857
Από αριστερά: Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, Ολαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ του FPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς του SPD και Σάσκια Εσκεν του SPD | REUTERS/Annegret Hilse

Γερμανία: Σύννεφα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 17:49
Από αριστερά: Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, Ολαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ του FPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς του SPD και Σάσκια Εσκεν του SPD
|REUTERS/Annegret Hilse

Γερμανία: Σύννεφα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 17:49

Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις των τριών γερμανικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης αποδεικνύονται οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και η δημοσιονομική πολιτική.

Ο κεντροαριστερός υπουργός Οικονομικών της Ανγκελα Μέρκελ, Ολαφ Σολτς, ήλπιζε ότι θα ορκιζόταν καγκελάριος στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά, σύμφωνα με τους Times, η ημερομηνία φαίνεται να απομακρύνεται.

Το τρίο των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών, που συζητούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έχουν συμφωνήσει σε κοινωνικά θέματα, όπως η χαλάρωση των περιορισμών στις αμβλώσεις και η διευκόλυνση ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν επίσημα το φύλο τους. Επίσης έχουν συμφωνήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% περίπου και να επισπεύσουν το τέλος της βιομηχανίας άνθρακα.

Ομως, δεν τα βρίσκουν στην εξωτερική πολιτική, στα μέτρα για το κλίμα και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Πριν τέσσερα χρόνια, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο FPD, το CDU της Μέρκελ και τους Πράσινους, είχαν καταρρεύσει, όταν αποχώρησαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και τώρα.

Αυτή τη στιγμή, γράφουν οι Times, 280 διαπραγματευτές από τα τρία κόμματα συμμετέχουν στις συνομιλίες για να βρουν κοινό έδαφος, χωρισμένοι σε 22 ομάδες εργασίας, αναλύοντας κάθε λεπτομέρεια σε κάθε τομέα πολιτικής, το Μεταναστευτικό, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την οικογενειακή πολιτική και δεκάδες άλλους.

Υποτίθεται ότι θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία την Τετάρτη, και στη συνέχεια θα αναλάβει μία μικρότερη επιτροπή των ηγετικών στελεχών, για να κανονίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να μοιράσουν τα υπουργεία.

Κάποιοι πολιτικοί όμως εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να προλάβουν να συμφωνήσουν σε τόσο λίγο χρόνο.

«Κεντρικά ζητήματα» παραμένουν ανοιχτά

Η Αναλένα Μπέρμποκ, επικεφαλής των Πρασίνων, άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις θα κρατήσουν περισσότερο. «Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πότε θα τελειώσουμε, γιατί υπάρχουν κεντρικά ζητήματα, στα οποία δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι τελειώσαμε», δήλωσε.

Ενα από τα ακανθώδη ζητήματα, είναι η διεθνής και αμυντική πολιτική, το μέλλον του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και οι θέσεις του Βερολίνου για το Πεκίνο, τη Μόσχα και τον αγωγό Nord Stream 2.

Ο 63χρονος Σολτς και το SPD λέγεται ότι πιέζουν για μία συμφωνία που θα βαδίζει στα χνάρια της πιο αποστασιοποιημένης στρατηγικής της Μέρκελ, η οποία προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις στη σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας.

Σύμφωνα με πηγή στους Σοσιαλδημοκράτες, είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι σωστές ισορροπίες ανάμεσα στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Γερμανίας και στην αντίθεση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Πράσινοι όμως, επιθυμούν να κρατήσουν μία πιο επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.

Οι τρεις πλευρές διαφωνούν επίσης στο θέμα των 20 πυρηνικών βομβών των ΗΠΑ, που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Büchel στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Ο Σολτς θέλει να παραμείνουν σε γερμανικό έδαφος, αλλά η αριστερή πτέρυγα του SPD και οι Πράσινοι θέλουν να απομακρυνθούν.

Η δημοσιονομική πολιτική είναι το άλλο επίμαχο θέμα. Οι Πράσινοι και το SPD θέλουν να δανειστούν άλλα 50 δισ. ευρώ τον χρόνο για να επενδύσουν στις υποδομές και την καθαρή ενέργεια, παρόλο που το Σύνταγμα θέτει το όριο του ετήσιου ελλείμματος στο 0,35% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 14 δισ. ευρώ.

Ομως, το FDP και ο ηγέτης του, Κρίστιαν Λίντνερ, που θέλει να γίνει υπουργός Οικονομικών, «βλέπουν» πλήγμα στην ελεύθερη αγορά, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και συσσώρευση μη βιώσιμου χρέους.

Τυχόν καθυστέρηση στις συνομιλίες, βάζει σε κίνδυνο τη χώρα και ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Τα τρία κόμματα καταστρώνουν σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο όμως, δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή έως ότου σχηματίσουν κυβέρνηση. Μέχρι τότε, η Ανγκελα Μέρκελ, ως υπηρεσιακή καγκελάριος, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Πέντε ερωταπαντήσεις για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας
  • Ποιο είναι το σχέδιο για τη διαδοχή της Μέρκελ;

Ο Ολαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών κέρδισε τις εκλογές πριν έξι εβδομάδες. Προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους κεντροδεξιούς Ελεύθερους Δημοκράτες.

Υποτίθεται ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν και θα ορκιστεί καγκελάριος αρχές Δεκεμβρίου.

  • Τι πήγε στραβά;

Η πρώτη εντύπωση ότι «τα βρίσκουν» οι τρεις πλευρές, έχει υποχωρήσει, καθώς έρχονται στο φως διαφωνίες μεταξύ τους. Οι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι μάλλον δεν θα προλάβουν τις προθεσμίες.

  • Ποια είναι τα προβλήματα;

Εχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποιους τομείς, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για την διεθνή πολιτική, την άμυνα, τη δημοσιονομική πολιτική, τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος, το κλίμα την ενέργεια και τις συγκοινωνιακές υποδομές. Ο Σολτς πιέζει για συνέχιση της διπλωματικής πολιτικής της Μέρκελ απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, αλλά οι Πράσινοι θέλουν πιο επιθετική στάση.

  • Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Τουλάχιστον 280 πολιτικοί συμμετέχουν στις συνομιλίες σε 22 ομάδες εργασίας, από την επιστήμη και την αγροτική πολιτική μέχρι το Μεταναστευτικό και τις συντάξεις. Δύσκολο να τις ολοκληρώσουν την Τετάρτη, όπως είναι το πλάνο.

  • Θα αποτύχουν οι συνομιλίες;

Μάλλον όχι. Οι εναλλακτικές είναι νέες εκλογές, που κανείς δεν θέλει, ή μία συμφωνία με τη συμμετοχή των Συντηρητικών της Μέρκελ, οι οποίοι ψάχνουν ακόμα για ηγέτη. Το πιθανότερο είναι να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις και να καθυστερήσουν η ορκωμοσία του Σολτς και η αποχώρηση της Μέρκελ.

  • Και τι πειράζει που θα καθυστερήσουν;

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας καλπάζει στη Γερμανία, που παρουσιάζει τα χειρότερα νούμερα από το ξεκίνημα της κρίσης. Οσο καθυστερεί η μετάβαση στη νέα κυβέρνηση, τόσο καθυστερεί και η αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Επίσης, η αβεβαιότητα δεν βοηθά την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πολλά καυτά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι στη θέση της πολύ πριν την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...