393
Τεστ DNA για την ανίχνευση διάφορων παθήσεων (φωτογραφία αρχείου) | Shuterstock

Σε DNA τεστ για καρδιαγγειακό κίνδυνο θα υποβληθούν χιλιάδες Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 21:17
Τεστ DNA για την ανίχνευση διάφορων παθήσεων (φωτογραφία αρχείου)
|Shuterstock

Σε DNA τεστ για καρδιαγγειακό κίνδυνο θα υποβληθούν χιλιάδες Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 21:17

Στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο εισέρχεται η Βρετανία, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας αποφάσισε ότι θα κάνει σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξέταση DNA (γενετικού υλικού), η οποία θα αποκαλύπτει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η εξέταση θα γίνεται από γενικούς γιατρούς και θα αναζητεί στα γονίδια των πολιτών σημάδια ότι κάποιοι από αυτούς είναι επιρρεπείς σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε καρδιακή προσβολή. Αυτό βέβαια χρόνια προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, ώστε να γίνεται η κατάλληλη πρόληψη.

Η πιλοτική μελέτη ξεκινά στη βορειοανατολική Αγγλία και περιλαμβάνει 1.000 άτομα. Οι πολίτες θα προσέρχονται στον γενικό γιατρό τους, θα δίνουν αίμα και αυτό θα αποστέλλεται σε ειδικά εργαστήρια.

Η εξέταση θα ανιχνεύει ένα εκατομμύριο πιθανές τοποθεσίες στο DNA, οι οποίες δείχνουν ότι κάποιος έχει ευαισθησία σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το τεστ αναπτύχθηκε από την εταιρεία Genomics, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας, η ρίζες της οποία βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το τεστ αποτελεί μία πραγματικά εξατομικευμένη ιατρική. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που έχουμε στον τομέα της γενετικής, μπορούμε να βελτιώσουμε την πρόβλεψη του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, ώστε θεραπείες όπως οι στατίνες, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, να προλάβουν οπουδήποτε πάθηση θα εξελισσόταν στο μέλλον» λέει ο σερ Πίτερ Ντόνελι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η τεχνολογία δυνητικά θα μπορούσε θα χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμη παθήσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του δέρματος, στον διαβήτη τύπου 2, καθώς και για την πρώιμη διάγνωση της διπολικής διαταραχής, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Το τεστ εξετάζει το αίμα με μία τεχνολογία που ονομάζεται Εκτίμηση Πολυγονιδιακού Κινδύνου (PRS) και βασίζεται στην αρχή ότι η αλληλεπίδραση ενός τεράστιου αριθμού γονιδίων είναι υπεύθυνη για την ευαισθησία μας σε κάποια πάθηση.

Αυτό θα προστεθεί και θα συνυπολογιστεί με σε συνάρτηση το QRISK, που είναι ένα σύνολο παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, μεταξύ των οποίων η χοληστερίνη, το βάρος του σώματος, η πίεση, το κάπνισμα, κ.ά.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, το εργαλείο της Genomics είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στους άνδρες από 40 μέχρι και 55 ετών.

Οπως υπολογίζουν βρετανοί ειδικοί, το DNA τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει περισσότερα από 650.000 άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής πάθησης, τα οποία μάλιστα δεν έχουν αξιολογήσει καθόλου τα συμπτώματά τους.

Αν αυτοί αλλάξουν τρόπο ζωής και όσοι χρειάζονται λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα, η προληπτική θεραπεία θα μπορούσε μέσα σε δέκα χρόνια να μειώσει κατά 15.000 τα περιστατικά με καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά και να αποφύγει 2.000 θανάτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...