755
|

Παναγιώτης Κυρτάτος: πρωτοπόρος Έλληνας

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 9 Οκτωβρίου 2012, 07:23

Παναγιώτης Κυρτάτος: πρωτοπόρος Έλληνας

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 9 Οκτωβρίου 2012, 07:23

Ο 28χρονος Παναγιώτης Κυρτάτος είναι ο Έλληνας που έγινε γνωστός για τις πρωτοπόρες πειραματικές έρευνές του για την επούλωση βλαβών της καρδιάς στο Κέντρο Προηγμένης Βιοϊατρικής Απεικόνισης στο University College του Λονδίνου(UCL). Ο Παναγιώτης ζει στην Αγγλία 10 χρόνια αλλά η αφοσίωση του στην ερευνητική ιατρική δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί και με την «ακτιβιστή» ιατρική. Τους τελευταίους μήνες προπονείται εντατικά για να τρέξει με την ομάδα «Δρομείς Χωρίς Σύνορα» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα(ΓΧΣ) στον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας στις 11 Νοεμβρίου. Το διαφορετικό αυτό «πείραμα» του Κυρτάτου χρειάζεται συνεργάτες και υποστηρικτές, δεν έχεις παρά να συμμετέχεις και συ στην παρέα των ΓΧΣ.

1.Ο Μαραθώνιος είναι 42 χλμ. Η ενεργή συμμετοχή σου σε αυτή τη δράση των ΓΧΣ δεν σου απορροφά χρόνο από τα ερευνητικά σου καθήκοντα δεδομένου και του χρόνου προπόνησης;
Θεωρητικά, ναι. Γιατί γυρνώντας στο σπίτι, αντί να κάνω τρέξιμο μία-μιάμιση ώρα, θα μπορούσα να ασχοληθώ με το γράψιμο κάποιου άρθρου. Στην αρχή ένιωθα ότι δεν μου φτάνει ο χρόνος μετά τη δουλειά για να τα καταφέρω όλα. Αυτό όμως που θα σου πει οποιοσδήποτε προπονείται ερασιτεχνικά, είναι πως η ανάγκη σε κάνει σταδιακά πιο οργανωμένο. Για παράδειγμα μπορεί να ξυπνήσω λίγο νωρίτερα και να πάω τρέχοντας στη δουλειά, και αυτή θα είναι η προπόνηση της μέρας. Και με τη δράση ασχολούμαι όποτε μπορώ περιστασιακά. Να, τώρα που σου μιλάω παράλληλα τρώω το μεσημεριανό μου!

2. Υπάρχουν άλλοι συνάδελφοί σου που να επιδίδονται σε κάτι παρόμοιο;
Ναι, εδώ είναι αρκετά διαδεδομένο. Μάλιστα είχα σκοπό να τρέξω και σε ένα μικρότερο αγώνα μαζί με ένα συνάδελφο από την Ινδία, αλλά δυστυχώς την περασμένη εβδομάδα ράγισε ένα από τα κόκκαλα του ποδιού του καθώς τρέχαμε.

3. Είχες ευχηθεί για κάθε 1000 μέτρα προπόνησης να συγκεντρώσεις 1 ευρώ.  Τα χρήματα που θα συγκεντρώσεις είναι ανάλογα των χιλιομετρικών αποστάσεων που θα κάνεις; Η συμμετοχή σου λειτουργεί διαφημιστικά;
Η συμμετοχή αποσκοπεί σε δύο πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι να διαδοθεί γενικότερα η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ή όποιας άλλης οργάνωσης. Οπότε ναι, λειτουργεί διαφημιστικά. Αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο. Η συλλογή ενός ποσού υποστήριξης είναι δευτερεύον, αν και δεν θέλω να μειώσω την σημασία του γιατί κάθε τι λίγο μετράει. Συνήθως τέτοιες καμπάνιες έχουν από την αρχή ένα χρηματικό "στόχο" που θέλουν να φτάσουν, το οποίο είναι αυθαίρετο. Αντί για αυτό, ανεβάζω σταδιακά το στόχο μου κατά 1 ευρώ κάθε φορά που καλύπτω 1000 μέτρα στην προπόνηση. Έτσι όσο προπονούμαι ανεβαίνει 'η μπάρα' του στόχου. Και όσο υπάρχουν δωρεές, τόσο πιο πολύ αναγκάζομαι να προπονούμαι! Έτσι φαίνεται και η δυσκολία της προπόνησης του ανθρώπινου οργανισμού σε σχέση με τη δωρεά. Το οποίο αν θέλεις είναι συμβολικό της αντίθεσης ανάμεσα στις δυσκολίες που αποσκοπεί να λύσει η οργάνωση και την σχετική ευκολία της υποστήριξης με μικρές δωρεές.

4. Συμμετέχεις στην οργάνωση ΓΧΣ λόγω της ιδιότητας σου ως γιατρός; Έχεις σκεφτεί να βοηθήσεις το ίδιο μια οργάνωση με περισσότερο ελληνοκεντρική δράση δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της  χώρας σου;
Έχεις δίκιο, η ιατρική μου ιδιότητά παίζει ρόλο γιατί ταυτίζομαι περισσότερο με τη δράση που υποστηρίζω. Κατά τα άλλα δεν κάνει διαφορά. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να λάβει μέρος και με όποιο τρόπο καταφέρει, να διαδώσει την δράση κάποιου φορέα. Για το δεύτερο έχεις επίσης δίκιο, το σκέφτομαι συχνά μήπως λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να υποστήριζα κάποια οργάνωση με πιο ελληνοκεντρική δράση. Αλλά είναι σημαντικό να υποστηρίζεις και κάτι που θαυμάζεις και στα χρονικά περιθώρια που είχα δεν γινόταν να επισκεφτώ την Ελλάδα και να γνωρίσω μια από αυτές τις οργανώσεις από κοντά.

5. Οι πειραματισμοί των ελλήνων πολιτικών με τον λαό πιστεύεις ότι είναι το ίδιο ωφέλιμοι με τα δικά σου πειράματα στο εργαστήρι σου στο UCL;
Παράξενη η ερώτηση σου! Πραγματικά ελπίζω να μην υπάρχει η παραμικρή αναλογία ανάμεσα στις αποφάσεις που παίρνουν οι πολιτικοί, και στα πειράματα που κάνουμε εμείς στο εργαστήριο. Εμείς συχνά βαράμε στα τυφλά, και αν πετύχει, έχει καλώς. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως στις επιστημονικές έρευνες αν δεν ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες δεν μπορείς να κρίνεις. Πολλές φορές παίρνουμε τις παρουσιάσεις άλλων επιστημόνων de facto, αλλά υπάρχει και στον επιστημονικό κλάδο διαφθορά – άλλα σου λένε, άλλα κρύβουν, άλλα τα μαγειρεύουν. Δυστυχώς στην περίπτωση των ελλήνων πολιτικών, ειδικά τις τελευταίες μέρες, έχω αρχίσει να πιστεύω πως ούτε οι ίδιοι ξέρουν τι συμβαίνει στο εργαστήρι τους.
Πάντως, ειλικρινά, εμείς σε αντίθεση με τους πολιτικούς, στο εργαστήρι στο Λονδίνο βγάζουμε θετικά αποτελέσματα, ωστόσο το θετικότερο «αποτέλεσμα» της ζωής μου, τα παιδιά, όταν τα κάνω, θα ήθελα να τα μεγαλώσω στην Ελλάδα.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News