544
| REUTERS/ CreativeProtagon

Απαγορεύονται τα όπλα στην Τάιμς Σκουέαρ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2022, 09:15
|REUTERS/ CreativeProtagon

Απαγορεύονται τα όπλα στην Τάιμς Σκουέαρ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2022, 09:15

Περιμετρικά του πιο αμιγώς τουριστικού τοπόσημου της Νέας Υόρκης, της Τάιμς Σκουέαρ, τα φανάρια πλέον κοσμούνται από πλαστικοποιημένες σημάνσεις που γράφουν: «Τάιμς Σκουέαρ – Ζώνη Χωρίς Οπλα». Η σήμανση εξηγεί από κάτω ότι όσοι οπλοφορούν δεν μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή χωρίς ειδική άδεια από τον νόμο και πως η παραβίαση αυτής της απαγόρευσης αποτελεί κακούργημα.

Η απαγόρευση της οπλοφορίας στην Τάιμς Σκουέαρ είναι μόνο ένα σκέλος του νόμου για τον περιορισμό της οπλοφορίας σε δημόσιους χώρους ο οποίος υπερψηφίστηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε μια απόπειρα πρόληψης μιας πιθανής αύξησης των όπλων και της βίας που συνεπάγονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Βάσει του νέου νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από την Τάιμς Σκουέαρ απαγορεύεται η οπλοφορία σε δημόσιους χώρους οι οποίοι θεωρούνται «ευαίσθητοι» όπως κυβερνητικά κτίρια, σχολεία, εκκλησίες, μετρό, θέατρα, λούνα παρκ στους οποίους θα αναρτηθεί κατάλληλη σήμανση στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Ακόμα ο νόμος προβλέπει την ειδική εκπαίδευση και την εξέταση του αρχείου των τελευταίων τριών χρόνων δραστηριότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσων κάνουν αίτηση για κρυφή οπλοφορία, με σκοπό τη διαπίστωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης τοποθέτησαν πινακίδες με την ένδειξη «Τάιμς Σκουέαρ – Ζώνη Χωρίς Οπλα» στο εμβληματικό τοπόσημο της παγκόσμιας μητρόπολης | REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Οπως είναι φυσικό, ο νόμος δυσαρεστεί και περιορίζει κατά πολύ τις κινήσεις όσων επιθυμούν να οπλοφορούν δημόσια στη Νέα Υόρκη. Δίνει όμως αισιοδοξία στη μερίδα των κατοίκων της πόλης που, ανεξάρτητα από το αν συχνά απεχθάνονται την Τάιμς Σκουέαρ, διαφωνούν με την οπλοφορία στις ΗΠΑ στη μεγάλη πολιτική συζήτηση που κυριαρχεί στον αμερικανικό δημόσιο λόγο ιδιαίτερα μετά από αιματηρά επεισόδια ένοπλης βίας, όπως την ένοπλη επίθεση σε σχολείο στο Τέξας τον Μάιο, με 19 νεκρά παιδιά δημοτικού.

Με τέτοιες ειδήσεις να διαρρέουν σε δελτία ειδήσεων ξένων κρατών και να σοκάρουν τη διεθνή κοινότητα, ο νέος νόμος μπορεί να φέρει μια ανακούφιση σε ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δεν αισθάνονται άνετα με την οπλοφορία. Η βρετανή Κέρι Κλέγκ, που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη με την κόρη της, εξήγησε στη δημοσιογράφο του Guardian πως οι σημάνσεις «σε κάνουν να νιώθεις πιο ασφαλής, ειδικά ως Αγγλίδα, γιατί δεν είναι κάτι με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι», ειδικά σε ένα μέρος με τόσους τουρίστες και συνωστισμό όπως η Τάιμς Σκουέαρ.

Στην Τάιμς Σκουέαρ έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά βίας την τελευταία δεκαετία όπως βομβιστικές επιθέσεις, σποραδικοί πυροβολισμοί σε κοντινά τετράγωνα αλλά και μια περίπτωση οχήματος που έπεσε εκ προθέσεως πάνω σε ένα γεμάτο πεζοδρόμιο σκοτώνοντας έναν πεζό και τραυματίζοντας περίπου 20. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δεδομένα της αστυνομίας, η Τάιμς Σκουέαρ, από την οποία διέρχονται περίπου 190.000 άτομα καθημερινά, παραμένει μια ασφαλής περιοχή.

 Οταν ρωτήθηκε για τη σήμανση από τον Guardian, ο Νεοϋορκέζος Λόρεν Πάρκινς έδειξε αμφιβολία σχετικά με την αποτελεσματικότητά της στον περιορισμό της εγκληματικότητας στην περιοχή «επειδή κανένας ο οποίος οπλοφορεί δεν θα κοιτάξει τη σήμανση και θα ανησυχήσει πως ο νόμος θα εφαρμοστεί ή ότι θα γίνει κάτι». Παρόλα αυτά θεωρεί την κίνηση σωστή έστω και σε συμβολικό επίπεδο. «Είναι πολύ καλό, αλλά καλή τύχη με την εφαρμογή», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...