461
| Shutterstock

Εξέταση αίματος εντοπίζει έγκαιρα 18 τύπους καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 12:55

Εξέταση αίματος εντοπίζει έγκαιρα 18 τύπους καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 12:55

Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ ανέπτυξε μια απλή εξέταση, η οποία μπορεί να εντοπίσει 18 καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, με ειδικούς να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να «αλλάξει το παιχνίδι» στον διαγνωστικό τομέα, βοηθώντας χιλιάδες ασθενείς να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και με επιτυχία την ασθένειά τους.

Ο καρκίνος ευθύνεται για έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως, αλλά η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα. Τα υπάρχοντα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου έχουν μειονεκτήματα, όπως η επεμβατικότητα, το κόστος και τα χαμηλά επίπεδα ακρίβειας για την πρώιμη φάση της νόσου.

Ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novelna δημιούργησαν ένα τεστ που αναλύει τις πρωτεΐνες στο αίμα και μπορεί να εντοπίσει 18 καρκίνους πρώιμου σταδίου, που αντιπροσωπεύουν όλα τα κύρια όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Συγκεκριμένες πρωτεΐνες αίματος θα μπορούσαν ήδη να χρησιμοποιηθούν για έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση του καρκίνου, αλλά μέχρι τώρα οι προσπάθειες ανάπτυξης διαγνωστικών εξετάσεων με χρήση πρωτεϊνών δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία.

Οι ερευνητές της Novelna είπαν ότι η δοκιμή τους ξεπέρασε όσες βασίζονταν στο DNA του όγκου στο αίμα και είχε «μια ευαισθησία πολύ μεγαλύτερη» από το τεστ Galleri, που δοκιμάστηκε στο NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, εξετάζοντας τις πρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος οι ερευνητές κατάφεραν να ξεχωρίσουν τα δείγματα καρκίνου από τα υγιή, και μάλιστα να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών τύπων καρκίνου «με υψηλή ακρίβεια». Βρήκαν επίσης ενδείξεις ότι τα σημάδια πρωτεΐνης καρκίνου σχετίζονται με το φύλο του ασθενούς.

«Αυτό το εύρημα είναι θεμελιώδες για ένα τεστ πολυκαρκινικού προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη και υψηλής ακρίβειας ανίχνευση 18 συμπαγών όγκων, οι οποίοι καλύπτουν όλα τα κύρια όργανα προέλευσης τέτοιων καρκίνων στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους. Αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προσυμπτωματικού ελέγχου, καθιστώντας το τεστ πλάσματος αναπόσπαστο κομμάτι των συνήθων ελέγχων. Τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για μια χαμηλού κόστους αλλά εξαιρετικής ακρίβειας πολυκαρκινική εξέταση, εφαρμόσιμη σε μεγάλη πληθυσμιακή κλίμακα» αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMJ Oncology.

Οι δοκιμές

Συλλέχθηκαν δείγματα πλάσματος αίματος από 440 άτομα που είχαν διαγνωστεί με 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, καθώς και από 44 υγιείς αιμοδότες. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε πρωτεΐνες που έδειξαν καρκίνους πρώιμου σταδίου και το σημείο του ανθρώπινου οργανισμού στο οποίο αναπτύσσονταν «με υψηλή ακρίβεια».

«Στο στάδιο Ι (το πιο πρώιμο στάδιο καρκίνου) η εξέταση κατάφερε να εντοπίσει το 93% των καρκίνων στους άνδρες και το 84% των καρκίνων στις γυναίκες. Ημασταν, δε, σε θέση να αναγνωρίσουμε τον ιστό προέλευσης των περισσότερων καρκίνων σε άνω του 80% των περιπτώσεων» εξηγούν οι ερευνητές. Επισημαίνουν, πάντως, ότι το σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος σημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, σε πολυπληθέστερες ομάδες εθελοντών.

Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτησε την ανάπτυξη της εξέτασης κάνοντας λόγο για σημαντικά ευρήματα που ανοίγουν νέους δρόμους στη διάγνωση του καρκίνου, συμφώνησε όμως με τους ερευνητές ότι απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...