704
Πολίτες περιμένουν να επιβιβαστούν σε στρατιωτικό αεροσκάφος με προορισμό την Αυστραλία | SGT Glen McCarthy/ Australia's Department of Defence/Handout via REUTERS

Συναγερμός στην Καμπούλ: Επίκειται τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο – φύγετε τώρα!

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2021, 10:44
Πολίτες περιμένουν να επιβιβαστούν σε στρατιωτικό αεροσκάφος με προορισμό την Αυστραλία
|SGT Glen McCarthy/ Australia's Department of Defence/Handout via REUTERS

Συναγερμός στην Καμπούλ: Επίκειται τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο – φύγετε τώρα!

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2021, 10:44

Συναγερμός έχει σημάνει από τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όταν η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε με επείγουσα ειδοποίησή της τους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο Χαμίντ Καρζάι, λόγω τρομοκρατικής απειλής.

Ομως, το πλήθος παραμένει μεγάλο στο σημείο, ενώ χιλιάδες ακόμα επιχειρούν να φτάσουν σε αυτό, καθώς έχουν απομείνει μόλις πέντε ημέρες για την προθεσμία αναχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Στους Αμερικανούς που βρίσκονταν ήδη στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου έγινε σύσταση να αποχωρήσουν αμέσως.

Αμέσως μετά, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή» να διαπραχθεί «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Αφγανή με το μωρό της ετοιμάζεται να επιβιβαστεί σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος – U.S. Air Force/Master Sgt. Donald R. Allen/Handout via REUTERS

Το Φόρεϊν Οφις σε ανάρτησή του τόνισε να μην πηγαίνουν οι πολίτες στο αεροδρόμιο λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παρέμειναν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες», προσθέτοντας πως «αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως».

Η προειδοποίηση ακολούθησε δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν και στελεχών της κυβέρνησής του περί απειλής από το παράρτημα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που δραστηριοποιείται στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται έξι ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, άρα και η επιχείρηση εκκένωσης των ξένων υπηκόων και Αφγανών. Τουλάχιστον 1.500 αμερικανοί πολίτες παρέμεναν στο Αφγανιστάν, το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Αμερικανός στρατιώτης σε αεροσκάφος γεμάτο κόσμο που φεύγει από το Αφγανιστάν – U.S. Air Force/Master Sgt. Donald R. Allen/Handout via REUTERS
Πλήθος κόσμου παραμένει έξω από το αεροδρόμιο

Το πρωί της Πέμπτης, πλήθος ανθρώπων εξακολουθούσε να βρίσκεται στις πύλες του αεροδρομίου, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή.

Ενας διπλωμάτης, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο, είπε στο Reuters, πως περίπου 1.500 πολίτες των ΗΠΑ ή πρόσωπα που έχουν αμερικανική βίζα προσπαθούν να μπουν στο αεροδρόμιο. Διαβεβαίωσε ότι οι πτήσεις θα αυξηθούν σήμερα, ενώ χθες είχαν μειωθεί.

Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν την κούρσα με τον χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εκκένωσης.

Στο μεταξύ, στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί σε δυτικούς απεσταλμένους ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι δυτικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε στο Αφγανιστάν», τόνισε ο διπλωμάτης. «Η εντολή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα τελειώσει την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

Βρετανία: Μεγάλος ο κίνδυνος επίθεσης

Υπάρχουν «πάρα πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι, μέλη του Ισλαμικού Κράτους, σχεδιάζουν επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

«Υπάρχει τώρα πολύ, πάρα πολύ αξιόπιστη πληροφόρηση για επικείμενη επίθεση και γι’ αυτό άλλαξε χθες το βράδυ η σύσταση του Φόρεϊν Οφις, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έρχονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ασφαλές μέρος και να αναμένουν περισσότερες οδηγίες», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

«Νομίζω ότι υπάρχει διάθεση ανάμεσα σε πολλούς που περιμένουν στη σειρά να διακινδυνεύσουν, αλλά η πληροφορία γι’ αυτή την απειλή είναι πράγματι πολύ αξιόπιστη. Πραγματικά επίκειται», είπε.

Ο υπουργός είπε ότι οι δυτικές χώρες βασίζονται στους Ταλιμπάν για την ασφάλεια εκτός του αεροδρομίου και ότι, παρά τις προειδοποιήσεις, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που παραμένει εκεί.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η απειλή είναι σοβαρή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε όσους βρίσκονται εκεί. Υπάρχει κάθε πιθανότητα, καθώς έρχονται νέες πληροφορίες, να μπορέσουμε να αλλάξουμε την οδηγία και να διεκπεραιώσουμε εκ νέου τις ροές των ανθρώπων, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση γι’ αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...