469
Το επίμαχο εξώφυλλο του Die Aktuelle με την «Πρώτη Συνέντευξη» του Μίχαελ Σουμάχερ. Ή μάλλον, με την πρωτιά της ανηθικότητας | Instagram/EPA/CreativeProtagon

O Μίχαελ Σουμάχερ έδωσε συνέντευξη – σίγουρα;

Το επίμαχο εξώφυλλο του Die Aktuelle με την «Πρώτη Συνέντευξη» του Μίχαελ Σουμάχερ. Ή μάλλον, με την πρωτιά της ανηθικότητας
|Instagram/EPA/CreativeProtagon

O Μίχαελ Σουμάχερ έδωσε συνέντευξη – σίγουρα;

Η οικογένεια του Μίχαελ Σουμάχερ, του άτυχου πολυπρωταθλητή της Formula 1 που από τον Δεκέμβριο του 2013 βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης μετά το ατύχημά του κάνοντας σκι στις Γαλλικές Αλπεις, δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του γερμανικού περιοδικού Die Aktuelle, ενός εβδομαδιαίου γυναικείου εντύπου με έδρα το Εσεν. Ο λόγος; Η «αποκλειστική», «πρώτη» συνέντευξη που «έδωσε» ο Σούμι, στην οποία φέρεται να συζητά για πρώτη φορά περί της ανάρρωσής του.

Οι εκπρόσωποι του οδηγού υποστηρίζουν πως η συνέντευξη ήταν περιεχόμενο που δημιουργήθηκε μέσω ΑΙ (Artificial Intelligence). H «Πρώτη Συνέντευξη» (όπως είναι ο τίτλος του περιοδικού που κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου), διαφημιζόταν έντονα πριν από την κυκλοφορία και περιελάμβανε κανονικές ερωτήσεις, κανονικές απαντήσεις, όπως, υποτίθεται, αποτυπώθηκαν μεταξύ του δημοσιογράφου και του Σουμάχερ.

Η επόμενη μέρα της «αποκλειστικότητας» ήταν η δήλωση της οικογένειας του οδηγού ότι θα εκκινήσει τις διαδικασίες εναντίον αυτής της ψευδούς και, προφανώς, ξεδιάντροπα εμπορικής εκμετάλλευσης του Σουμάχερ. Προφανώς, με τη νέα τεχνολογία της ΑΙ τα όρια επαναπροσδιορίζονται, γενικώς, ειδικώς και, όπως λέγεται, σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την ανθρωπότητα. Εκείνο, πάντως, που δεν είναι και τόσο σαφές, είναι το ηθικό, συνειδησιακό στοιχείο που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στις δυνατότητες και την παραποίηση.

Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση «Σουμάχερ-ΑΙ» φαίνεται να δίνει ένα πρώτης τάξεως αντεπιχείρημα στους έχοντες σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι στο μπόλιασμα του ανθρώπινου βίου με την τεχνητή νοημοσύνη, παραβλέποντας ίσως τις τεράστιες δυνατότητες που, την ίδια στιγμή, θα ανοίξει για ένα πλήθος ανυπέρβλητων καταστάσεων μέχρι σήμερα. Οπως, για παράδειγμα, τη δυνατότητα που ίσως θα παρέχει σε ασθενείς, των οποίων ο εγκέφαλος λειτουργεί αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν προς το εξωτερικό περιβάλλον τους. Από αυτήν την κατάκτηση, ωστόσο, μεσολαβεί μια μεγάλη γκρίζα ζώνη.

Εν προκειμένω, πέραν του αυτονόητα απαράδεκτου της «συνέντευξης», τίθεται και ένα θέμα «ρομποτοποίησης» της σκέψης. Ποια bots, όσο εξελιγμένα και να είναι, μπορούν να υποκαταστήσουν την απρόβλεπτη, «αναρχική» (με την έννοια ότι μπορεί να ελιχθεί πέρα από κάθε πρόβλεψη), ελεύθερη, μη προκαθορισμένη σκέψη του ανθρώπου; Ανάμεσα στις γραμμές που τυπώθηκαν στο Die Aktuelle, πέρα από το γκόσιπ, την περιέργεια, την αναμονή των φιλάθλων του σπορ ή του όποιου κοινού που μπορεί να έχει ένα ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του Μίχαελ Σουμάχερ, επανέρχεται, ξανά και ξανά, η έννοια του ηθικού κανόνα. Αυτού του δυσδιάκριτου, αμφιλεγόμενου και δυσκόλως οριοθετημένου κριτηρίου που, κακά τα ψέματα, υπακούει, ωστόσο, σε μια γενική, κοινωνική αντίληψη για το ορθό και το εσφαλμένο.

Και μετά από όλο αυτό, σε μια τόσο προφανή κακοποίηση ενός διάσημου προσώπου που βρίσκεται δέκα χρόνια σε καταστολή, είναι να αναρωτιέσαι: μα καλά, τι περίμεναν, δηλαδή; Πώς θα πέρναγε έτσι, στο χαλαρό, χωρίς αντιδράσεις και αγωγές; Εκτός, αν, λέω αν, αυτή η κακή διαφήμιση είναι η καλύτερη διαφήμιση για ένα ψιλο-trash έντυπο που πάση θυσία θέλει τα κλικ, τις κυκλοφορίες και ό,τι άλλο μπορεί να το ανεβάσει στον αφρό του εφήμερου ψηφιακού ωκεανού. Kαι η ανηθικότητα θα συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...