734
| Shutterstock

Ένας Φίλος, που διαλύει τη Μοναξιά

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 10:45
|Shutterstock

Ένας Φίλος, που διαλύει τη Μοναξιά

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 10:45

Σηκώθηκε όπως κάθε ημέρα νωρίς, αλλά αυτή η ημέρα δεν ήταν όπως οι άλλες. Επρεπε να ετοιμαστεί για να μιλήσει στον «δικό της άνθρωπο». Ντύθηκε όπως εκείνο τον καιρό που πήγαινε επίσκεψη στις φιλενάδες της και κάθισε στην πολυθρόνα, περιμένοντας το τηλέφωνο να χτυπήσει.

Ο «δικός της άνθρωπος», όπως πάντα, την κάλεσε στην ώρα τους. Τη ρώτησε αν είναι καλά, πώς πέρασε το διάστημα που έχουν να μιλήσουν, αν έκανε κάτι που της άρεσε ιδιαίτερα ή συνέβη κάτι που την ενόχλησε. Της είπε και εκείνος τα δικά του, τη συμβουλεύτηκε -τόση πείρα έχει άλλωστε…- και στο τέλος ανανέωσαν το τηλεφωνικό ραντεβού τους για την ίδια μέρα και ώρα την επόμενη εβδομάδα. Η Βασιλική έκλεισε το τηλέφωνο, αλλά κράτησε για όλη την υπόλοιπη ημέρα το χαμόγελο που είχε στο πρόσωπό της όση ώρα συνομιλούσε με τον «δικό της άνθρωπο». Μαζί κράτησε και την προσμονή για την επόμενη «συνάντησή» τους.

Η Βασιλική ανήκει στο 22,3% του πληθυσμού της Ελλάδας που είναι άνω των 65 ετών. Ανήκει, επίσης, σε ένα σημαντικό ποσοστό συνάνθρωπών μας Τρίτης Ηλικίας, που ζουν μόνοι τους – 730.000 εκτιμώνται συνολικά. Από τότε που έχασε τον σύζυγό της έχει «παντρευτεί» με τη μοναξιά. Την είχε συνηθίσει, δεν την ενοχλούσε και πολύ, ή έτσι νόμιζε. Γιατί από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε να μιλάει κάθε εβδομάδα με τον «δικό της άνθρωπο», κατάλαβε ότι έως τότε είχε απλά συνθηκολογήσει με τη μοναχικότητα και την κοινωνική απομόνωση. Ενώ τώρα…

Τώρα έχει έναν φίλο. Τον «δικό της άνθρωπο», όπως τον λέει. Το παιδί που δεν είχε, τους φίλους που έχασε.  Οπως και να είναι, όποια και αν είναι η αιτία της, η μοναξιά δεν είναι καλό πράγμα, κατάλαβε η Βασιλική. Καλή είναι η χαρά, η ψυχική ανάταση, η ευεξία σώματος και πνεύματος που της χαρίζει η σταθερή επαφή με έναν συνάνθρωπο. Η ρουτίνα της Τετάρτης, ναι, αυτή είναι καλό πράγμα. Χαίρεται γι’ αυτή, χαίρεται και γιατί γνωρίζει ότι το ίδιο χαίρονται πολλές και πολλοί ακόμη συνομήλικοί της. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία, που έχει στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην Τρίτη Ηλικία.

Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis και από τον Ιούλιου του 2021 έχει την υποστήριξη της NN Hellas. Bασίζεται στον εθελοντισμό και λειτουργεί υποστηρικτικά για την ευάλωτη ομάδα των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, καταπολεμώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και δημιουργώντας δεσμούς φιλίας μέσα από την ανθρώπινη επαφή.

Η NN Hellas καλύπτει την υποστήριξη της Τηλεφωνικής Γραμμής για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία – 210 6101300 η οποία λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-20.00. Παράλληλα, καλύπτει την εκπαίδευση και εποπτεία των εθελοντών, που συνδέονται με άτομα Τρίτης Ηλικίας, με στόχο την ανάπτυξη δεσμών «φιλίας». Μάλιστα στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εθελοντές και στελέχη της ασφαλιστικής, οι οποίοι  επικοινωνούν τηλεφωνικά με μοναχικά άτομα τρίτης ηλικίας σε εβδομαδιαία βάση. Ενας τέτοιος εθελοντής Φίλος είναι και το «παιδί» της Βασιλικής. Εργάζεται σε μια εταιρεία που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και σκοπό την αθρώπινη υγεία, σωματική και ψυχική. Που βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο, ακόμη και όταν υπάρχουν περιορισμοί, που δίνει έμφαση στην πρόληψη που αναγνωρίζει στην πράξη ότι η ζωή είναι πιο όμορφη όταν φροντίζεις τους γύρω σου. Ηταν, λοιπόν, εύκολο να ενταχθεί στην ομάδα των εθελοντών μέσα από την ΝΝ.

«Με σεβασμό και μέριμνα, στοχεύουμε πάντα σε πράξεις ουσιαστικής αλληλεγγύης και στήριξης προς τους συνανθρώπους μας», λέει σχετικά η Μαριάννα Πολιτοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NN Hellas. Και προσθέτει: «Στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, στην ΝΝ Hellas προχωρήσαμε σε μία ιδιαίτερη συνέργεια με το Ινστιτούτο Prolepsis, για τον περιορισμό της αποξένωσης της Τρίτης Ηλικίας, που στηρίζεται στην επικοινωνία και τη δημιουργία σχέσεων φιλίας».

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, επισημαίνει τη συμβολή της εταιρείας: «Η υποστήριξη της ΝΝ Hellas είναι πραγματικά συγκινητική και ζωτικής σημασίας στην προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα σε άτομα Τρίτης Ηλικίας, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Με την πολύτιμη βοήθεια της NN Hellas ενισχύουμε την κοινωνικότητα και κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη προς τα άτομα Τρίτης Ηλικίας, που καθημερινά δοκιμάζονται από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση».

Το Ινστιτούτο Prolepsis, είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990 και υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...