468
O Αντρέι Ντούντα θέλει να αναπτυχθούν ΝΑΤΟϊκά πυρηνικά όπλα στη χώρα του, όμως το Σύνταγμα επιτάσσει συνεργασία του προέδρου με τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς | REUTERS/Yves Herman

Πολωνός πρόεδρος: «Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε πυρηνικά»

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 09:31
O Αντρέι Ντούντα θέλει να αναπτυχθούν ΝΑΤΟϊκά πυρηνικά όπλα στη χώρα του, όμως το Σύνταγμα επιτάσσει συνεργασία του προέδρου με τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς
|REUTERS/Yves Herman

Πολωνός πρόεδρος: «Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε πυρηνικά»

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 09:31

Ως απάντηση στην απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν (η οποία γνωστοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι) να μεταφέρει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία του συμμάχου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, χώρα συνορεύουσα με τις Πολωνία και Ουκρανία, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει νατοϊκά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

«Αν οι σύμμαχοί μας αποφασίσουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας ως μέρος προγράμματος διασποράς, ώστε να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, εμείς είμαστε έτοιμοι να το αποδεχτούμε» δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Fakt. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση: «Ο ρωσικός στρατός προφανώς θα αναλύσει την κατάσταση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα αντίμετρα ασφαλείας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Repubblica έγραψε ότι «τώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι στόχοι της νεοϊμπεριαλιστικής Ρωσίας του Πούτιν απειλούν ξανά την ήπειρο, το θέμα των ατομικών πυραύλων γίνεται, δυστυχώς, και πάλι επίκαιρο». Και το ιταλικό μέσο θύμισε την κατάσταση που επικρατούσε επί Ψυχρού Πολέμου, τα χρόνια του ’70 και του ’80, όταν ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιντ «θαρραλέα συμφώνησε να σταθμεύουν οι αμερικανικοί ατομικοί πύραυλοι ‘‘Πέρσινγκ’’ στην Ευρώπη».

Ο Σμιντ «είχε απαντήσει στις πυρηνικές κεφαλές των σοβιετικών πυραύλων SS-20, που ήταν στραμμένοι προς τη Δυτική Ευρώπη», όμως ο γερμανικός λαός αντέδρασε («οι ειρηνιστές και οι νεαροί Πράσινοι»), έτσι ο Σμιντ έπεσε από τον θώκο του το 1982. Επιστρέφοντας στο σήμερα, η Repubblica έγραψε ότι «από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», το πολωνικό πολιτικό προσωπικό είχε εκφράσει θέση υπέρ της στάθμευσης ΝΑΤΟϊκού πυρηνικού όπλου στη χώρα («τη σχετική δήλωση είχε κάνει ο τότε υφυπουργός Αμυνας της Πολωνίας, Τόμας Σατκόβσκι»).

Οι Ιταλοί παρατήρησαν ότι πριν από τη συνέντευξη στην εφημερίδα Fakt ο Ντούντα επισκέφθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη και ότι έναν μήνα πριν, τον περασμένο Μάρτιο, ο Ντούντα είχε μεταβεί και στην Ουάσινγκτον, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, και συζήτησε το Ουκρανικό με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τουσκ, πάντως, ακραιφνής ευρωπαϊστής και πολιτικός αντίπαλος του Ντούντα σημειωτέον, σε δικές του δηλώσεις για το θέμα της φιλοξενίας των ΝΑΤΟϊκών πυρηνικών από την Πολωνία ήταν πιο συγκρατημένος: «Με ενδιαφέρει ότι η Πολωνία ζει με ασφάλεια, ότι είναι οπλισμένη όσο καλύτερα γίνεται, όμως τονίζω ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανακοινώνεται πρέπει να είναι πρωτίστως καλά προετοιμασμένη από τους υπευθύνους».

Οσον αφορά το ποιος Πολωνός, τελικά, έχει το πάνω χέρι σε ένα τόσο ευαίσθητο και επικίνδυνο ζήτημα όπως είναι η φιλοξενία των πυρηνικών όπλων, το ιταλικό μέσο έγραψε πως ο Ντούντα είναι ο κατά νόμον αρχηγός των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων και ασκεί τα καθήκοντά του μέσω του υπουργού Αμυνας. Ομως το πολωνικό Σύνταγμα επιτάσσει συνεργασία του προέδρου με τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Μένει να εξακριβωθεί ποιος από τους δύο θα λάβει τη «θαρραλέα απόφαση» της εποχής του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...