638
Μπροστά ο Eminem με τον Dr Dre, την Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ και τον Snoop Dog. Πίσω τους ο Κέντρικ Λαμάρ και ο 50 Cent | REUTERS/Mario Anzuoni

Το χιπ χοπ «κέρδισε» το Super Bowl και ο Eminem τις εντυπώσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 15:19
Μπροστά ο Eminem με τον Dr Dre, την Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ και τον Snoop Dog. Πίσω τους ο Κέντρικ Λαμάρ και ο 50 Cent
|REUTERS/Mario Anzuoni

Το χιπ χοπ «κέρδισε» το Super Bowl και ο Eminem τις εντυπώσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 15:19

H εποχή που ο Eminem ίδρωνε προκειμένου να επικρατήσει στα rap battles των κακόφημων μπαρ του Ντιτρόιτ και ο Dr Dre δημιουργούσε τους θρυλικούς N.W.A. στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ φαντάζει εδώ και χρόνια μακρινή διήγηση ενός χιλιοραπαρισμένου success story.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 90’ άλλωστε έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια και πλέον το χιπ χοπ είναι -και βάσει πωλήσεων- το πιο δημοφιλές μουσικό είδος του πλανήτη και όχι απλά ένας τρόπος έκφρασης των υποβαθμισμένων προαστίων των ΗΠΑ. Και σαν επιβεβαίωση αυτού, οι ιθύνοντας του κυριακάτικου Super Bowl αποφάσισαν να αφιερώσουν το διάλειμμα του σημαντικότερου και δημοφιλέστερου ετήσιου αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου σε μερικούς από τους ζωντανούς θρύλους της αμερικάνικης ραπ.

Ο Dr Dre εμφανίστηκε στην σκηνή μαζί με τις τρεις γενιές καλλιτεχνών που ο ίδιος ενέπνευσε και συνεργάστηκε μαζί τους: τον Eminem, τον 50 Cent, την Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ, τον Snoop Dogg και τον Κέντρικ Λαμάρ.

Πίσω ο Κέντρικ Λαμάρ με τον 50 Cent και μπροστά οι Eminem, Dr Dre, Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ και Snoop Dog

Πάντως, προς απογοήτευση αρκετών, η φημολογία για παρουσία του εμβληματικού ράπερ 2Pac μέσω ολογράμματος (ο Τούπακ Αμάρου Σακούρ δολοφονήθηκε το 1996) δεν επιβεβαιώθηκε.

Πανοραμική εικόνα της ιδιαίτερης σκηνής που φιλοξένησε τους καλλιτέχνες στο διάλειμμα του αγώνα

Το σόου ήταν θεαματικό χωρίς να φτάνει στα όρια του κιτς, ξεκάθαρα πολιτικό χωρίς να ανακυκλώνει «εύκολα» τσιτάτα, μία «βόμβα νοσταλγίας», όπως έγραψε κάποιος, που όμως δεν περιορίστηκε στις δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος. Οι καλλιτέχνες αποθεώθηκαν από κοινό και διοργανωτές και η συναυλία, που διήρκεσε μόλις 15 λεπτά, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η καλύτερη στην ιστορία του θεσμού.

Οταν γονάτισε ο Eminem

Ισως η στιγμή που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή με τον Eminem να γονατίζει και να κρατά το κεφάλι του (κάτω) μετά το τέλος του «Lose yourself», του πρώτο ραπ κομματιού που έχει αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης προς τον πρώην αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου Κόλιν Κάπερνικ που δίνει εδώ και χρόνια τη δική του μάχη κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας.

Υπήρξε μάλιστα η φημολογία ότι το NFL είχε απορρίψει το αίτημα του Eminem να γονατίσει στην τελετή, ωστόσο στην επίσημη τοποθέτησή τους μετά τον αγώνα οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ο καθένας ήταν ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει και ότι γνώριζαν την πρόθεση του τραγουδιστή να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια.

Κόφτη όμως φημολογείτο ότι είχαν βάλει και στον Dr Dre προκειμένου να μη συμπεριλάβει τον στίχο “still not loving police” («ακόμα δεν αγαπάω την αστυνομία») στην ερμηνεία του «Still Dre». Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και αποτέλεσε τη δεύτερη δυνατή στιγμή του σόου, με τους θεατές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού με το άκουσμα του εν λόγω στίχου.

Το κοινό επίσης έδειξε να εκτιμά την συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση των διοργανωτών να χρησιμοποιήσουν την Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα στο σόου με τους κωφούς ράπερ Σιν Φορμπς και Γουόρεν Σνάιπ να αναλαμβάνουν τον ρόλο των μεταφραστών.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το μουσικό σόου στο βίντεο που στις 15:25 ώρα Ελλάδας ξεπέρασε τις 14 εκατομμύρια προβολές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...