2099
Αριστερά, η Σάρον Στόουν στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, την 1η Δεκεμβρίου 2023. Δεξιά, σε σκηνή από το «Βασικό Ενστικτο»τη | Photo by Daniele Venturelli/Getty Images for The Red Sea International Film Festival/Tristar Pictures/Creative Protagon

Η Σάρον Στόουν και το ταμπού του «σεξ στην τρίτη ηλικία»

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 15:29
Αριστερά, η Σάρον Στόουν στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, την 1η Δεκεμβρίου 2023. Δεξιά, σε σκηνή από το «Βασικό Ενστικτο»τη
|Photo by Daniele Venturelli/Getty Images for The Red Sea International Film Festival/Tristar Pictures/Creative Protagon

Η Σάρον Στόουν και το ταμπού του «σεξ στην τρίτη ηλικία»

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 15:29

Σε ό,τι έχει σχέση με το σεξ, η Σάρον Στόουν δεν υπήρξε ποτέ ντροπαλή. Η πιο συζητημένη μοιραία της οθόνης στην εποχή μας, χάρη στον ρόλο της στο «Βασικό Ενστικτο», δεν διστάζει να βγάζει φωτογραφίες φορώντας μικροσκοπικά μπικίνι και να τις ανεβάζει στο Instagram, ενώ την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στο podcast LadyGang δήλωσε: «Είμαι τώρα πιο καυτή από ποτέ». Και πρόσθεσε: «Εξίσου πολλοί θέλουν να κοιμηθούν τώρα μαζί μου».

Προφανώς, η εντυπωσιακή ηθοποιός διαφέρει από την πλειοψηφία των γυναικών. Στα 65 της διαθέτει ένα πρόσωπο, ένα σώμα και έναν μαγνητισμό που οι περισσότερες από εμάς δεν μπορούμε καν να ονειρευτούμε, γράφει στην Telegraph η Λίντα Κέλσι. Ωστόσο, εξηγώντας στο LadyGang γιατί είναι πιο καυτή από ποτέ, η Σάρον προχώρησε πέρα από το γεγονός ότι είναι πιο έμπειρη και επομένως καλύτερη στο κρεβάτι. Το πιο «καυτή», είπε, συνδέεται με το ότι είναι «καλύτερη φίλη, καλύτερη για παρέα, ενδιαφέρεται περισσότερο και είναι πιο χαλαρή».

«Τώρα, όταν βλέπω ανθρώπους που με ελκύουν», σχολίασε η Στόουν, «αναρωτιέμαι αν θα ήθελα να πάω σινεμά και να κρατιόμαστε χέρι-χέρι… όχι απλώς ότι θα ήθελα να κάνω σεξ μαζί τους». Με άλλα λόγια, βάζοντάς το στο πλαίσιο μιας ολόκληρης σχέσης, ουσιαστικά είπε ότι το σεξ  για εκείνη είναι λίγο διαφορετικό τώρα από ό,τι ήταν κάποτε, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό και εξακολουθεί να είναι κομμάτι της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sharon Stone (@sharonstone)

Η Σάρον Στόουν δεν διστάζει να φωτογραφίζεται με μικροσκοπικό σέξι μπικίνι

Η αμερικανίδα σταρ, ανοιχτή και περήφανη για τη μεταβαλλόμενη φύση της σεξουαλικότητάς της στα 60 της, αξίζει να επικροτηθεί, γιατί φέρνοντας το θέμα στη δημόσια σφαίρα, βοηθάει να σπάσει ένα ταμπού γύρω από το θέμα «σεξ στην τρίτη ηλικία», που εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην κουλτούρα μας, γράφει στην Τelegraph η Λίντα Κέλσι. Και αναφέρει ότι θυμάται τους μορφασμούς φίλων και συγγενών της όταν, ως freelance δημοσιογράφος περίπου στα 55 της, έγραψε πρώτη φορά για το σεξ στη ζωή της και στη ζωή άλλων, ακόμη μεγαλύτερων γυναικών.

Αυτό έγινε όταν η μακροχρόνια σχέση της με τον σύζυγό της είχε τελειώσει και γνώρισε τον τωρινό της σύντροφο. Ως πρώην διευθύντρια του περιοδικού Cosmopolitan, η Κέλσι δεν ένιωθε αμηχανία γύρω από το θέμα, αν και άλλοι πίστευαν ξεκάθαρα ότι αυτό για το οποίο μπορούσαν να μιλάνε  οι αρυτίδωτοι νέοι με τα σφιχτά σώματα δεν ήταν καθόλου κατάλληλο να το συζητούν γονείς και –για όνομα…– παππούδες, πόσο μάλλον να το κάνουν πραγματικά! Οι αποκαλύψεις της αντιμετωπίστηκαν με αμηχανία και αποστροφή.

