1012
Στα 25 της χρόνια η Βασιλεία Καραχάλιου θεωρείται ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα ταλέντα της ελληνικής ιστιοπλοΐας | afloimages via INTIMEsports

Η ξένη σημαία στα πανιά της Καραχάλιου

Sportscaster Sportscaster 4 Ιανουαρίου 2022, 15:27
Στα 25 της χρόνια η Βασιλεία Καραχάλιου θεωρείται ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα ταλέντα της ελληνικής ιστιοπλοΐας
|afloimages via INTIMEsports

Η ξένη σημαία στα πανιά της Καραχάλιου

Sportscaster Sportscaster 4 Ιανουαρίου 2022, 15:27

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατέλαβε την 9η θέση στα μονά σκάφη τύπου Λέιζερ Ράντιαλ, αν και αγωνίστηκε χωρίς προπονητή. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου Οκτωβρίου, στη Βάρνα, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στα 25 της χρόνια η Βασιλεία Καραχάλιου θεωρείται ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα ταλέντα της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Αλλά, δυστυχώς, αποφάσισε να κυνηγήσει τα όνειρά της με ξένη σημαία στα πανιά της.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το 2010 η (19χρονη, τότε) Αφροδίτη Κυρανάκου είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναζητώντας ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις φιλοδοξίες της. Ενδεκα χρόνια αργότερα έφτασε να γίνει δευτεραθλήτρια Κόσμου, στα σκάφη «470», με τα «χρώματα» της Ολλανδίας και το όνομα Αφροδίτη Ζέχερς.

Η οργισμένη ανάρτηση της Καραχάλιου στο Facebook, με την οποία δήλωσε την πρόθεσή της να αλλάξει αθλητική ιθαγένεια, ήταν η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη για την αθλητική Ελλάδα του 2022. Εκπληξη, για όσους δεν είχαν ιδέα για τις ψυχροπολεμικές σχέσεις της νεαρής πρωταθλήτριας με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, οι οποίες χρονολογούνται από το 2017. Για τους λίγους, που γνώριζαν, ήταν, απλώς, θέμα χρόνου.

Το πρώτο επεισόδιο του… σίριαλ παίχτηκε το 2017. Η Βασιλεία είχε κληθεί να απολογηθεί για ένα πειθαρχικό παράπτωμα -ένα πταίσμα- και (κακώς) δεν εμφανίστηκε. Αλλά τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΙΟ που την αφορούσαν (όπως τα αποκάλυψε το sportsfeed.gr), μαρτυρούν μια τιμωρητική διάθεση, από την πλευρά της Ομοσπονδίας, που, σίγουρα, δεν αρμόζει σε μια υπερταλαντούχα αθλήτρια 21 ετών, Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη των Λέιζερ. «Πρέπει να φάει κλωτσιά και να φύγει από εδώ μέσα», είχε πει, επί λέξει, η σημερινή πρόεδρος, Νίκη Αναστασίου.

Η σχετική ανακοίνωση, που ακολούθησε, δείχνει ότι η ΕΙΟ δεν ήταν διατεθειμένη να προσπαθήσει πολύ για να κρατήσει την Καραχάλιου στην Ελλάδα: «… Τέλος, εάν η αθλήτρια δεν επιθυμεί να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας, έχει τη δυνατότητα για άλλες επιλογές (να φύγει στο εξωτερικό), για τις οποίες θα συνηγορήσουμε αν χρειαστεί». Το έγγραφο έφερε την υπογραφή του (τότε) προέδρου, Αντώνη Δημητρακόπουλου, που έμεινε αξέχαστος για την απάντησή του «να γίνει πιο συγκεκριμένη» στις φοβερές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου.

Ο χειρισμός της «υπόθεσης Καραχάλιου» από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία είχε οδηγήσει σε παραίτηση την ειδική γραμματέα της, Βαλασία Εσμέρογλου, που είχε τονίσει στο ΔΣ πως «δεν ήθελε να είναι αυτή που θα στερούσε το όνειρο από μία νέα αθλήτρια, και από την Ελλάδα μια μεγάλη ελπίδα για τους Ολυμπιακούς του 2020». Η ίδια η Βασιλεία, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, είχε κάνει λόγο για «πόλεμο νεύρων» από την ΕΙΟ, ιδίως από τη στιγμή που απέκτησε προσωπικούς χορηγούς. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν, τον Αύγουστο του 2018, λίγες μέρες μετά την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Ομοσπονδία υποχρέωσε όλους τους αθλητές της να δεσμευτούν εγγράφως ότι δεν θα δέχονται προσωπικές χορηγίες χωρίς την άδειά της, και ότι δεν θα προσφύγουν, ποτέ, εναντίον της στα πολιτικά δικαστήρια. Η νεαρή πρωταθλήτρια αρνήθηκε να υπογράψει.

