220
Ρωσικό υποβρύχιο ενώ διασχίζει τον Βόσπορο στα μέσα Φεβρουαρίου | REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Σημαντική εξέλιξη: Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά για τα πολεμικά πλοία

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 21:44
Ρωσικό υποβρύχιο ενώ διασχίζει τον Βόσπορο στα μέσα Φεβρουαρίου
|REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Σημαντική εξέλιξη: Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά για τα πολεμικά πλοία

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 21:44

Η Τουρκία αποφάσισε τη Δευτέρα να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικών, σε εφαρμογή των όρων της Συνθήκης του Μοντρέ που της δίνουν το δικαίωμα σε περιόδους πολέμου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «εφαρμόζουμε όλες τις διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ σε καιρό πολέμου». Πρόσθεσε ότι «ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη χώρες να μην περνούν πολεμικά τους πλοία από τα Στενά».

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μεσούσης της ρωσικής εισβολής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κίνηση έχει προφανείς επιπτώσεις για την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς εμποδίζει τη Ρωσία από το να ενισχύει τον στόλοι τη στον Εύξεινο Πόντο με τον (πολύ ισχυρότερο) στόλο από τη Βαλτική ή την Αρκτική.

Επηρεάζεται παράλληλα και η δραστηριότητά της στη Συρία όπου διατηρεί ναυτική βάση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...