277
Νάντη, 12 Ιουλίου: η σκληρή δουλειά κάτω από τον ήλιο θέλει λίγο παγωμένο νερό – η Γαλλία πλήττεται από παρατεταμένο καύσωνα | REUTERS/Stephane Mahe

Παρατεταμένος καύσωνας ψήνει τη Δυτική και Νότια Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 10:40
Νάντη, 12 Ιουλίου: η σκληρή δουλειά κάτω από τον ήλιο θέλει λίγο παγωμένο νερό – η Γαλλία πλήττεται από παρατεταμένο καύσωνα
|REUTERS/Stephane Mahe

Παρατεταμένος καύσωνας ψήνει τη Δυτική και Νότια Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 10:40

Η άνοδος της θερμοκρασίας ταλαιπωρεί διάφορες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης. Παρατεταμένη ξηρασία και δασικές πυρκαγιές έπληξαν την Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ η ζέστη έχει επεκταθεί στη Γαλλία και στη Βρετανία. Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθούν την προσεχή Πέμπτη στη Γαλλία και στην Ισπανία.

Η ζέστη που σαρώνει εφέτος την Ισπανία είναι ασυνήθιστη για τα στάνταρ της χώρας, καθώς επηρεάζει όλες τις επαρχίες και όχι μόνο την Ανδαλουσία και την Καστίλη ή τη Λα Μάντσα και την Εξτρεμαδούρα. Παντού έχουν χτυπήσει σαραντάρια τα θερμόμετρα και αναμένεται η θερμοκρασία να ανέλθει στους 42 βαθμούς στη Γαλικία τις επόμενες 48 ώρες.  Στη Σεβίλλη η ζέστη ήταν αποπνικτική και το θερμόμετρο έφθασε στους 46 βαθμούς, κάτι όχι πρωτοφανές πάντως για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στα ύψη οι θερμοκρασίες και στην Πορτογαλία, η οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει και νέες μεγάλες πυρκαγιές. Μάλιστα η πορτογαλική κυβέρνηση έχει θέσει ολόκληρη την ενδοχώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μέχρι την Παρασκευή. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ξέσπασαν εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές με καταστροφικά αποτελέσματα. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπονται θερμοκρασίες μέχρι και 47 βαθμούς.

Στις 11 Ιουλίου το θερμόμετρο στη Σεβίλλη έδειξε 46 βαθμούς | REUTERS/Jon Nazca

Στη νοτιοδυτικά της Γαλλίας (στην Κυανή Ακτή) αναμένονταν θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς, σε ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, το οποίο θα διαρκέσει περί τις 10 ημέρες όπως λέει η τοπική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ετσι η εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου, η Ημέρα της Βαστίλης, εφέτος θα είναι λιγότερο λαμπρή, καθώς έχουν απαγορευτεί οι ρίψεις πυροτεχνημάτων λόγω του φόβου των πυρκαγιών.

Η Γαλλία έχει πικρή πείρα από τον καύσωνα του 2003, όταν πέθαναν περίπου 15.000 άνθρωποι, έτσι το κράτος εφέτος έλαβε ειδικά μέτρα για να προλάβει τα χειρότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...