Μιλώντας με ειλικρίνεια, η Κέλσι αποκαλύπτει ότι αρχικά σκέφτηκε πως μαζί με τον γάμο της είχε τελειώσει και η σεξουαλική της ζωή. Δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι θα γδυνόταν μπροστά σε κάποιον άλλο, πόσο μάλλον ότι θα έκαναν έρωτα. Ηταν όλα τρομακτικά. Αλλά ύστερα από ένα «βραδύκαυστο» φλερτ, και χωρίς καμία πίεση να πάνε τα πράγματα πέρα από τη στοργική/πλατωνική σχέση, μια καλοκαιρινή μέρα, έπειτα από μια μεγάλη βόλτα και ένα γεύμα σε μια παμπ στην εξοχή, περίπου τρεις μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση, ένιωσε ξαφνικά ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Και σύντομα συνειδητοποίησε ότι η σεξουαλική επιθυμία της ήταν αδρανοποιημένη, όχι νεκρή. Οτι όλα λειτουργούσαν όπως παλιά. Οτι τα σώματα δεν χρειάζεται να είναι αψεγάδιαστα για να πάρουν και να δώσουν ευχαρίστηση. Και ότι σε αυτή τη φάση της ζωής, το σεξ μπορεί να είναι πραγματικά καλύτερο από ό,τι θυμάται κανείς.

Αυτό που έμαθε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, γράφει στην Τelegraph η πλέον 71χρονη λονδρέζα δημοσιογράφος, είναι ότι η σεξουαλική οικειότητα –εφόσον και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι και ικανοί– είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο μέρος της ζωής. Μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που συμβαίνει λιγότερο συχνά και με λιγότερα πυροτεχνήματα, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να είναι συναρπαστικό και εκπληκτικό και να σας κάνει να νιώσετε νέοι και ζωτικοί με τρόπο μοναδικό για τη σεξουαλική οικειότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το σεξ είναι ένα ακανθώδες θέμα. Μιλώντας, ωστόσο για το σεξ σε σχέση με τους ηλικιωμένους και δοξάζοντας τις δυνατότητες και τις απολαύσεις του στη μετέπειτα ζωή, υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιαστεί ένα νέο δόγμα, που μπορεί να μας κάνει όλους να νιώσουμε κατά κάποιο τρόπο ανεπαρκείς, αν δεν είμαστε φιλήδονοι και επιρρεπείς στις σαρκικές ηδονές ακόμα και στα γερατειά μας. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ότι το σεξουαλικό κομμάτι της ζωής του είναι κάτι που μπορεί με χαρά να το εγκαταλείψει. Δεν υπάρχουν «πρέπει» εδώ.

Με το να είναι ανοιχτή σχετικά με το θέμα, η Κέλσι ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να το συζητήσουν μαζί της με τρόπους που μπορεί να μην το είχαν κάνει πριν. Οπως παρατηρεί, δε, στην Telegraph, «δεν είναι κάτι για το οποίο συνήθως μιλάω με τους φίλους μου, ειδικά τους παντρεμένους», είναι κάτι που έχει ακούσει κατ’ επανάληψη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sharon Stone (@sharonstone)

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να το κάνουν στα 60 τους –και αργότερα– έχει διαπιστώσει επίσης ότι υπάρχει πολλή θλίψη, ακόμη και ντροπή γύρω από το θέμα, ανάμεσα στους ηλικιωμένους των οποίων η σεξουαλική ζωή έχει μηδενιστεί ή έχει επιδεινωθεί εξαιτίας ψυχρότητας και έλλειψης ενδιαφέροντος. Πάρα πολλά ζευγάρια απλώς δεν μιλούν μεταξύ τους για το σεξ, θάβοντας αυτή την πλευρά του εαυτού τους, αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει και θέλει να ζωντανέψει.

«Δεν μπορούμε καν να αρχίσουμε να το συζητάμε», είπε πρόσφατα στην Κέλσι μια φίλη της, παντρεμένη εδώ και 40 χρόνια. Ο άντρας της έχει στυτική δυσλειτουργία, «δεν μπορεί να πάρει Viagra για ιατρικούς λόγους και έτσι αποσύρθηκε εντελώς. Φτάσαμε στο σημείο να μη λέμε καν καληνύχτα», ομολόγησε λυπημένη. «Ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, σβήνουμε το φως και ανάβουμε τα Kindle μας, βάζουμε ωτασπίδες για να μην ενοχλούμε ο ένας τον άλλον, και αυτό μέχρι το πρωί, που θα πιάσουμε τα τηλέφωνά μας. Μου φαίνεται απίστευτο, αλλά έχω αρχίσει να έχω σεξουαλικές φαντασιώσεις με ορισμένους νεαρούς σταρ του κινηματογράφου. Είμαι 67, τι μου συμβαίνει;»

