» για τις παροχές που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, το βασικό πρόβλημα του πώς θα λυθεί η εξίσωση ανάμεσα σε Γερμανούς, ΔΝΤ και Ελλάδα δεν έχει ακόμη λυθεί, ενώ η επιπλοκή που δημιουργήθηκε από τις εξαγγελίες την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε άλλον έναν «πονοκέφαλο».

Από το γερμανικό Τύπο επιμένουν ότι με τις εξαγγελίες του για παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Πρωθυπουργός έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία και αυτό φάνηκε στο τετ α τετ που είχε την Παρασκευή με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου η καγκελάριος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική για τους χειρισμούς του.

Σύμφωνα δε με τα «ΝΕΑ» και τον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Βερολίνο Γιώργο Παππά, πηγή της καγκελαρίας ανέφερε πως για την ουσία των εξαγγελιών Τσίπρα, «κατ’ αρχήν πρέπει να δούμε αν υπάρχουν πράγματι τόσα λεφτά». Και στο παρελθόν υπήρχαν αποκλίσεις ανάμεσα στα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης και τη Eurostat που ακολούθησαν στη συνέχεια. Και ο ΦΠΑ στα νησιά ήταν στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που μόλις έκλεισε. Γι’ αυτό ζητήθηκε η αξιολόγηση των θεσμών πριν εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον ESM που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup. «Θέλουμε την αξιολόγηση των θεσμών γρήγορα», ήταν η επίσημη θέση του υπουργείου του Σόιμπλε. Εκεί θεωρούν ότι το προσχέδιο της αξιολόγησης των θεσμών δικαιώνει τις ενστάσεις τους.

Οι θεσμοί συνέταξαν μια ιδιαίτερα προσεκτική έκθεση για το εάν οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρη θέση, «πετώντας έτσι το μπαλάκι» στα κράτη-μέλη που θα κληθούν αυτή την εβδομάδα να αποφασίσουν κατά πόσον «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ομως ακόμα και να δώσουν το «πράσινο φως» για τα μέτρα, το βασικό πρόβλημα παραμένει και είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ολο το θέμα των εξαγγελιών δεν ήταν τίποτε παραπάνω από άλλη μία επιπλοκή που ακόμα και να λυθεί θα έχει αφήσει μια σειρά από ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε στο ρεπορτάζ της η Ελενα Βαρβιτσιώτη της «Καθημερινής», η οποία επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο που σημείωνε ότι μπορεί να καταλάβει το πολιτικό όφελος μιας τέτοιας κίνησης, από πλευράς Τσίπρα, αλλά το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει είναι πως «τέθηκαν υπό αμφισβήτηση οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης» και απέκτησαν πάλι επιχειρήματα «οι κακόβουλοι», αυτοί δηλαδή που υποστηρίζουν πως μόλις η Ελλάδα βγει από την πολύ στενή επιτήρηση «θα επιστρέψει αμέσως στις πρακτικές της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος»

Σύμφωνα δε με την «Καθημερινή» οι προηγούμενες ημέρες θύμιζαν σε ένταση τους πρώτους μήνες του 2015, όταν είχε ξεκινήσει η υπερήφανη διαπραγμάτευση η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα: Οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος δήλωναν απολύτως αιφνιδιασμένοι όταν έμαθαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. Δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως για μία τέτοια κίνηση, παρόλο που από τον Σεπτέμβριο το θέμα είχε αναφερθεί. Τότε η ελληνική πλευρά είχε εκφράσει την επιθυμία ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα –που διαφαινόταν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρίσκεται στα ταμεία στο τέλος του έτους– αλλά συζήτηση δεν είχε ξαναγίνει.

Οπως περιγράφει ο ίδιος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά γνώριζε πολύ καλά τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί και απλά επέλεξε να μην το κάνει και να παραβιάσει τη συμφωνία. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτή η κίνηση ήταν μέρος μιας στρατηγικής εκβιασμού, ασκώντας περαιτέρω πίεση με σκοπό να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από το ΔΝΤ, ή υπήρχε κάποιος άλλος στόχος», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος στην Ελενα Βαρβιβιστώτη της «Καθημερινής».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...