483
Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει σε μέλη εργατικού συνδικάτου στην Ουάσινγκτον μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του | REUTERS/Leah Millis

Δέσμευση Μπάιντεν: Οι δισεκατομμυριούχοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 18:30
Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει σε μέλη εργατικού συνδικάτου στην Ουάσινγκτον μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του
|REUTERS/Leah Millis

Δέσμευση Μπάιντεν: Οι δισεκατομμυριούχοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 18:30

Τον τόνο για την προεκλογική του εκστρατεία έθεσε ο Τζο Μπάιντεν την Τρίτη, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο τους δισεκατομμυριούχους και στην πρώτη γραμμή το σύνθημα «Αγοράστε αμερικανικά προϊόντα», μιλώντας σε εκδήλωση μεγάλου εργατικού συνδικάτου στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν, τόσο στο βίντεο της υποψηφιότητάς του όσο και στην πρώτη ομιλία του, απηύθυνε έκκληση στους εργάτες και στους υπόλοιπους ψηφοφόρους να τον αφήσουν «να τελειώσει τη δουλειά» που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021.

Ο 80χρονος πρόεδρος πρότεινε έναν νέο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τους δισεκατομμυριούχους. Είπε επίσης ότι άλλες χώρες διαμαρτύρονται επειδή έθεσε ως όρο για τις τεράστιες δαπάνες του για τις υποδομές, να γίνουν τα έργα μόνο από αμερικανικές εταιρείες και με εγχώρια υλικά.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος φόρος για τους δισεκατομμυριούχους» δήλωσε στο ακροατήριο στην Ουάσινγκτον, χαράσσοντας μια νέα γραμμή μάχης με τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι μείωσαν τους φόρους για όλους το 2017. «Κανένας δισεκατομμυριούχος δεν πρέπει να έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από έναν εργάτη σε οικοδομές, έναν δάσκαλο, έναν πυροσβέστη, έναν αστυνομικό, έναν νοσηλευτή. Είναι απλά λάθος» είπε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιό του να χρησιμοποιηθούν μόνο εγχώρια υλικά και αμερικανοί εργάτες για τα έργα υποδομών και τα έργα κατά της κλιματικής αλλαγής θυμίζει το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο Μπάιντεν επικρίνει για την αποτυχία του να υλοποιήσει αντίστοιχες υποσχέσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος χειροκροτήθηκε επίσης θερμά όταν είπε: «Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης αλλαγής, δημιουργούμε και πάλι θέσεις εργασίας, η μεταποίηση ζωντάνεψε και πάλι. Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη, πόλεις που έχουν ξεχαστεί και έχουν θεωρηθεί “πεθαμένες” ζωντανεύουν ξανά χάρη σε όλους σας και σε αυτά που κάνουμε. Τώρα πρέπει απλώς να το συνεχίσουμε. Να ολοκληρώσουμε τη δουλειά». Οι Times σημείωσαν ότι το ακροατήριό του, ενθουσιασμένο, απάντησε ζητωκραυγάζοντας «Πάμε, Τζο!».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ δεν μπορούσε να μη σχολιάσει την ομιλία του αντιπάλου του με το χαρακτηριστικό του ύφος: «Ο Μπάιντεν είναι ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία – και λίγα λέω. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τι συμβαίνει, χωρίς και πάλι να υπάρχει καμία απολύτως τιμωρία» είπε, ενώ φυσικά επανέλαβε τον ψευδή ισχυρισμό του ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες. «Με μια τόσο ολέθρια και αποτυχημένη προεδρία είναι σχεδόν αδιανόητο ότι ο Μπάιντεν θα σκεφτόταν καν να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή».

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς υποψηφίους από τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ. Οταν ερωτώνται ποιον θα διάλεγαν ανάμεσα στους δύο, ο Μπάιντεν κερδίζει με 41% έναντι 37% του Τραμπ.

Απαντώντας στο προεκλογικό βίντεο του Μπάιντεν, η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή κυκλοφόρησε το δικό της, που απεικονίζει ένα δυστοπικό μέλλον σε περίπτωση νίκης του Δημοκρατικού προέδρου, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ελεύθερη πτώση, την Κίνα να εισβάλλει στην Ταϊβάν και το Σαν Φρανσίσκο να σφραγίζεται από… αμερικανικά στρατεύματα λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...