437
O Αρτεμ Ους, Ρώσος σε ειδική αποστολή αγοράς Δυτικής τεχνογνωσίας, πιάστηκε με διεθνές ένταλμα σύλληψης, όμως ξέφυγε από τους Ιταλούς | web

«Καπνός» ο άνθρωπος που αγόρασε υψηλή τεχνολογία για τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 17:10
O Αρτεμ Ους, Ρώσος σε ειδική αποστολή αγοράς Δυτικής τεχνογνωσίας, πιάστηκε με διεθνές ένταλμα σύλληψης, όμως ξέφυγε από τους Ιταλούς
|web

«Καπνός» ο άνθρωπος που αγόρασε υψηλή τεχνολογία για τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 17:10

Με τη σκανδαλώδη απόδραση μέσα από τα χέρια του ιταλικού κράτους ενός ρώσου επιχειρηματία ασχολούνται τα διεθνή media. Αυτός, ονόματι Αρτεμ Ους, γιος του κυβερνήτη της ρωσικής επαρχίας Κράσνογιαρσκ, κατάφερε να δραπετεύσει από το οίκημα του Μιλάνου όπου τον είχαν περιορίσει με «βραχιολάκι» οι Ιταλοί. Πρόκειται για άτομο στο οποίο οι αμερικανικές αρχές φορτώνουν διάφορες κατηγορίες. Από λαθρεμπόριο στρατιωτικής τεχνολογίας μέχρι λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο Ους έσπασε το «βραχιολάκι» ηλεκτρονικής επιτήρησής του και εξαφανίστηκε μία ημέρα αφ’ ότου το ιταλικό δικαστήριο συμφώνησε να τον παραδώσει στις ΗΠΑ. Ο Ους είχε πιαστεί τον περασμένο Οκτώβριο στο μιλανέζικο αεροδρόμιο Μαλπένσα, κατόπιν διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Πέρσι οι Αμερικανοί τον κατηγόρησαν, όπως και άλλους τέσσερις Ρώσους, ότι αγόρασε από αμερικανούς κατασκευαστές στρατιωτική τεχνολογία, μέρος της οποίας χρησιμοποιήθηκε στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Σύμφωνα με το στόρι που παρέθεσε η Repubblica, ο Ους χρησιμοποίησε ετειρείες τρίτων χωρών για την αποστολή της τεχνολογίας. Ο Ους κατηγορείται επίσης για αποστολή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη Ρωσία, κατά παράβαση των κυρώσεων, όπως και για τραπεζική απάτη. Τώρα οι Ιταλοί εκφράζουν φόβους ότι ήδη βρίσκεται εκτός Ιταλίας, ενώ δεν αποκλείουν και την ανάμειξη ρώσων κατασκόπων στην επιχείρηση δραπέτευσης και φυγάδευσής του.

Στη δίκη του, οι συνήγοροί του είπαν ότι η σύλληψή του και η έκδοσή του ήταν απαραίτητες στους Αμερικανούς για «ανταλλαγή κρατουμένων», αφού θέλουν πίσω κάποιον επιχειρηματία Πολ Γουίλαν, καταδικασμένο από ρωσικό δικαστήριο σε 16 χρόνια φυλάκισης το 2020. Η Repubblica έγραψε ότι οι συμπατριώτες της μάλλον υποτίμησαν τη σημασία «αυτού του μυώδους σαραντάχρονου, αφού ο πατέρας του είναι πολύ κοντά στο Κρεμλίνο».

Οι αγορές των ειδικών πληροφοριών και των τμημάτων όπλων από πλευράς Ους έγιναν με συνεργό κάποιον Γιούρι Ορεχοφ. Αυτός μέσω γερμανικών και νορβηγικών εταιρειών αγόρασε νομίμως όσα μπόρεσε, και διαπραγματεύτηκε ακόμη και μέρη του μαχητικού F-22 Raptor, του πιο σύγχρονου αμερικανικού stealth. Οι εταιρείες του ήταν εφοδιασμένες με εξαιρετικά διαπιστευτήρια, ακόμη και από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο Ορεχοφ, μέσω της εταιρείας Skoy Aeroservice του Αμβούργου, έστελνε νομίμως αμερικανικά ελικόπτερα στη Ρωσία και κατάφερνε να αποκτά ειδικούς μικροεπεξεργαστές από τη γαλλική 3D Plus. Κατέβαλε 3,6 εκατ. δολάρια για αυτούς, καθώς μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο τελικό στάδιο του πυρηνικού πυραύλου Sarmat, έγραψε το ιταλικό μέσο.

Οι αμερικανοί κατάσκοποι διείσδυσαν στα email του Ορεχοφ. Ετσι αποδείχθηκε ότι το 2018 έκανε προσφορά 4,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 60 FPGA, δηλαδή τσιπ που αποτελούν την καρδιά των συστημάτων διαχείρισης των εξελιγμένων drones, ενώ είχε ήδη εξαγάγει άλλα από την Καλιφόρνια στη Μόσχα. Ους και Ορεχοφ συνδύαζαν ιδιωτικές επιχειρήσεις και κρατικές αποστολές, πάντα υπό την προστασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου και πρώτων υλών έγινε στο «τρίγωνο» Βενεζουέλα, Ρωσία και Κίνα, με τη συμμετοχή του ολιγάρχη Ολεγκ Ντεριπάσκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...