523
Εικόνα του κομήτη 12P/Pons-Brooks όπως την κατέγραψε ερασιτέχνης αστρονόμος στις 7 Μαρτίου του 2024 | Wikimedia Commons

Μεγάλος σαν το Εβερεστ, ο «κομήτης του διαβόλου» πλησιάζει στη Γη

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 14:13
Εικόνα του κομήτη 12P/Pons-Brooks όπως την κατέγραψε ερασιτέχνης αστρονόμος στις 7 Μαρτίου του 2024
|Wikimedia Commons

Μεγάλος σαν το Εβερεστ, ο «κομήτης του διαβόλου» πλησιάζει στη Γη

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 14:13

Ενας κομήτης που έχει μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο από το Εβερεστ συνεχίζει την πρώτη επίσκεψή του στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια και θα είναι σύντομα ορατός από τη Γη, πιθανώς ακόμη και με γυμνό μάτι, λένε οι αστρονόμοι που παρακολουθούν την πορεία του.

Ο κομήτης ονομάζεται 12P/Pons-Brooks, από τα ονόματα των δύο αστρονόμων του 19ου αιώνα (Ζαν Λουί Πονς και Ουίλιαμ Μπρουκς) που τον ανακάλυψαν και μελέτησαν την πορεία του.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, η τροχιακή πορεία του φέρνει τον 12P/Pons-Brooks στην περιοχή μας μία φορά κάθε 71,3 χρόνια και πρόκειται να κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ηλιο στις 21 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια δεν θα απομακρυνθεί, αλλά η πορεία του θα τον φέρει κοντά στη Γη στις 2 Ιουνίου, χωρίς φυσικά να γίνει απειλητικός για τον πλανήτη μας.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο κομήτης αυτός έχει πυρήνα διαμέτρου περίπου 30 χλμ. και ταξινομείται ως κρυο-ηφαιστειακός κομήτης, που σημαίνει ότι εκρήγνυται με σκόνη, αέρια και πάγο όταν αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του καθώς θερμαίνεται.

Μια έκρηξη στον κομήτη το 2023 αύξησε τη φωτεινότητά του κατά εκατοντάδες φορές, δημιουργώντας ένα κερασφόρο σχήμα στο νέφος αερίων και ύλης που τον περιβάλλει (κώμα), με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα που παρατηρούσε το φαινόμενο να του δώσει το χαρακτηρισμό «κομήτης του διαβόλου».

Οι ειδικοί λένε ότι όσο πλησιάζει προς τον Ηλιο και τη Γη, ο κομήτης θα γίνεται ολοένα και πιο φωτεινός. «Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο φωτεινότητας 4,5, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ορατός στον ουρανό της Βρετανίας από κάποιο σημείο μακριά από τον αστικό φωτισμό» λέει ο δρ Πολ Στρομ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Ο κομήτης κινείται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας στον αστερισμό των Ιχθύων, περνώντας από φωτεινά αστέρια που θα διευκολύνουν τον εντοπισμό του. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου, το 12P/Pons-Brooks θα απέχει μόλις 0,5 μοίρα από το φωτεινό αστέρι που ονομάζεται Hamal» αναφέρει ο Στρομ.

«Ακόμα και αν ο κομήτης γίνει πιο φωτεινός, θα είναι δύσκολο να τον δούμε με γυμνό μάτι, αλλά βασικά όργανα, όπως μικρά τηλεσκόπια, ή ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια, θα βοηθήσουν πολύ σε συνδυασμό με τις εφαρμογές που χαρτογραφούν τον ουρανό» υποστηρίζει ο δρ Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μαζί με τους αστεροειδείς, οι κομήτες είναι τα αχρησιμοποίητα δομικά υλικά του ηλιακού μας συστήματος και η μελέτη τους παρέχει πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες σχηματίστηκαν.

Πώς θα δείτε τον κομήτη

Πατώντας εδώ οι φίλοι του Διαστήματος μπορούν να δουν το σημείο του ουρανού στο οποίο βρίσκεται κάθε στιγμή ο κομήτης 12P/Pons-Brooks ώστε να γνωρίζουν που να κοιτάξουν στον ουρανό σε περίπτωση που θελήσουν να τον παρατηρήσουν.

O κομήτης καταγράφεται στον ουράνιο θόλο με το όνομα του και ένα μικρό χρωματιστό δίσκο. Οι επισκέπτες του site μπορούν επίσης να δουν το σημείο του ουρανού που θα βρίσκεται ο κομήτης σε δεδομένη ημερομηνία που θα επιλέξουν. Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, έτσι και σε αυτή, η παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων πρέπει να γίνεται από σημεία μακριά από την αστική φωτορύπανση αλλά και με καθαρό από νεφώσεις ουρανό. Σε σημεία δηλαδή που ο ουρανός είναι καθαρός και επικρατεί στην γύρω περιοχή σκοτάδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...