609
Τα απομεινάρια του σχολικού συγκροτήματος που στέγαζε μεγάλο αριθμό ρώσων στρατιωτών μετά τον βομβαρδισμό του από τους Ουκρανούς, την 31η Δεκεμβρίου | REUTERS/Alexander Ermochenko

Μακιίβκα: Το μοιραίο λάθος των ρώσων στρατιωτών με τα κινητά τηλέφωνα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 18:14
Τα απομεινάρια του σχολικού συγκροτήματος που στέγαζε μεγάλο αριθμό ρώσων στρατιωτών μετά τον βομβαρδισμό του από τους Ουκρανούς, την 31η Δεκεμβρίου
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Μακιίβκα: Το μοιραίο λάθος των ρώσων στρατιωτών με τα κινητά τηλέφωνα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 18:14

Το φονικό πυραυλικό χτύπημα των Ουκρανών στο σχολείο της Μακιίβκα, το οποίο οι Ρώσοι είχαν μετατρέψει σε στρατώνα, κατέστη εφικτό χάρη στα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτών που έμεναν στο κτίριο, τα οποία φέρονται να πρόδωσαν τη θέση τους.

Οι Ουκρανοί επιβεβαίωσαν το πού βρίσκονται οι ρώσοι στρατιώτες όταν κατάφεραν να εντοπίσουν έναν μεγάλο αριθμό συσκευών που χρησιμοποιούν έναν τοπικό πύργο κινητής τηλεφωνίας, έγραψε συγκεκριμένα η Telegraph.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι 63 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους πυραύλους των ουκρανικών HIMARS στην κατεχόμενη πόλη, ωστόσο άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «εκατοντάδες» θύματα, προσέθεσε η βρετανική εφημερίδα.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης τεσσάρων πυραύλων με ισχυρή εκρηκτική κεφαλή σε ένα σημείο προσωρινής ανάπτυξης (των στρατευμάτων μας), 63 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε μια σπάνια –όπως σχολίασαν οι αναλυτές– παραδοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού απωλειών.

Το υπουργείο Αμυνας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν, ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν τη ρωσική βάση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οργή στη Ρωσία

Οι αβλεψίες, όπως η ακατάλληλη χρήση των μέσων επικοινωνίας αλλά και άλλες αστοχίες του ρωσικού στρατού, προκάλεσαν έντονες επικρίσεις προς τους επικεφαλής των δυνάμεων της Μόσχας από εθνικιστές μπλόγκερ, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν την τιμωρία των πρώτων. 

Ενας στρατιωτικός μπλόγκερ με περισσότερους από 700.000 ακόλουθους στο Telegram έγραψε «αυτό που συνέβη στη Μακιίβκα είναι φρικτό», ενώ διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Ποιος σκέφτηκε να τοποθετήσει πολυπληθές προσωπικό σε ένα κτίριο όπου και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι ακόμη και αν χτυπήσουν με πυροβολικό, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες ή νεκροί;».

Πολλοί σχολιαστές στο ρωσικό Διαδίκτυο έκριναν, επίσης, ότι οι διοικητές είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι το σχολείο δεν στέγαζε μόνο στρατιώτες, αλλά και εύφλεκτα πυρομαχικά, με αποτέλεσμα οι HIMARS κυριολεκτικά να ισοπεδώσουν το κτίριο και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες. 

Χαρακτηριστικές της έκτασης των ζημιών που υπέστη το κτίριο ήταν οι ακόλουθες φωτογραφίες, τις οποίες παρέθεσε στο ρεπορτάζ της η Telegraph:

Το σχολικό κτίριο στην πόλη της περιφέρειας του Ντονέτσκ, όπου διέμεναν οι ρώσοι στρατιώτες | Πηγή: Twitter
Ο προσωρινός στρατώνας την επομένη του ουκρανικού πλήγματος με τους πυραύλους των HIMARS | Πηγή: Twitter

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, πολιτικός και πρώην πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας, ζήτησε ευθέως, οι αξιωματούχοι που «επέτρεψαν τη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού σε ένα απροστάτευτο κτίριο» και όσοι άλλοι δεν παρείχαν επαρκή ασφάλεια στους στρατιώτες να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες.

Ο Γκριγκόρι Καρασίν, ένας ρώσος γερουσιαστής, ζήτησε να εκδικηθεί η Μόσχα, τόσο την Ουκρανία όσο και το ΝΑΤΟ, αλλά και «μια αυστηρή εσωτερική εξέταση» για το συμβάν.

Εν τω μεταξύ, ο Αντρέι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της πόλης της Μόσχας, είπε ότι, αν δεν υπάρξουν αντίποινα για τις απώλειες, «η χώρα έχει τελειώσει».

«Το περιστατικό στη Μακιίβκα, όπου πέθαναν δεκάδες ρώσοι επίστρατοι, θα πρέπει να είναι το τελευταίο του είδους», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, το οποίο υποστηρίζει το Κρεμλίνο, Σεργκέι Μιρόνοφ. «Οι ανακριτές πρέπει να διαπιστώσουν αν πρόκειται για προδοσία ή εγκληματική αμέλεια. Ολοι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες καθ’ όσα προβλέπει η νομοθεσία σε καιρό πολέμου».

Ενώ στη Μόσχα η συζήτηση για τις ευθύνες του πολύνεκρου πλήγματος μαίνεται ή εναλλάσσεται με τον θρήνο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση στο Ντονέτσκ. Στη φωτογραφία αυτή, που τραβήχτηκε την 1η Ιανουαρίου, ουκρανοί στρατιώτες ευρισκόμενοι στη διεκδικούμενη από τους Ρώσους περιφέρεια εμφανίζονται να ετοιμάζουν νέα πυραυλικά χτυπήματα | REUTERS/Anna Kudriavtseva

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...