306
|

Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων φέρνει νέα 120άρα ρύθμιση

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 12:03

Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων φέρνει νέα 120άρα ρύθμιση

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 12:03

Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και οι εκπτώσεις φόρων δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν ένα νέο κύμα οφειλών, με αποτέλεσμα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο τρίτο τρίμηνο του έτους να καταγράφεται αύξηση των χρεών προς την εφορία κατά 2,1 δισ. ευρώ και κατά 400 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι στις οφειλές άνω των 20.000 ευρώ σημειώνεται αύξηση τόσο στον αρθμό των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, προέρχεται από τους οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 1,1 δισ. ευρώ, με τα χρέη των επιχειρήσεων να αυξάνονται κατά 691,4 εκατ. ευρώ).

Συνολικά τα χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 106,2 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τις ασφαλιστικες εισφορές, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 37,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 392,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Καθώς είναι προφανές ότι η ρύθμιση για τα χρέη της περιόδου της πανδημίας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε πιο «γενναίες» παρεμβάσεις, εξού και οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα που δεν απέκλεισε (εδώ) την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα έσοδα του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο κινήθηκαν εντός των νέων στόχων που τέθηκαν από την κυβέρνηση και προβλέπονται στην εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε σύγκριση όμως με τις αρχικές προβλέψεις είναι μειωμένα περίπου 20%.

Οι εξελίξεις αυτές αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει νέα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ηδη έχει ανακοινωθεί ένας ακόμα κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Ιανουάριο του 2021, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρετικά πιθανό θεωρείται να υπάρξει συνέχεια με δύο επιπλέον κύκλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...