187
Ουράνιο σε μορφή yellow cake | YouTube

Ποιος έκλεψε 2,5 τόνους ουράνιο από τη Λιβύη;

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 11:54
Ουράνιο σε μορφή yellow cake
|YouTube

Ποιος έκλεψε 2,5 τόνους ουράνιο από τη Λιβύη;

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 11:54

Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) διαπίστωσαν ότι από εγκατάσταση στη Λιβύη λείπουν δέκα κάνιστρα που περιείχαν -oύτε λίγο, ούτε πολύ- 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου!

Αν και η τοποθεσία δεν διευκρινίζεται, η Υπηρεσία εξήγησε ότι το σημείο όπου φυλασσόταν  το ουράνιο, δεν είναι υπό τον έλεγχο της (μεταβατικής) κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη .

Αντίστοιχα, δεν είναι σαφές ούτε πότε χάθηκε το ουράνιο. Κατά πληροφορίες, οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ ήθελαν να επισκεφθούν την εν λόγω τοποθεσία πέρυσι, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω των συγκρούσεων μεταξύ διαφόρων λιβυκών ομάδων πολιτοφυλακής.

Τελικά, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι, σε επιστολή του προς τα κράτη-μέλη,  κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους την Τρίτη οι επιθεωρητές  διαπίστωσαν ότι δέκα κάνιστρα, με περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου σε συμπυκνωμένη μορφή («yellow cake»), «δεν βρίσκονταν στο σημείο που είχε δηλωθεί από τις Αρχές».

Η ΙΑΕΑ δεσμεύθηκε ότι θα διεξαγάγει συμπληρωματικές έρευνες για να «εξακριβώσει τις περιστάσεις της εξαφάνισης αυτού του ραδιενεργού υλικού και το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή».

Το ερώτημα όμως παραμένει, καθώς εγείρονται πλέον φόβοι για την πυρηνική ασφάλεια: Ποιος έκλεψε 2,5 τόνους ουράνιο από τη Λιβύη και – το κυριότερο- ποιος το απέκτησε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...