279
Το προαύλιο της εκκλησίας όπου έγινε η σφαγή των χριστιανών, στην πόλη Οβο της Νιγηρίας, αποκλεισμένο από την αστυνομία | REUTERS/Temilade Adelaja

Νιγηρία: Δολοφόνησαν δεκάδες χριστιανούς την ώρα του εκκλησιασμού

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 18:54
Το προαύλιο της εκκλησίας όπου έγινε η σφαγή των χριστιανών, στην πόλη Οβο της Νιγηρίας, αποκλεισμένο από την αστυνομία
|REUTERS/Temilade Adelaja

Νιγηρία: Δολοφόνησαν δεκάδες χριστιανούς την ώρα του εκκλησιασμού

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 18:54

Μία ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη νοτιοδυτική Νιγηρία έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης την περασμένη Κυριακή. Οι ένοπλοι εισέβαλαν ξαφνικά στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου της περιοχής Οβο της επαρχίας Οντο και άρχισαν να πυροβολούν τους εκκλησιαζομένους. Μεταδίδεται ότι επιτόπου σκοτώθηκαν «τουλάχιστον 28 άτομα» ή κατ’ άλλους «50 άτομα».

Σύμφωνα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι δράστες του μακελειού κατέφθασαν στην εκκλησία με μοτοσικλέτες και αμέσως άνοιξαν πυρ. Η αστυνομία δεν ανακοίνωσε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, ούτε υπέδειξε τους ενόχους, αν και στη Νιγηρία παρελθόν σε τρομοκρατικές ενέργειες έχει η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ (ο αφρικανικός ISIS). Πάντως η αστυνομία έκρινε ότι στόχος των φονιάδων ήταν «η ειρήνη».

Αίματα στο εσωτερικό της εκκλησίας (REUTERS/Temilade Adelaja)
Στασίδια και πάγκοι γεμάτοι αίματα (REUTERS/Temilade Adelaja)
Βεβηλωμένη και η Αγία Τράπεζα (REUTERS/Temilade Adelaja)

Η διαφορά με τις καταγεγραμμένες επιθέσεις των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ έγκειται στην τοποθεσία του τραγικού συμβάντος: ο τζιχαντιστικός συμμοριτισμός είναι διαδεδομένος στις βόρειες επαρχίες της Νιγηρίας και όχι στον Νότο. Στον Βορρά δρουν επίσης και οπλισμένες συμμορίες κοινών κακοποιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από το νιγηριανό κράτος «ληστρικές». Αλλά στην Οβο δεν έχει σημειωθεί κάποιο ανάλογης φρίκης περιστατικό.

Φυσικά, οι κάτοικοι της Οβο είναι εξοργισμένοι από την τρομοκρατική επίθεση εις βάρος χριστιανών. Και αυτό επειδή η εγκληματική δράση των τρομοκρατών διήρκεσε 20 λεπτά της ώρας, καθώς η αστυνομία δεν φάνηκε για να τους κυνηγήσει. Ετσι οι φονιάδες κατάφεραν να διαφύγουν αρπάζοντας τα αυτοκίνητα των θυμάτων τους. Πλέον εκφράζονται φόβοι ακόμη και για εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις στη Νιγηρία – χώρα που θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...