343
O βρετανός πρωθυπουργός σε φωτογραφία από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ | Leon Neal/Pool via REUTERS

Ο Σούνακ λέει «όχι» σε μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 12:02
O βρετανός πρωθυπουργός σε φωτογραφία από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ
|Leon Neal/Pool via REUTERS

Ο Σούνακ λέει «όχι» σε μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 12:02

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Eλγιν (σ.σ. όπως αποκάλεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα). Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για αυτή τη χώρα», τόνισε ο Σούνακ, μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει για το Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ και ξεκαθάρισε:

«Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται διά νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό».

Σε δημοσίευμά της, η Telegraph αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «έχει ορκιστεί να μην επιστρέψει μόνιμα τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, καθώς το Βρετανικό Μουσείο εξετάζει μια συμφωνία προτείνοντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μοιράζονται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την τροποποίηση της νομοθεσίας με την οποία ορίζεται ότι το Μουσείο μπορεί να διαθέσει αντικείμενα της συλλογής του μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ομοίως, σχολιάζοντας τα περί δυνατότητας δανεισμού των Γλυπτών, καλά ενημερωμένες πηγές στο Λονδίνο σημείωναν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα θεωρούσε οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο δάνειο ως αντίθετο με το πνεύμα του υφιστάμενου νόμου. Οπότε και ο Ρίσι Σουνάκ είναι απίθανο να έρθει σε ρήξη με τις θέσεις των δύο προκατόχων του, οι οποίοι ήταν, αμφότεροι, κατά κάθε είδους δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Είχε πάντως προηγηθεί δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα «είναι εφικτή» ακόμη και χωρίς συμφωνία για την ιδιοκτησία.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην εκστρατεία Parthenon Project για τη διευθέτηση του ζητήματος, που έχει την υποστήριξη βρετανών πολιτικών από διάφορες παρατάξεις και προτείνει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη βάση διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας.

Η πρόταση του Parthenon Project, επισημαίνει το Reuters, βασίζεται στην «αποδοχή και από τα δύο μέρη πως αυτή η (…) πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή παρά την απουσία κοινής θέσης για το σε ποιον ανήκει η συλλογή (των Γλυπτών) του Παρθενώνα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...