Τον Νοέμβριο του 2019, μόλις επτά μήνες πριν από τους προγραμματισμένους Αγώνες του Τόκιο, που τελικά αναβλήθηκαν, συνέβη το εξής απίθανο: η ΕΙΟ ζήτησε από τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πειραιά (στον οποίο ανήκει η Καραχάλιου) να επιστραφούν από τον προπονητή της τα χρήματα που του είχαν καταβληθεί από την Ομοσπονδία για το test event στην Ιαπωνία. Με τη δικαιολογία ότι το δίπλωμά του δεν είναι αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Εύλογα αναρωτιέται κανείς: δηλαδή, ο Ρικ Πιτίνο πλήρωνε από την τσέπη του τα έξοδά του ως κόουτς της Εθνικής μπάσκετ; Ή, μήπως, είχε πάει το δίπλωμά του στη ΓΓΑ για αναγνώριση; Κι αν η ΕΙΟ έχει… άλλον Θεό από εκείνον της ΕΟΚ, γιατί θυμήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τόσο μεγάλη χρονοκαθυστέρηση; Εννοείται πως ο προπονητής της παραιτήθηκε. Την άφησε «στα κρύα του λουτρού». Η Βασιλεία «έτρεξε» στο Τόκιο χωρίς καθοδήγηση, ήρθε 9η, κι έτσι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (που είχε ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη) την κατέταξε στις Ολυμπιακές υποτροφίες των 450 ευρώ το μήνα μέχρι το 2024. Δεν δέχτηκε τα χρήματα, για λόγους αξιοπρέπειας.

Η ακύρωσή της στον αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος (όπου, ουσιαστικά, δεν είχε αντίπαλο) ήταν «το κερασάκι στην τούρτα». Ηταν άδικη, σύμφωνα με μαρτυρίες προπονητών που παρακολούθησαν την προσπάθειά της στο Athens Sailing Week. Για να το αποδείξει, η αθλήτρια «ανέβασε» στο Διαδίκτυο ένα βιντεάκι που τράβηξε, τυχαία, κάποιος από αυτούς.

Η ΕΟΕ απάντησε στις αιτιάσεις της Καραχάλιου, αραδιάζοντας ποσά που δαπάνησε για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών -όχι μόνο της ιστιοπλοΐας- και για την ίδια ειδικότερα. Ανέφερε ότι της χορήγησε το 2020 και το 2021 περισσότερα από 20.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών προετοιμασίας, συμμετοχή σε αγώνες και για αγορά νέου σκάφους που χρησιμοποιήθηκε στους Ο.Α. του Τόκιο, κι άλλα 10.000 ευρώ για την ενοικίαση σπιτιού στην Ιαπωνία. Οτι της κατέβαλε το πριμ (10.000 ευρώ) που έδωσε σε κάθε αθλητή που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ότι κάλυψε το κόστος για το υπέρβαρο του εξοπλισμού της για το ταξίδι προς και από το Τόκιο. Αραγε, τι από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητη υποχρέωση μιας Ολυμπιακής Επιτροπής;

Λίγες ώρες μετά, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, με προσωπική του δήλωση στα «ΝΕΑ», τόνισε ότι θα αποτρέψει τη… μεταγραφή της Καραχάλιου: «Προσωπικά σας δηλώνω ότι δεν πρόκειται να τη βοηθήσουμε να αλλάξει υπηκοότητα, γιατί θέλουμε να την καμαρώνουμε στις επιτυχίες της με την ελληνική σημαία και το εθνόσημο». Αλλά η αθλήτρια επιμένει: «Τον αγώνα που έκανα βαδίζοντας προς την Ολυμπιάδα του Τόκιο (και δεν αναφέρομαι για τον αγώνα μέσα στη θάλασσα) αδυνατώ να τον επαναλάβω, καθότι οδηγεί σε μόνο έναν προορισμό, την αποτυχία των στόχων που έχω για την Ολυμπιάδα στο Παρίσι».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ, ο αθλητής που επιθυμεί να αγωνίζεται για λογαριασμό μιας ξένης χώρας, της οποίας την ιθαγένεια δεν κατέχει, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της εθνικής ομοσπονδίας του αθλήματός του, αλλά και της Ολυμπιακής Επιτροπής της δικής του χώρας. Υπάρχει, όμως, κι άλλος δρόμος: της υπομονής. Εφόσον παραμείνει εκτός εθνικής ομάδας (της χώρας του) επί μια διετία, στη συνέχεια έχει το δικαίωμα να αλλάξει αθλητική υπηκοότητα.

Αν η Καραχάλιου επιμείνει στην απόφασή της, ο κ. Καπράλος δεν μπορεί να την σταματήσει. Στην περίπτωση αυτή, η συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ομάν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου (κατέλαβε την 7η θέση) ήταν η τελευταία της εμφάνιση με το εθνόσημο της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...