327
Διάσημοι συγγραφείς στα σκαλιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μανχάταν προς τιμήν του Σαλμάν Ρούσντι | REUTERS/Brendan McDermid

Νέα Υόρκη: Διάσημοι συγγραφείς διάβασαν αποσπάσματα από έργα του Σαλμάν Ρούσντι

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2022, 12:43
Διάσημοι συγγραφείς στα σκαλιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μανχάταν προς τιμήν του Σαλμάν Ρούσντι
|REUTERS/Brendan McDermid

Νέα Υόρκη: Διάσημοι συγγραφείς διάβασαν αποσπάσματα από έργα του Σαλμάν Ρούσντι

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2022, 12:43

Ορισμένοι από τους διασημότερους συγγραφείς στις ΗΠΑ, όπως οι Πολ Οστερ και Γκέι Ταλίς, συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη για να διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Σαλμάν Ρούσντι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον 75χρονο συγγραφέα που τραυματίστηκε βαριά σε επίθεση εναντίον του με μαχαίρι, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα σκαλιά της μεγαλοπρεπούς Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μανχάταν, μίλησαν περισσότεροι από 10 γνωστοί συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος.

Ο Ρούσντι προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την εκδήλωση διαδικτυακά από το δωμάτιο του νοσοκομείου του, όπου αναρρώνει.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκέι Ταλίς, φορώντας το αγαπημένο του καπέλο φεντόρα, διάβασε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Ο Χρυσός Οίκος», ενώ ο ιρλανδός συγγραφέας Κόλουμ Μακάν επέλεξε ένα απόσπασμα από το δοκίμιο «Out of Kansas» που δημοσιεύτηκε από τον Σαλμάν Ρούσντι στο περιοδικό New Yorker το 1992.

Ο Ρούσντι «είχε αρθεί πάντα στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Μακάν και εκτίμησε πως «θα έχει κάτι βαθυστόχαστο να πει» μόλις αναρρώσει.

Ο Πολ Οστερ διαβάζει απόσπασμα από έργο του Σαλμάν Ρούσντι – EPA/SARAH YENESEL

Ο Χάρι Κούνζρου, βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, διάβασε ένα απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου «Σατανικοί στίχοι». «Ο Σαλμάν έγραψε κάποτε ότι ο ρόλος ενός συγγραφέα είναι να κατονομάζει το ανείπωτο, να δείχνει τους απατεώνες, να παίρνει θέση, να ξεκινά συζητήσεις, να διαμορφώνει τον κόσμο και να τον αφυπνίζει», είπε. «Για αυτό είμαστε εδώ», τόνισε.

«Ούτε μια λεπίδα στον λαιμό δεν θα μπορούσε να φιμώσει τον Σαλμάν Ρούσντι», δήλωσε η Σουζάν Νόσελ, πρόεδρος της Ενωσης για την υπεράσπιση των συγγραφέων σε όλον τον κόσμο, PEN America.

Προτού διαβάσει ένα απόσπασμα, η βρετανίδα συγγραφέας Τίνα Μπράουν είπε απευθυνόμενη στον Ρούσντι: «Ποτέ δεν ζήτησες να έχεις τον ρόλο ενός ήρωα. Ηθελες απλώς να γράφεις. Αλλά η επιμονή με την οποία υπερασπίστηκες την ελευθερία της έκφρασης σε έκανε ήρωα και πλήρωσες βαρύ τίμημα».

Για τη συγγραφέα και ιστορικό Αμάντα Φόρμαν, η εκδήλωση της Παρασκευής κατέδειξε ότι «είμαστε όλοι έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα πιστεύω μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...