Αργά αλλά σταθερά οι άνθρωποι αναγνωρίζουν, πάντως, ότι η σεξουαλική ζωή των μεγαλύτερων σε ηλικία είναι ένα θέμα για το οποίο αξίζει να μιλήσουμε. Το Age UK, ίσως όχι το είδος του οργανισμού που θα περίμενε κανείς να μιλάει για το σεξ, δίνει συμβουλές για τα πάντα, από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα νοσήματα (όπως και ο δικός μας ΕΟΔΥ) μέχρι την ξηρότητα κόλπου. Και το ζωντανό και ενημερωτικό podcast «Sex Advice For Seniors», που φιλοξενούν δύο 60άρες κυρίες, η Σούζαν Νομπλ και η σεξολόγος Ζόι Κορς, είναι γεμάτο ιδέες για το πώς μπορείτε να ανανεώσετε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα «μιλώντας βρώμικα», μέχρι για «κακώς ευθυγραμμισμένες σεξουαλικές ορμές στη μετέπειτα ζωή» και «παιχνίδια για τα αγόρια»… Γιατί μια γενιά που μεγάλωσε στις πυρετώδεις, σεξουαλικά απελευθερωμένες δεκαετίες του 1960 και του 1970, δεν μπορεί να απαρνηθεί εύκολα τις χαρές του σεξ…

Στο «Καλή Τύχη Λίο Γκράντε» (2022) μια συνταξιούχος δασκάλα (Εμα Τόμσον) θα βιώσει μια απελευθερωτική εμπειρία που θα της αλλάξει τη ζωή όταν αποφασίζει να προσλάβει έναν νεαρό σεξεργάτη (Ντάριλ ΜακΚόρμακ) (Searchlight Pictures)

Μια άλλη φίλη της Κέλσι, η Ζανέτ, η οποία είναι ψυχοθεραπεύτρια και γνώρισε τον τωρινό της σύντροφο στα 61 της, πριν από οκτώ χρόνια, της είπε ότι «το να σε θέλει κάποιος που σε ενδιαφέρει είναι το μεγαλύτερο αφροδισιακό. Για μένα, η σεξουαλική οικειότητα είναι η έκφραση της βαθύτερης επικοινωνίας και σύνδεσης, που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε δύο ανθρώπινα όντα όταν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Το να παραδοθείς σε ένα άλλο άτομο είναι να γνωρίσεις την πιο γλυκιά και πιο επιβεβαιωτική απόλαυση, και δεν έχει να κάνει με την ηλικία».

Η Ζανέτ πρόσθεσε ότι ενώ η αρχική, ξέφρενη σεξουαλική έλξη έχει ημερομηνία λήξης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη διαρκεί η οικειότητα 40, 50 ή περισσότερα χρόνια. Και επιβεβαιώνεται από τη συγκινητική ιστορία που διηγήθηκε στην Κέλσι ένας άντρας, ο οποίος γιόρτασε πρόσφατα 45 χρόνια γάμου: «Οταν η σύζυγός μου έκανε μαστεκτομή, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει καν την ιδέα μιας αποκατάστασης του μαστού της», εκμυστηρεύτηκε στη δημοσιογράφο της Telegraph, «και αγωνιούσε ότι αυτό θα με απέτρεπε. Ηταν πάντα περήφανη για το όρθιο στήθος της και πάντα καταφέρναμε να διατηρούμε το ενδιαφέρον μας για το σεξ. Ακόμα κι όταν την καθησύχαζα, ανησυχούσα ότι μπορεί να έχανε το ενδιαφέρον της».

Πρόσθεσε ότι ήξερε πως έπρεπε να την κάνει να νιώσει ξανά ωραία και πήρε το ρίσκο, όχι ζητώντας της να καλύψει το στήθος της, αλλά να του παρουσιαστεί εντελώς γυμνή. «Εναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας», είπε χαρούμενος, «η σεξουαλική μας ζωή επέστρεψε εκεί που ήταν και η εκτίμησή μας για αυτή τη ζωή που είχαμε μαζί είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Ιστορίες σαν αυτές, λοιπόν, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να μιλάμε περισσότερο, όχι λιγότερο, για το σεξ, την επιθυμία και την οικειότητα στη μετέπειτα ζωή. Και αν χρειάζεται μια διασημότητα για να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τα πιο βασικά μας ένστικτα, μπορεί κανείς να σκεφτεί κάποια καταλληλότερη από τη Σάρον Στόουν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...